Шедеври генія з Тернопільщини Івана Марчука після Києва покажуть у Тернополі (Фото)

Опубліковано:
30 Січня, 2016

У київському Національному культурно-мистецькому та музейний комплексі  «Мистецькому арсеналі» триває «Генотип вольності» – виставка картин почесного громадянина міста Тернополя, художника Івана Марчука.

 

Майстер не тільки виставив свої картини для огляду, а щодня й присутній поряд із ними, і його можна не лише побачити здалеку, а й поспілкуватися, задати запитання чи  отримати автограф. Для цього мистецького проекту автор відібрав біля 120 робіт, написаних в різні періоди, які сам відносить до семи творчих циклів. Всього доробок художника налічує понад 5 тисяч картин, розкладених в  11 творчих циклів. «Я свої картини люблю і хочу, щоб їх у мене було дуже багато. Але не тому, що я гонюся за кількістю, а тому, що мені сумно без картин» – ось слова самого художника.

 

ЧИТАЙТ ТАКОЖ: 2016 рік на Тернопільщині присвятять Івану Марчуку

 

Найвідоміше щодо Івана Марчука – це те, що він винайшов цілком оригінальну техніку живопису, яку назвав «пльонтанізм» (від майже забутого нині старого звучання українського слова «пльонтати» — плести, переплітати, заплутувати), котра балансує на межі рукотворного і технологічного.  Картини у цій техніці виглядають так, ніби створені із клубочків, вузликів, пасем та окремих ниток, і завдяки такій майстерній, ретельно виписаній та надзвичайно трудомісткій техніці практично непридатні до копіювання чи повторення. «Інколи я бачу, що ту чи ту мою ідею, мій технічний прийом хтось узяв і скопіював. Тоді я різко повертаю в інший бік і працюю в зовсім іншій манері…Я знаю, що хоч я й не Мікеланджело, але те, що зроблю я – ніхто того не зробить».

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Художник з Тернопілля, якого Британія внесла до списку «Сто геніїв сучасності»

 

Проте художник творить не лише у цій власній техніці, в чому й можна було пересвідчитися на виставці. Різні періоди, стилі й теми  об’єднані єдиним почерком майстра. Почерк Марчука – це незвичайні лінії, пластика, фантазія та гра кольорів помножені на безмежну свободу вираження емоцій і почуттів. «Мистецтво – це осягнення нового простору. Ти піднімаєшся на вершину, досягаєш горизонту і бачиш, що за ним -наступний горизонт. Так що знову потрібно шукати абсолютно нові художні засоби. Це безкінечний процес… І в цьому сенсі – я божевільний…»

 

Нагадаємо, що Іван Марчук — один з найвідоміших художників у світі. Міжнародна академія сучасного мистецтва в Римі прийняла Івана Марчука до лав «Золотої гільдії» та обрала почесним членом наукової ради академії. Ще у 2007 році він увійшов до британського рейтингу «100 геніїв сучасності», де є досі залишається єдиним українцем у списку.  

 

31 січня – останній день роботи  й закриття виставки «Генотип вольності» у Києві.  А невдовзі очікуємо приїзду картин геніального земляка і до Тернополя.

 

Нагадаємо, 2016 рік на Тернопільщині оголошено роком Івана Марчука. Голова Тернопільскої ОДА Степан Барна обіцяє виставку генія на його малій батьківщині.

 

 

Сказав, зробив! Рік Івана Марчука розпочався з Мистецького Арсеналу в Києві, скоро на Тернопіллі. Чекаймо:)

Опубліковано Степаном Барною 29 січня 2016 р.

 
 
 
 
Пльонтанізм “крупним” планом:
 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: