Що не так з мандаринами на тернопільському ринку?

04.01.2016 20:09   Джерело: ternopillive.com.ua
Опубліковано : Тернопільські новини

Мандарини незмінний атрибут новорічних та різдвяних свят. Та чи безпечно нині насолоджуватися смаком цих заморських фруктів?

 

Згідно зареєстрованих 35-ти випадків гастроентероколітів в період з 15.12.15р. в 17-ти з них серед харчових продуктів, які вживали хворі фігурують мандарини, придбані, в основному, на ринках  Тернопільської області, – повідомляє terses.gov.ua

 

Цитрусові, які експортуються на територію України, під час їх вирощування підлягають обробці певними видами пестицидів, агрохімікатів. Окрім цього, при їх транспортуванні застосовують не тільки певний температурний режим, але і ряд хімічних реагентів, які повинні не допустити псування, висихання та прискореного дозрівання даної продукції. Залишки вищевказаних речовин можуть спричиняти негативний вплив на здоров’я людей. Саме ці засоби хімізації, які використовувалися для їх обробки і мали би відображатися в супровідній документації, зокрема, у фітосанітарному сертифікаті. Проте, у ньому зазначається лише метод обробки об’єктів регулювання: фумігація (знезараження), сушіння або інші способи у випадках, якщо такі проводилися. На сьогодні фітосанітарна експертиза включає лише перевірку та аналіз відібраних взірців на наявність або відсутність регульованих шкідливих організмів, оскільки з набуттям чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення кількості документів дозвільного характеру (№1193-VII від 09.04.2014 року) відмінено статтю у Законі України «Про захист рослин» щодо здійснення розширеного контролю з метою перевірки якості продукції та сировини рослинного походження на залишкову кількість пестицидів, агрохімікатів, важких металів, а також сертифікацію даної продукції. 

 

За даними фітосанітарної інспекції імпортні вантажі з об’єктами регулювання повинні відповідати таким вимогам: бути вільними від карантинних організмів, супроводжуватись оригіналами фітосанітарних сертифікатів, карантинним дозволом на імпорт. Інші документи при здійсненні фітосанітарного контролю суб’єкти господарської діяльності не надають.

 

До 20.09.2015 документом Державної санітарно-епідеміологічної служби, який засвідчував безпечність продукції для споживання, був висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи.


У зв’язку із набранням чинності з 20.09.15 року Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів» Державна санітарно-епідеміологічна служба вже не є наглядовим органом щодо дотримання вимог санітарного законодавства під час транспортування, зберігання та реалізації продовольчої сировини і харчових продуктів. Саме тому до її функцій вже не належить здійснення стандартного та розширеного контролю який включав, зокрема, і наявність супровідної документації на харчові продукти в т.ч. на мандарини, що проходять через зону розмитнення. 

 

Отже, відповідь на питання чи безпечні мандарини, що експортуються до України не може надати ніхто, оскільки на законодавчому рівні такі функції не надані жодній державній службі. На сьогодні не встановлено єдиного документу, який мав би містити вичерпну інформацію з даного питання. 

 

Для зменшення можливого негативного впливу на здоров’я людей засобів хімізації, які використовуються для обробки цитрусових, зокрема, мандарин, радимо не вживати їх в надмірній кількості за один прийом, а також, ті які є неспілими, з ознаками гниття, псування, механічного пошкодження або із змінами на шкірці плоду. Окрім цього, рекомендуємо перед вживанням мандаринів, апельсинів, лимонів чи грейпфрутів ошпарити їх окропом. І в жодному разі не вживайте в їжу шкірку цитрусових.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: ternopillive.com.ua  

Коментарі