Суботній рецепт від Олега Ущенка: Голубці з поцілунками

27.08.2016 14:16   Джерело: ukrainianpeople.us
Опубліковано : Олег Ущенко

Пригадую, як чекав у ще не обжитій квартирі, яку тільки-тільки винайняв на Либідській, на Неї – королеву моїх думок, мрій, надій, старань, безсонних ночей, солодких ночей, романтичних вечорів, ну і само-собою – цілодобовий тренажер для нервів і масажер мізків в одному.

 

Хотілося викласти на стіл щось таке, від чого облизувалась би Єлизавета ІІ. Але в кишенях сиротливо губилося лише кілька дрібних купюр… Залишки першого гонорару. Вистачило, аби взяти по шматку телятини і підчеревини, капустину, цибулю, моркву, пару яєць. На застеленому газетою підвіконні в кухні стояла неповна пляшка олії, банка з томатною пастою, до якої перелякано тулився пакетик з перцем. В іншому кінці підвіконня розмістилася на тріснутій пластмасовій тарілці пачка з сіллю.

 

Довелося галярмово оптимізувати наполеонівські плани. Найперше, змолов у млинку з великими отворами підчеревину і порізав на сантиметрові шматочки телятину. Посолив, поперчив, витиснув  кілька зубців часнику, перемішав все і залишив обмінюватися ароматами.

 

Розібрав капусту на листочки, обварив їх у підсоленій воді і пошинкував ножем. Дрібно нарізав цибульку і карамелізував на олії до коричневого. (В жодному разі не до темно-коричневого – гірчитиме, і тоді аварія.) Коли цибулька почала зазолочуватися, висипав до неї натерту морквину, і так все це протушкувалося.

 

Фарш ледь обсмажив, інтенсивно розмішуючи, щоби не збився у грудочки. Приправив сіллю і перцем. Коли сік у ньому став прозорим, додав до нього цибулево-моркв’яно-капустяну суміш і все разом трохи протушкував. Такі прийомчики у приготуванні дуже важливі, бо допомагають інгредієнтам розкритися, віддати свої аромати і набратися інших. Саме тоді формується те, що потім ми називаємо – ой, як смачно!

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суботній рецепт від Олега Ущенка: випічка

 

Коли маса вистигла, вибив у неї яйце і сформував щось середнє між котлетами і голубцями. Виклав у каструлю. Швидко заколотив соус зі сметани, томатної пасти та води і залив тим свій витвір. Розігрів духовку до 180° С і влаштував їм півгодинний СПА-салон.

 

Я скакав навколо столу, намагаючись створити з усього, що під руками, те, що прийнято називати сервіруванням. Виглядало все так. В центрі стояв букет і пляшка вина. У поливаній металевій мисці, яку привіз з дому, вмостився плід моїх кулінарно-душевних старань. З боку, де мала сидіти Вона, стояла більша тарілка, для першого, поруч, на серветці, лежала єдина в хаті виделка. Єдина в хаті ложка лежала на серветці біля меншої тарілки, для другого, яка призначалася мені. Фужерами для вина слугували два металеві стакани з туристичного набору, який я возив з собою.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суботній рецепт від Олега Ущенка: Жарені льоди

 

Коли після “привіт-привіт – але погодка – така цього року осінь – давай допоможу – де можна губи підправити – взувай мої тапочки”, Вона нарешті сиділа за столом,  я ножем, який слугував за лопатку, почав накладати їй своїх витворів. Раптом, пролунало питання, від якого мої мізки, спершу, роздуло до космічних широт, а потім, наче писклява кулька, вони почали швидко здуватися, шмигаючи по всій галактиці.

 

- Слухай, які запахи?! Я зімліла. А соус до цієї смакоти є? –промовила Вона блискучими губами.

 

В мене не було ні сметани, ні помідорової пасти. Взагалі нічого не було. Мізки гасали по галактиці, не розуміючи для чого вони це роблять. Язик оголосив автономію. Свідомість вимагала адвоката. Вона не мала цього запитувати! Я мав це передбачити! Такого не повинно статися! Перший раз Вона у мене в гостях! Це провал…

 

- З чим їх їсти? – допитувалася Вона.

 

Тільки я розтулив рота, з емоційних хащів у моїй свідомості вискочила фраза:

 

- З поцілунками!

 

Скажу коротко: вечір вдався. А все, завдяки моїй мамульці, яка готує найсмачніші в світі ліниві голубці. Її рецепт трохи нижче. І останнє. Не приглядайтеся до цифр у переписах – то лише дані, що комусь смакує саме в такій комбінації. Готуйте, як вам краще. А коли не вистачає якихось інгредієнтів, добавте поцілунків – їх забагато не буває.

 

На ліниві голубці:

Телятина – 500 г

Підчеревина (м’ясна) – 500 г

капуста – 500 г

цибулина – 1 шт.

морква – 1 шт.

яйце – 1 шт.

сметана – 300 г

помідорова паста – 2ст.л.

сіль, перець – до смаку

олія – 2-3 ст. л.

вода – так, щоби суміш зі сметани, пасти і води вкривала сформовані голубці до половини.

Готувати 30 хв. при 180° С.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: ukrainianpeople.us  

Коментарі