Страйк профспілкових організації Тернопільщини: Бідність працюючих — ганьба владі!

Опубліковано:
12 Грудня, 2014

«Жебрацька зарплата — за чиї гріхи розплата?», «Ні звуженню соціальних гарантій!», «Бідність працюючих — ганьба владі!» — з такими гаслами напередодні Міжнародного дня прав людини профспілкові організації Тернопільщини пікетували облдержадміністрацію. З вимогою розв’язати проблеми працівників бюджетних і виробничих галузей. Найчисельнішою громадою пікетувальників була освітянська, бо ж саме вчителі становлять сорок відсотків від усієї профспілкової когорти області. Вони вимагали в Кабміну й Верховної Ради прийняти адекватний до потреб освітньої галузі проект бюджету на наступний рік. Ліквідувати дискримінацію в оплаті праці бюджетникам і держслужбовцям, погасити заборгованість із зарплати.

 

— Уже нема Януковича, нема його влади, а український учитель не став жити краще, українська школа зубожіла до ручки, — сказала Лілія Чечуріна, голова Кременецької районної профспілки працівників освіти і науки. — Це не вчитель, котрий мусить нести зарплату назад до школи і думати, як прогодувати сім’ю. Уряд можна було б зрозуміти, якби він однаково ставився до всіх громадян. А він своєю постановою поділив учителів на «чорних» і «білих».

 

Ідеться про постанову, якою Кабмін іще в березні змінив фіксовану 20-відсоткову надбавку за престижність педагогічної праці й встановив її граничний розмір — до 20 відсотків. Тож п’ять районів області не знайшли на неї грошей.

 

— Учителям Зборівського району виплатили протягом осені 20-відсоткову надбавку й обіцяють виплатити її ще й за грудень, а бережанським учителям не виплатили, — скаржилася вчителька математики другої школи Бережан Любов Качурівська. — Ще 15-20 років тому наш район був другий-третій за рівнем економічного розвитку в області, а нині другий-третій із долини за всіма параметрами. Чиновники спирають вину в цьому на своїх попередників. Ніхто не може спинити страшне падіння. Відбувається дерибан освітянських грошей: вони йдуть на редакцію газети, на футбольні команди, на тисячні премії чиновникам. Людей, котрі тут, на цьому майдані, переслідують.

 

Але не чують. Принаймні, від цьогорічного Дня вчителя, коли відбувся схожий пікет, нічого не змінилося. На цьому наголосила вчителька з Корначівки на Лановеччині Надія Ковальчук. Її розповідь про те, як учителька повезла дітей у райцентр і не мала за що піти з ними в піцерію, тому обманула, що йде в справах, викликала шквал емоцій.

 

До пікетувальників вийшов голова обласної ради Василь Хомінець. Без верхнього одягу. Вочевидь, для того, аби не затриматися надовго. Крім постанови Кабміну, він звинуватив у проблемі місцеві органи влади і запросив делегацію спілчан на сесію. Забігаючи наперед, скажу, що депутати таки ухвалили рішення виплатити вчителям гроші за рахунок майже 50 мільйонів гривень, які виділив Кабмін для області на вирівнювання фінансової забезпеченості місцевого бюджету до кінця року. Але вчителям порадили контролювати, аби влада на місцях таки використала ці кошти за призначенням.

 

Ліля КОСТИШИН.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #вчителі, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #страйк, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: