«Сонячне дерево» наблизило Тернопіль до Європи

Опубліковано:
27 Квітня, 2016

Проект розробили молоді спеціалісти КП “Місто”. Профінансувала всі витрати фірма “Світлоцентр”.

 

Уже майже два тижні тернополяни мають змогу підзарядити свої телефони та інші гаджети просто на Театральному майдані. Встановлене там “сонячне дерево” стало шалено популярни, – пише НОВА Тернопільська газета.

 

— Відкриття такого дерева — це важливий крок до широкого впровадження у місті таких екологічних технологій, як використання сонячної енергії, — вважає міський голова Тернополя Сергій Надал. — Цим шляхом вже пішли розвинуті країни, де звичними стали електромобілі, використання сонячної енергії для вуличного освітлення та побутових приладів. Вірю, що вже найближчими роками використання таких приладів у домашніх умовах стане звичним і для українців.

Енергія сонця

 

Ідею підгледіли в Європі, де таке “диво” встановлене вже в кількох містах. А першим серед них було “Суничне дерево”, створене сербською компанією “Strawberry Energy” і встановлене у Белграді. Воно посіло перше місце в конкурсі Європейської комісії “Тиждень сталої енергії’2011” у Брюсселі.

У Тернополі спеціальні пластини на п’ятиметровому стовбурі дерева збирають і генерують сонячну енергію. Причому підзарядити гаджети можна не лише у ясну сонячну погоду, а й в умовах хмарності і навіть пізно ввечері. Пластини дуже чутливі до так званого розсіяного світла, а спеціальні накопичувачі не дадуть дереву відразу розрядитися.

 

IMG_0986_d150416Дев’ять зарядних виходів

 

Серед дев’яти виходів, через які можна підзарядити свої пристрої, — кабелі для iPhone 4s, USB, мікро-USB як на один, так і на два ампери. Дерево також обладнане лавочкою, де можна відпочити і підключити свій пристрій до безкоштовного Wi-Fi. Загальна потужність дерева – 400 ампер.

 

Перше «сонячне дерево» в Україні

 

Проект розробили молоді спеціалісти КП “Місто”. Профінансувала всі витрати фірма “Світлоцентр”. Як запевнив директор ТОВ “Світлоцентр” Володимир Яремчук, за хорошої погоди дерево повинне працювати цілодобово.

 

До речі, в Україні аналогів такому дереву поки нема. Зупинка громадського транспорту, де заряджають пристрої від сонячної енергії, працює ще в Києві, але  ідею спроектованої окремої конструкції Тернопіль втілив першим.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: