«Спецоперація» порятунку «львівського Попандопули»?

Опубліковано:
12 Лютого, 2016

Чує моє серце, що ми на межі грандіозного шухеру
Попандопуло, «Весілля у Малинівці»

В Україні назріває грандіозний «шухер». Україна опинилася за крок від початку, найбільшої з часів Революції Гідності, політичної кризи – відставка уряду та повне переформатування уряду. Яку роль у цьому «шухері» грає Андрій Садовий і до чого це може призвести у сьогоднішньому розслідуванні.

 

Хто швидше «кине» Яценюка

 

У легендарному фільмі «Весілля у Малинівці» персонаж Попандопуло, ад’ютант отамана Гриціана Таврічеського сказав фразу, яка як ніяка відповідає теперішній політичній ситуації в Україні: «У пана отамана нема золотого запасу і хлопці починають розбігатися в різні сторони. Якщо так піде й далі, я теж розбіжуся в різні сторони». За цим принципом почав діяти лідер партії «Самопоміч» Андрій Садовий. Він дав команду своїм «штикам» у Верховній Раді перейти в опозицію до діючого уряду на чолі з Арсенієм Яценюком. Він вперше після місцевих виборів оприлюднив офіційне звернення з вимогою відставки прем’єр-міністра. Чому за півтора роки участі «Самопомочі» у владній коаліції, Садовий дав команду «мочити» уряд Яценюка? У першу чергу – це падіння рейтингу партії.

 

«Самопоміч» – падіння рейтингу та авторитету Садового

 

За останні декілька місяців соціологи відзначили системне падіння рейтингу партії «Самопоміч» в Україні. На загальноукраїнському рівні рейтинг партії впав до 11%, хоча ще півроку назад сягав 15 %. Найнебезпечніше, що рейтинг «Самопомочі» найбільше зменшився саме на західній Україні (менше 9 %), яку Садовий вважає своєю базою і від повної електоральної катастрофи партію рятує лише показники в центрі та на півдні України. Цікаво, що основна частина електорату «Самопомочі» зараз перетікає до нового антикорупційного проекту Міхеїла Саакашвілі.

 

«Фесенко: Садовий втрачає підтримку молодого міського населення та середнього класу»

 

Цей факт підтвердив й відомий політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

«У Садового та компанії є побоювання, що може з’явитися потужний конкурент у вигляді громадського руху, який анонсував Саакашвілі на Антикорупційному форумі в Харкові. Нова політична сила гратиме на одному електоральному полі з  «Самопоміччю» та БПП – це молоде міське населення та середній клас. Саме ця електоральна група була базовою для «Самопомочі» у попередні два роки і зараз Садовий її втрачає», — зазначив Фесенко.

 

Показово, що саме «західняки» першими починають зрозуміли, що стоїть за політикою «Самопомочі»: «ніби й у владі, ніби й в опозиції», яку в народі вже назвали «політикою Попандопуло». Доки верхівці партії та особисто Садовому вигідно перебування у владі, вони активно «працюють» в коаліції. Нагадаємо, що завдяки публічній підтримці «блоку Порошенка» Андрій Садовий «на жилах» переміг кандидата від «Свободи» Руслана Кошулинськоого у другому турі виборів мера Львова. Тепер, коли провладність «тягне» «Самопоміч» до низу, можна й «погратися» в опозицію. Що Садовий грає своєрідну роль «львівського Попандопуло» стало зрозуміло, ще 1,5 роки назад, коли йому запропонували посаду віце-прем’єра України, однак мер Львова вирішив почекати, як ляжуть політичні карти у майбутньому.

 

Ймовірний розкол у «Самопомочі»

 

Апогеєм «опозиційності» стала відкликання «Самопоміччю» свого Аграрного міністра Олексія Павленказ уряду Яценюка. Цей крок спричинив скандал навіть у середині фракції «Самопомочі». Як стверджують центральні ЗМІ, конструктивна частина депутатів готує розкол «Самопомочі», протестуючи таким чином проти диктаторських замашок Андрія Садового. Очевидно, не всі однопартійці хочуть терпіти «принцип Попандопуло» у діях Садового: «Це мені, це тобі, а це знову мені, і ще раз мені.

 

Це у своїй заяві зокрема озвучив директор Центру з інформаційних проблем територій НАН України Петро Жук.

 

«Експерт: «Самопоміч» не є ідеологічною партією, вона є лідерським проектом. Через те інтереси лідера ставлять вище будь-яких ідей»

 

«Самопоміч» не є ідеологічною партією, якою вона би мала бути, вона є лідерською партією. Через те інтереси лідера ставлять вище будь-яких ідей. Адже вся ця удавана опозиція «Самопомочі» непопулярним діям владної партії у парламенті насправді нічого не варта», — зазначив політолог.

 

Також, той факт, що відкликання Павленка з уряду було спеціальною грою Садового, підтвердив і директор «Українського інституту аналізу та менеджменту» Руслан Бортнік.

 

«Їхня заява — це стратегія, щоб не нести відповідальність за дії уряду. Хоч аграрний міністр був одним із найкращих у КМУ, але Садовий розуміє, що подальша участь «Самопомочі» в уряді Яценюка б’є по рейтингах. Тому час або  виходити, або отримувати за подальше перебування у складі коаліції більші дивіденди», — говорить експерт.

 

А позиція міністра Павленко, який заявив, що для нього є лише одна політика – Аграрна і вирішив до кінця працювати в уряді, як мінімум, не додала «Самопомочі» додаткових балів.

 

Американці хочуть зняти Садового за шпигунство на користь Росії

 

Однак, є й інша, набагато значуща для Садового причина гри «Самопомочі» в опозицію. Через неї Садовий може навіть пожертвувати своєю партією. Мова йде про ймовірну його відставку з поди мера Львова. Останнім часом у ЗМІ активно розвивається тема дострокового зняття Андрія Садового з посади мера Львова. Як юридичні зачіпки розглядається юридично неправомірне голосування за мера у містечку Винники, що біля Львова. Або критичний стан з центром Львова, який діючий мер перетворив на величезний базар, або навіть розгул бандитизму у місті. Ці нібито «дрібні» зачіпки можуть бути лише «розвідкою» перед «наступом» на позиції Садового. І він це добре розуміє. Про зв’язок Садового з російським бізнесом та офіційним Кремлем говорять давно, навіть сам мер Львова не цурався своєї дружби з окремими проросійськими бойовиками Донбасу.

 

«Садовий віддав військовий завод «Львівприлад» агенту ГРУ Росії?»

 

Проте, останнє його рішення спричинило ефект «вибуху бомби» в першу чергу у Сполучених Штатах Америки. Нещодавно стало відомо, що Садовий віддав колишній військовий завод «Львівприлад» під будівництво офісного центру фірмі, громадянці Росії Людмилі Саламатіній. Не виключено, що вона є родичкою скандального міністра оборони України Дмитра Саламатіна в уряді Азарова, за якого почався основний етап знищення Збройних сил України. Варто зазначити, що Саламатін зять колинього віце-премєра Росії Олега Сосковця і активно працював на російські спецслужби.

Майбутнє будівництво на «Львівприладі» юристи вже кваліфікують як диверсійні дії, адже росіяни планують збудувати кілька будинків над найбільшими у західній Україні бомбосховищами, де вже є запаси води та нормально циркулює повітря. Але й це не головне. Як відкрито говорять українські військові, їх колег з НАТО найбільше обурило те, що Садовий віддав росіянам завод, який розміщений поряд Національною академією сухопутних військ України. Саме в цьому військовому учбовому закладі розміщені представництво США і НАТО, йде координація військових навчань і матеріально-технічного переоснащення ЗСУ за участю західних партнерів. Тобто, під самим «носом» штаб-квартири НАТО у Львові російські агенти можуть вільно і законно розмістити будь-яке шпигунське обладнання. Цілком можливо, що справа співпраці Садового з агентом ГРУ Росії Дмитром Саламатіним вже активно розробляється і не лише в Україні.

 

«Садового можуть судити за державну зраду»

 

ЇЇ наслідком може бути навіть звинувачення Садового у державній зраді і засудження на 15 років тюремного ув’язнення. Очевидно, це розуміє і сам Садовий. Тому його імідж, як основного опозиціонера України, мав би допомогти йому врятуватися. Настав час мінятися для самопорятунку: Порошенки, Яценюки, «Самопомочі» та «Батьківщини» підуть в історію, а «львівський Попандопуло» має залишитися. Такий принцип Андрія Садового.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: