Сьогодні відзначаємо День української писемності та мови

09.11.2014 13:55   Джерело: http://espreso.tv
Опубліковано : Олег Жак

За православним календарем — це день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця — послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія.


Свято встановлено 9 листопада 1997 року, коли президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства видав Указ № 1241/97 “Про День української писемності та мови”.

 

В Указі зазначено: “Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця”.

 

Зазначимо, цьогоріч студенти встановили рекорд України під час написання диктанту до Дня писемності.

Представники Національного реєстру рекордів України зафіксували найбільш масове написання 689 студентами й співробітниками Київського університету імені Бориса Грінченка в одній локації диктанту національної єдності до Дня української писемності і мови.

 

Рекорд буде занесено до Національного реєстру рекордів України.

"У цій категорії рекорд установлюється вперше. Торік цей же диктант у цьому ж університеті в найбільшій аудиторії зібрав 150 осіб," - сказав експерт Нацреєстру рекордів Віталій Зорін.

 

Він зазначив, що охочих написати диктант виявилося більше, ніж посадкових місць в актовому залі університету (їх усього 600).

 

У зв'язку із цим довелося доставити стільці, деякі писали диктант на балконі залу.

Більшість учасників акції були у вишиванках і з іншими елементами національної символіки.

Тема диктанту: "Українському радіо 90 років".

 

За традицією, радіодиктант в ефірі Національної радіокомпанії прочитав доцент Київського університету імені Бориса Грінченка, автор шкільних підручників з української мови та літератури Олександр Авраменко.

Радіодиктант супроводжувався марафоном у прямому ефірі Національної радіокомпанії, у той час як у прес-центрі НРКУ диктант писали громадські діячі, художники й політики.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: http://espreso.tv  

Коментарі