Суспільство закликають відмовитися від інтернатних форм виховання дітей

Опубліковано:
1 Грудня, 2014

В Україні стартує громадянська кампанія «Відкриваємо двері дітям», спрямована на відмову суспільства від інтернатних форм виховання дітей. Дім і сім’я повинні бути у кожної дитини – вважають громадські активісти, соціальні працівники та представники влади. 

В Україні майже 8 тисяч дітей виховують в інтернатах. Лише 20 відсотків з них – сироти, решта позбавлені батьківського піклування силою обставин. Інтернатна система радянського типу вже давно віджила своє – переконані активісти. Адже поза увагою там залишається індивідуальність кожної дитини. У дорослому житті лише десята частина вихованців інтернатів здатні побудувати вдалу кар’єру і сім’ю.

Катерина Чельцова, менеджер зі зв’язків з громадськістю Представництва міжнародної благодійної організації «Надія і житло для дітей» в Україні: «Дитина, яка перебуває в інтернаті не отримує найголовнішого – любові батьків… Вихователі не здатні приділити увагу кожній дитині». 

Інтернатна система не лише застаріла, а й не вигідна державі. З бюджету потрібно понад 5 з половиною мільярдів гривень щороку. Причому більша частина цих коштів йде на утримання самих інтернатів, а не дітей. Тому волонтери проводять кампанію «Відкриваємо двері дітям». Діти мають виховуватись у сім’ях. А на базі інтернатів – повинні бути створені спеціалізовані центри дозвілля та реабілітації. 

Катерина Чельцова: «Наша головна мрія і ціль нашої організації – закриття останнього інтернату до 2035 року. Цю роботу неможливо зробити окремо одній організації чи одній людині».

В області щороку зменшується кількість дітей в інтернатах. Проте більшість батьків неохоче беруть на виховання прийомну дитину.

Степан Герасимів, начальник служби у справах дітей облдержадміністрації: «Ми в 2005 році створили першу прийомну сім’ю. Станом на теперішній час з 1212 дітей-сиріт 1063 дитини виховуються у закладах сімейного виховання, тобто це 87.2 % при загальнодержавному показникові 85%». 

Донедавна в області діяв інститут із підготовки фахівців соціальної роботи, які надавали консультаційну прийомним сім’ям. 

Світлана Шимчук, начальник відділу обласного Центру соціальних служб для сім’ї. дітей і молоді: «Будь-яка обставина в сім’ї – хвороба батьків чи щось інше відбивається на дітях і саме ці діти потребують нашої допомоги в першу чергу, щоб не потрапити в подальшому в інтернатні заклади». 

Проблемою залишається забезпечення дітей-сиріт житлом. 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #сироти, #тернопіль, #тернопільські новини, #ТОДА
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: