Що чекає на голову Тернопільської ОДА, якшо його рейтинг падає

Опубліковано:
1 Грудня, 2015

При прийдешньому переділі влади в якості офіційних причин звільнень голів ОДА традиційно прозвучать погані показники соціально-економічного розвитку.

 

Зараз очільники областей разом з урядом і парламентом готуються до великого переформатування влади. Лише кілька керівників регіонів можуть бути впевнені в тому, що вони збережуть свої пости. Наприклад, точно не позбудеться свого крісла голови КМДА Віталій Кличко, переобраний мером столиці. Деякі голови облдержадміністрацій намагаються запобігти від звільнення, демонструючи контроль над обласними радами. А деякі гадають, чи не піти їм самим. Майже всі губернатори за підсумками місцевих виборів стали депутатами обласних рад від БПП “Солідарність”, і дехто з них сподівається забезпечити собі політичне майбутнє, пересівши в крісло голави облради.

 

Серед факторів, які визначать долю глав ОДА, будуть, звичайно, і результати, отримані президентською партією на місцевих виборах, і рівень довіри до конкретних персоналій з боку Президента, і наявність відповідної заміни. Хоча в якості офіційних причин звільнень, швидше за все, традиційно прозвучать погані показники соціально-економічного розвитку відповідних областей.

 

Представляємо увазі читачів черговий рейтинг губернаторів, складений за підсумками трьох кварталів 2015 Він якраз і показує картину успіхів і провалів керівників регіонів. Методика була детально описана півроку тому в матеріалі про рейтинг за перший квартал і залишається незмінною. Показники мирних регіонів (без окупованого Криму і наполовину окупованого Донбасу) порівнюються за двадцяти суспільно значущим критеріям. Всі цифри беруться тільки з даних Держстату. Всім регіонах по кожному критерію нараховуються бали залежно від зайнятих ними місць, потім підраховується сума балів за всіма критеріями – і по цій сумі ранжуються регіони, а разом з ними і їх керівники.

 

Звичайно, є такі міжрегіональні диспропорції, особливо по лінії “захід-схід”, які не можна виправити ні за рік, ні навіть за кілька років. Але, як видно з аналізу, великі відмінності в показниках розвитку є також і між сусідніми областями. Таке порівняння показує, хто дійсно заслужив звільнення, – принаймні, серед тих губернаторів, які були призначені ще в минулому році.

 

Успіхи і “провали” регіонів в I-III КВАРТАЛАХ 2015 р.

Місце в рейтингу

Прізвище, ім’я голови ОДА Область Бали
1  Валерій Коровій  Вінницька  82
2  Олег Гончарук Івано-Франківська  73,5
3  Володимир Гунчик Волинська  72,5
4  Віталій Кличко Київ  63,5
5  Вадим Меріков Миколаївська  38,5
6  Олег Синютка  львівська  35,5
7  Михайло Загородний  Хмельницька  28
8  Володимир Шандра  Київська  26
9  Геннадій Москаль  Закарпатська  23,5
10  Михеіл Саакашвілі  Одеська  19,5
11  Виталій Чугунников  Рівненська  18
12  Александр Фищук  Чернівецька  14,5
13  Валерій Головко  Полтавська  -13
14  Григорій Самардак  Запорізьа  -17,5
15  Степан Барна  Тернопільска  -21,5
16  Сергій Машковский  Житомирська  -24
17  Андрій Путилов  Херсонська  -36
18  Юрій Ткаченко  Черкаська  -38
19  Микола Клочко  Сумська  -48
20  Валентин Резніченко  Дніпропетровська  -52
21  Сергій Кузьменко  Кіровоградська  -65,5
22  Валерій Кулич  Чернігівська  -85
23  Ігор Райнин  Харківська  -94,5

 

Фото: Shutterstock

 

Барна не зміг домовитися про зарплати

“Ми ставимо аграрним підприємствам чотири прості умови: створення нових робочих місць, належна соціальний захист працівників, підтримка соціальної інфраструктури та забезпечення виплати мінімальної заробітної плати в галузі на рівні 2,5 тис. Грн”, – розповів про свої завдання губернатор Терпопольщіни Степан Барна ( -21,5 бали) на початку липня. Як видно за підсумками вересня, аграрії області воліли проігнорувати умови Барни. У сільському господарстві зарплату менше 2500 грн. отримує майже половина працівників. У тому числі 6,1% – навіть нижче від мінімальної (1 378 грн.), 14,8% – до 1500 грн., 15,8% – в межах 1500-2000 грн., 12,8% – в межах 2000-2500 грн. В цілому за підсумками трьох кварталів Тернопільщина залишилася регіоном з найнижчою середньомісячною зарплатою – 2827 грн. Крім того, область опинилася в трійці найгірших по динаміці реальної зарплати – скорочення за дев’ять місяців більш ніж на чверть (на 25,8%) порівняно з аналогічним періодом минулого року. Також область друга за розміром бюджетних боргів перед підприємствами ЖКГ (у перерахунку на одного жителя), входить до четвірки відстаючих по динаміці кадрів і в п’ятірку – за обсягом освоєних капітальних інвестицій на душу населення.

А найкраще досягнення Тернопільщини – друге місце по динаміці експорту, скорочення обсягів до січня-вересня минулого року склало лише 5,7%. Всього товарів і послуг було продано на $ 272 700 000. Основним експортним партнером була Польща, яка купила товарів на $ 113 400 000. Також область розділила третє-п’яте місця з Києвом і Буковиною по динаміці роздрібної торгівлі. За рівнем підтримки “Солідарності” вона показала другий результат по Україні – 28%.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: