Скандальні будівництва у Тернополі законні?

Опубліковано:
17 Квітня, 2015

У Тернополі громадські активісти, депутати, представники міської влади та правоохоронці намагалися з’ясувати, що змінилося у місті після Революції гідності та що робити із скандальними забудовами у місті. 

 

Круглий стіл «Революція гідності: рік по тому» організували громадські організації «Майдан Тернопіль», «Самооборона Майдану Тернопільщини», «Рада бізнесу Тернопілля», «Тернопільська правозахисна група». Метою зустрічі було обговорення актуальних проблем Тернополя  та пошук шляхів їх вирішення.

 

Найактивніші дискусії учасників круглого столу викликали скандальні забудови у Тернополі. Десятки об’єктів у файному місті хотіли спорудити або й зараз споруджують на території дитячих майданчиків, парків, поблизу школи, під вікнами будинку… З документами там практично все в порядку, але ж залишається моральна сторона питання, кажуть активісти. Чому діти мають грати футбол на обочині, оскільки на місці їх дитячого майданчика зводять будинок, чому виглянувши з класу, школярі повинні бачити стіну будинку, а не сонячне світло і т. д? Громадські активісти кажуть, останньою краплею стало спорудження торгівельного центру на привокзальній площі у історичній частині міста.

  • Будь-яка забудова у Тернополі починається із виділення ділянки, – каже представник міської ради Вадим Захарчук. – Є процедура громадського оповіщення про проекти рішень, які виносять на сесію міської ради, є депутатські комісії. Треба зробити, щоб цей процес був прозорий. Втручання громади потрібне саме на цьому етапі. Коли починається будова, то, звичайно, тут складніше, адже є чинне законодавство, спрощення системи будівництва. Перелічено багато будівництв, які називають скандальними. Але це відбувається тому, що інформація про них заздалегідь не була доведена до відома мешканців. Але це не є самочинне будівництво. Воно має всі дозвільні документи. Є громадська рада з питань будівництва і архітектури. На мій погляд, вона мала б працювати по-іншому.

Натомість депутат міської ради Петро Ландяк зазначив, що проблема із скандальним будівництвом виникає через відсутність детальних планів забудови міста.

  • Рішення архбудконтролю є формальним. Найважливіше значення мають містобудівні умови і обмеження, які повинні видавати на основі детальних планів забудови міста. Але їх немає. І у міській раді не хочуть, щоб вони були, зазначає Петро Ландяк. – Адже вони встановлюють правила забудови. Вони формують червоні лінії, відстані між будинками, площі забудови, схему пішохідного і транспортного руху. Його повинен розробити проектний інститут. Цей план підлягає оприлюдненню і обговоренню…

Голова тернопільського осередку ГО «Об’єднання «Самопоміч»» Андрій Грицишин зазначив, що юристи їх організації вивчили це питання.

 

Там є дрібні порушення, але жодне з них не дає підстав зупинити будівництво, додав він. – Натомість є величезне питання по виділенню землі. Ми зараз працюємо над цим і шукаємо шляхи для скасування цього рішення.

 

Питання скандальних забудов розглядали і на засідання громадської ради при обласному управлінні УМВС.

  • Ми запитали у правоохоронців, у чому проблема, – каже представник тернопільської «Самооборони» Юрій Моргун. – І дійшли до висновку, що всі проблеми починаються на етапі виділення земельної ділянки. Адже після того, як ділянка виділена, немає жодних законних механізмів зупинити будівництво. Навіть, якщо це представники громади. Хочу ще раз наголосити – виділення земельних ділянок, особливо для комерційних цілей, повинне здійснюватися, коли є детальний план забудови. Адже їх відсутність не враховується багато чинників, які формують середовище, в якому ми живемо. До прикладу, залізничний вокзал – це історичне ядро міста. Якщо взяти візуальні точки, з яких проглядається цей об’єкт, то повністю перетинає їх як забудова справа, так і забудова з лівого боку, яка ще планується. Це, на перший погляд, не важливе порушення, але воно відіграє вагому роль для нашого міста. А ще цей торговий центр знаходиться у одній із найзагазованіших частин міста. Із появою нової споруди ситуація тільки погіршиться. Ми не проти підприємців, які хочуть працювати. Але чи варто це робити в історичній частині міста, де і так не проста екологічна ситуація?

 Після гарячих дискусій та обговорень учасники круглого столу домовилися зібратися у вужчому колі – за участі голів громадських організацій, депутатів міської та Верховної Ради та разом підготувати план дій, написати звернення у генеральну прокуратуру, до президента, прем’єр-міністра. Організатори запевняють, не залишать порушені проблеми і намагатимуться зробити все, аби зробити кращим наше місто.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #активісти, #будівництво, #земля, #міська рада, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: