Тарас Демкура: бізнесові підсумки поїздки в Аргентину

01.05.2016 09:27   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопільщини

Свого часу після інавгурації Джон Кеннеді промовив слова, які визначили курс його президентства: «Не питай, що твоя країна може зробити для тебе, запитай, що ти можеш зробити для своєї країни!». Цей девіз сьогодні є дуже актуальним для кожного з нас, адже майбутнє України залежить від кожного громадянина безпосередньо. Керуючись цим принципом, намагаюся щодня робити щось корисне для своєї країни, адже саме тут я бачу майбутнє своїх дітей і онуків.

 

 

Сьогодні, підводячи підсумки свого перебування в Аргентині, насамперед висловлюю подяку за теплий прийом та продуктивну співпрацю Послу України в Аргентині Юрію Дюдіну, президенту Аргентинсько-української торгово-промислової палати Фернандо Сфейру, виконавчому директору цієї організації Олегу Яхно, а також заступнику голови Української центральної репрезентації в Аргентині Марії Зінько та голові культурного товариства «Просвіта» Юрію Данилишину. Завдяки їм вдалося налагодити контакти з підприємцями і представниками української діаспори. Дуже вірю в те, що це в майбутньому допоможе встановити тісну співпрацю між Тернопіллям і Аргентиною.

 

Скажу, що Аргентина дуже схожа на Україну, де живуть добрі та щирі люди, є неперевершена природа, зокрема красиві гори, багато рік, а також унікальна та смачна кухня. В той же час тут є чимало проблем в економіці. Проте Аргентина в майбутньому буде однією  провідних держав світу. Справа в тому, що країна після того, як декілька місяців тому до влади прийшов  проєвропейський президент, взяла курс на дотримання загальнолюдських цінностей і впровадження передових технологій.

 

Загалом всі країни Південної Америки переживають час позитивних змін. Вони переходять до прогресивних економічних стосунків, ефективного управління державою і демократизації всіх процесів. Латинська Америка – це континент майбутнього!

 

Аргентина – аграрна країна, яка водночас активно розвиває нафто та газовидуботок. Вона експортує в Україну як сільськогосподарську продукцію, вина, так і обладнання для газових заправок та інше. Правда, товарообіг ще невеликий - в 2014 році він склав 95 мільйонів доларів.

 

 

Під час нещодавнього мого візиту до Аргентини в партнерстві з Аргентинсько-Українською торгово-промисловою палатою, з якою Міжнародна торгова палата ICC Ukraine підписала угоду про співпрацю, зокрема з її президентом Фернандом Сфейром та виконавчим директором Олегом Яхно провели більше  десяти зустрічей. Окрім того, 17 березня в торговій палаті організували презентацію економічного потенціалу України та Тернопільщини. Наша держава може стати стратегічним  партнером Аргентини у виході на європейські ринки, оскільки в нас вигідне територіальне розташування, низькі рентні ставки, невисока платня в порівнянні з європейськими країнами.

 

 

У рамках цього було презентовано інвестиційний проект «Транспортно-логістичний кластер» та «Тернопільський аеропорт». Я розповів про те, які вже відомі фірми успішно працюють в Україні та в Тернопіллі. Скажу, що всі підприємці досить відкриті і налаштовані на співпрацю з Україною.

 

 

 

Хочу зазначити, що в Україні успішно працює фірма «Галілео», яка експортує до нас газові заправки та має бізнес в газовидобутку на Полтавщині та Івано-Франківщині. У мене була нагода поспілкуватися з віце-президентом з продажу в Європі та Азії цієї компанії Juan j.Fornaso, який в  2003 році відкривав представництво в Україні. Він наголосив на тому, що бачить великі перспективи в розвитку бізнесу їхньої компанії в Україні. Невдовзі планую зустрітися з керівництвом їхнього представництва у нас, зокрема фірми «Метантехносервіс», щоб домовитися про співпрацю і можливість відкриття виробництва деяких комплектуючих в Україні.

 

Ще раз наголошу на тому, що дуже великий потенціал має співпраця з вихідцями з України, які в Аргентині збудували і розвинули свій бізнес.

 

 

Мав нагоду зустрітися і обговорити подальшу співпрацю з представником фірми «Hrenuk S.A.» Leonardo Rodolfo Guerra, власником якої є наш земляк Рамон Гренюк. Це підприємство упродовж багатьох років займається вирощуванням чаю «мате» в Аргентині, а також вирощуванням риби та тваринництвом. Його компанія має 12000 гектарів чайної плантації, 700 гектарів озер. Вони готові експортувати високоякісний чай «мате» в Україну великими партіями. Головне тепер – знайти партнера тут, який зможе налагодити фасувальну лінію і навіть додавати до чаю наші українські малину, смородину, полуницю тощо. Уже після цього чай можна експортувати до Європи, як екологічно чистий аргентинсько-український продукт.

 

Сьогодні в Аргентині, за експертними оцінками, проживають приблизно 250-300 тисяч етнічних українців. Основна частина їх мешкає у столиці та провінції Буенос-Айрес (понад 100 тисяч осіб), а також провінції Місьйонес на півночі країни (понад 130 тисяч осіб). Місцями проживання є також провінції Чако (30 тисяч осіб), Кордоба (15 тисяч осіб), Мендоса (10 тисяч осіб), Формоса (6 тисяч осіб), Ріо-Негро (3 тисячі осіб) і Коррієнтес (3 тисячі осіб).

 

Багато наших земляків займають керівні посади у владі та управлінні компаніями. Наприклад, Еухеніо Бладіміро Юзва – засновник Інституту радіо-діагностики та одонтології в місті Ла-Плата, колишній мер міста Беріссо – голова Української Центральної Репрезентації в Аргентинській Республіці, Густаво Гробокопатель – президент Групи «Лос Гробо», яка є власником 130 тисяч гектарів орних земель в Аргентині, Уругваї та Парагваї, одного з лідерів аграрного виробництва (зернових культур) в Аргентин. Також Хорхе Нестор – член Ради директорів компанії «СІМА СА» (виробник і експортер чаю мате та сільськогосподарської продукції), засновник і віце-президент Асоціації виробників тютюну провінції Місьйонес, голова Аргентинсько-Української торгово-промислової палати, обіймав різні державні посади в уряді провінції Місьйонес. Дієго Муруняк – Почесний консул України у провінції Місьйонес, засновник і президент компанії «Кооператіва Табакалера де Місьйонес» (найбільший в країні експортер тютюну та цитрусових), власник підприємства-розсадника фруктових та декоративних рослин, плантацій чаю мате, тютюну, цитрусових та лісонасаджень. Оскар Пабло Дудик – член Палати депутатів провінції Чако, етнічний українець. Отже, у нас є багато можливостей для того, щоб хоч на рівні діаспори встановлювати тісні ділові контакти, економічну, туристичну і культурну співпрацю.

 

Перспективними напрямками для співробітництва України та Аргентини є всі вищевказані, а також такі:

– енергетика (участь українських підприємств у проектах зі збільшення потужностей діючих ГЕС, у спорудженні нових електрогенерувальних об’єктів, оснащення національної мережі ліній електропередач сучасним трансформаторним обладнанням);

– авіація (відновлення потенціалу авіабудівної галузі на основі створення в країні складального виробництва з використанням технологій марки «Антонов»);

– залізничний транспорт (відновлення та модернізація аргентинської системи залізничного пасажирського сполучення);

– сільське господарство (залучення передових аргентинських технологій та інвестицій для оптимізації сільськогосподарського виробництва України);

– туризм;

– розвиток міжрегіональної співпраці, розширення практики прямих ділових контактів між регіонами України та Аргентини.

 

Серед вихідців з України в Аргентині є чимало відомих на всю країну підприємців, зокрема це стосується Оскара Коровайчука, який має великі свиноферми в місті Чако.

 

Цікавою була зустріч з нашим земляком Євгеном Марковичем та його сином Романом, котрі ведуть сімейний бізнес з виробництва бойлерів, що працюють на газу. У них широкий спектр моделей – від невеликих до 15-20-тонних. Вони також готові розглядати можливості співпраці і навіть спільного українсько-аргентинського підприємства.

 

 

У Буенос-Айресі мав нагоду відвідати клініку всесвітньовідомого лікаря-нейрохірурга Петра Лилика, який одночасно є головою Української Центральної Репрезентації в Аргентині. Зазначу, що в клініці все обладнано на найвищому науковому і технічному рівні. Приємно було бачити, що тут майже всі провідні лікарі є вихідцями з України. Петро Лилик – лікар зі світовим ім’ям. Ми запросили його відвідати міжнародний економічний форум, який відбудеться в Тернополі 19-20 травня, щоб організувати окремі зустрічі для лікарів та студентів. Тема медичного туризму також дуже актуальна для нашого краю.

 

 

Окрім всього вищезгаданого, зустрівся з менеджером з експорту Guido Hegenkotter, який представляє два бренди аргентинських виноробів «Fin Del Mundo» і «Malma». Він також висловив свою зацікавленість в експорті високоякісних вин до України. Зі свого боку розповів про те, що в Тернополі своє представництво відкрила відома компанія елітних спиртних напоїв «UB Groupe», яка зацікавлена постачати нашу українську лікеро-горілчану продукцію на ринок Аргентини.

 

Надзвичайно цікавою та продуктивною була зустріч в Торговій палаті Аргентини з директором департаменту стратегічного розвитку Andres Traverso та головним економістом Matias Bolis Wilson, які підтвердили бажання відвідати Міжнародний економічний форум в Тернополі 19-20 травня.

 

 

Під час офіційного прийому в Аргентинсько-Українській торгово-промисловій палаті мав зустріч зі співвласником фірми «Гоча» (займається виробництвом м’яса) Естебаном Беріссо та співвласником великої адвокатсько-юридичної компанії «Marval O'Farrell Mairal» Mario L.Turzi. Остання готова надавати юридичні послуги.

 

В Аргентині провів незабутні хвилини в колі наших земляків, які там проживають. Наступного року вони відзначатимуть 120 років української еміграції до Республіки Аргентина і 25 років визнання Аргентиною Незалежності України.

 

Завдячуючи керівнику культурного товариства «Просвіта» Юрію Данилишину та його дружній команді, провів презентацію культурних та історичних надбань нашого краю - українських строїв з різних куточків України, а також презентацію альбому «Таїна Пінзеля» та фільму «Таїна Пінзеля – від Бучача до Лувру». Це викликало неабиякий інтерес, адже більшість присутніх народжені вже в Аргентині.

 

Плідною була зустріч з Послом України в Аргентині Юрієм Дюдіним, під час якої домовилися про проведення днів української культури в Аргентині наступного року. Плануємо представити найкращі взірці нашого культурного спадку.

 

Ще раз хочу наголосити на тому, що потрібно тісніше співпрацювати з Українською Всесвітньою Координаційною Радою та Світовим Конгресом Українців, щоб залучати вихідців з України до співробітництва в час економічного становлення нашої держави як в економічній, так науковій та культурній галузях. Насправді разом ми велика сила!

 

 

Звичайно, що не зміг оминути торгівельний центр «Амвей» в Буенос-Айресі. Знову ж таки вкотре переконався, що не помилився 19 років тому, обравши розвиток бізнесу з цією компанією. У кожній країні світу є потужні офіси і центри «Амвей», де тебе завжди радо зустрінуть. Спільно з італійськими та іспанськими партнерами провели презентацію бізнес-плану компанії «Амвей», на яку я запросив представників української діаспори. Вже сьогодні ми маємо серед них партнерів. На презентації були присутні майже 400 людей. Це дуже важливо мати в партнерах компанію, яка працює в багатьох країнах світу. Одна з її переваг на відміну від звичних форм ведення бізнесу це те, що не потрібно робити експортно-імпортні операції, думати про логістику і сертифікацію та багато іншого, оскільки  компанія «Амвей» все це взяла на себе. А для нас це хороший шанс мати свій власний бізнес без фінансового ризику.

 

 

З поверненням в Україну продовжую і далі підтримувати контакти з аргентинськими друзями і партнерами, адже рушійною силою і однією з головних цінностей є людські стосунки. Саме вони потребують докладання зусиль, розуміння і підтримки.

 

Під час нещодавнього перебування в Києві упродовж двох днів в Міжнародній торговій палаті ICC Ukraine приймали Президента Аргентинсько-Української торгової палати Фернандо Сфейра за участю Генерального секретаря ІСС Володимира Михайлова та регіонального представника ІСС в Сумській області Володимира Демури.

 

 

За цей короткий час вдалося зробити багато, зокрема провели зустріч з президентом «Украгрохімхолдингу» Сергієм Лісковським, який водночас є віце-президентом ІСС Ukraine з питань коорпоративного управління. Ми обговорили можливість експорту мінеральних добрив з України до Аргентини та до інших країн Латинської Америки.

 

Також зустрілися з директором заводу «Більшовик», на якому виготовляють техніку для кар’єрів, виробництва шин та інше. Фернандо також відвідав кондитерську фабрику.

 

 

Не обійшлося і без візиту до Посольства Аргентини в Україні та Аргентинського дому в Україні. Тут ми зустрілися з директором по зовнішньо-економічним зв’язкам, а міністр Херман Домінгес ознайомив нас з експозицією музею історії Аргентини. Насамкінець ми отримали запрошення на щотижневі зустрічі та вечірки, вечори танго, аргентинської кухні та дегустації аргентинських вин, які відбудуться цього року в культурному центрі.

 

 

Нам вдалося більше дізнатися про діяльність державного підприємства «Укркосмос» безпосередньо від директора Івана Назарука. Це підприємство засновано 1996 року для реалізації єдиної технічної політики у сфері супутникових технологій, створення та експлуатації Єдиної супутникової системи передачі інформації (ЄССПІ) та виконання функцій замовника і координатора робіт, пов’язаних зі створенням та експлуатацією цієї системи. Пріоритетним завданням «Укркосмосу» є надання відповідних ресурсів ЄССПІ для потреб систем спеціального та урядового зв’язку. ДП “Укркосмос” - учасник Експлуатаційної угоди міжнародних організацій ІНТЕЛСАТ та ІНМАРСАТ від України.

 

Це підприємство:

- розширює супутникову розподільчу мережу радіомовлення та телебачення, забезпечує дипломатичні представництва та консульські установи України за кордоном супутниковим зв’язком та мовленням, створює супутникову мережу зв’язку з забезпеченням виходу до глобальних міжнародних інформаційних мереж для органів виконавчої влади та державних підприємств організацій та установ;

- орендує ресурси супутникових систем зв’язку та мовлення операторам та окремим користувачам поряд з концерном радіомовлення, радіозв’язку та телебачення.

 

І тут є багато можливостей для співпраці.

 

У зустрічах брав участь голова Української Всесвітньої координаційної ради Михайло Ратушний, що дало можливість разом скоорденувати спільні плани як в економічній, так і в культурній галузях.

 

 

Підсумовуючу вищесказане, запрошую всіх зацікавлених та небайдужих взяти участь в Міжнародному інвестиційному форумі «Тернопільщина Invest – 2016», який відбудеться в Тернополі 19-20 травня. Основною складовою Форуму будуть панельні дискусії у таких напрямках:

  1. «Туризм – перспективи розвитку»
  2. «Агропромисловий комплекс: нові можливості»
  3. «Економічно спроможні громади – сильна Тернопільщина: час реформ»
  4. «Платформа для ділового спілкування: стратегічні інвестиційні проекти Тернопільщини»
  5. «Енергоефективність та альтернативні види енергії»
  6. «Бізнес та влада: партнерство заради процвітання».

 

З питань співпраці звертайтеся за адресою: tdemkura@gmail.com та за тел.+380673442121.Skype: demtaras21.

 

З повагою
віце-президент з регіонального розвитку Міжнародної торгової палати ICC Ukraine
Тарас Демкура.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі