Упродовж трьох днів – 7-9 жовтня – в Тернополі та області тривав фестиваль старожитніх авто і ретроелеганції «Золота підкова-2016». У нашому краї цей захід відбувся вдруге. Зазначимо, що Львівський авто-фан-клуб «ЗАЗ-козак» проводить його сьомий рік поспіль, а його організаторами є президент клубу Володимир Кулинич та віце-президент Роман Фернеза. До Тернополя винуватців свята в стилі ретро запросив громадський діяч, меценат та віце-президент з питань регіонального розвитку Міжнародної торгової палати ICC Ukraine Тарас Демкура, який сам є шанувальником старовинних автомобілів і має чималу їх колекцію. Нагадаємо, що у травні цього року Тарас Володимирович відкрив у Тернополі музей «Ретрокортеж», аби тернополяни і гості міста могли побачити ексклюзивні автівки. Таких музеї в Україні є всього п’ять.

 

 

Цьогорічний фестиваль відбувся за підтримки Тернопільської облдержадміністрації, Тернопільської обласної ради та Тернопільської міської ради. Партнери ретро-авто-ралі – ТЦВ «Атріум», ательє «Територія взуття», Туристична асоціація Тернопілля, «Микулинецький бровар», ексклюзивний партнер «Амвей», «ХS», Торгова марка «Горобина».

 

 

«Наш клуб «ЗАЗ-козак» заснований 33 роки тому і має давні традиції. Ми організовуємо чимало таких заходів. Ідея цього фестивалю полягає у тому, аби разом з пропагуванням старожитніх авто оглянути всі замки Західної України, змістовно провести час. Окрім того, організовуємо певні конкурси, щоб кожному учаснику було цікавіше. Львівщину ми оглянули всю, тепер вивчаємо Тернопільщину. Після того, як дослідимо тут все, то розширимо маршрути ретропробігів на Івано-франківщину і т.д. Ми хочемо, щоб люди шанували старі машини, водночас вивчали свій край, щоб у нашій країні розвивався туризм. На мою думку, потрібно цікавитися тими пам’ятками, які є поряд з нами, пізнавати і берегти нашу спадщину. Ці всі заходи більше організовуємо для людей, аніж для себе. Коли глядачі підтримують нас, то виникає бажання робити ще щось. Тернопільщина завжди тепло приймає учасників ретрофестивалю», – розповів Володимир Кулинич.

 

 

У перший день фестивалю гості прибували на місце дислокації, прогулювалися вулицями файного, ділилися враженнями про події останнього року.

 

 

Наступного дня – 8 жовтня – сонячний ранок віщував отримання позитивних емоцій і відкриття нових принад Тернопілля. Спершу учасники ретропробігу вирушили до Микулинців, де ознайомилися з виготовленням одного з кращих пив України – Микулинецьким, проїхалися старими вулицями і взяли курс на Підзамочок. Загалом у ралі взяло участь 34 автомобілі.

 

 

У Підзамочку на гостей очікувало майже все село. Діти радісно вітали учасників фестивалю з залишків фортечного муру, поспішали зробити світлину та детально оглянути кожне авто. Оргкомітет заходу висловлює щиру подяку сільському голові і всій громаді за теплий прийом. Водночас учасники ралі залишилися в захопленні від краєвидів Підзамочка і висловили бажання приїхати сюди не один раз.

 

 

Нагадаємо, що ретропробіг був присвячений творчості Іоанна Георга Пінзеля та світлій пам’яті Віри Стецько, яка присвятила життя дослідженню феномену нашого видатного земляка. Отже, наступною локацією маршруту 8 жовтня став Бучач, де свого часу жив і творив Пінзель. Тут учасники ретротуру мали можливість детальніше дізнатися про генія епохи бароко, оглянути архітектурні перлини давнього міста.

 

 

Нагадаємо, що ініціатором туристичного маршруту «Дорогами Пінзеля» для ретро-фестивалю був Тарас Демкура, якому пощастило доторкнутися до його творчості і допомогти нашій видатній землячці Вірі Стецько у популяризації творчості українського митця. Вона понад 30 років разом з Борисом Возницьким займалася вивченням та збереженням культурної спадщини Іоанна-Георга Пінзеля. Завдяки зусиллям цих двох сподвижників про видатного українця дізнався увесь світ. Тарас Демкура сприяв створенню і виходу у світ документального фільму «Таїна Пінзеля: від Бучача до Лувру» і альбому «Таїна Пінзеля», автором якого є відома краєзнавець Віра Стецько.

 

 

Тут на ретрокари з нетерпінням очікували діти бійців АТО, які, окрім прогулянки в старовинних автівках, отримали подарунки та фотосесію. Дивлячись на щасливі дитчі обличчя, усмішки і захоплені погляди, розумієш, що лише заради цього варто було організоввати цей фествиаль. У кожному селі і місті учасників ретро-пробігу найбільш захоплено зустрічали саме наймолодші мешканці. Всі вони казали: «Ці машини старі, але дуже круті».

 

 

Радник Міністра МВС Михайло Апостол разом з онуком також проїхав весь маршрут. Взяти участь у цьому пробігу він вирішив спонтанно і випадково, але не пошкодував і отримав чимало вражень. Пан Михайло висловив подяку Тарасу Демкурі за організацію подібного свята, адже, за його словами, потрібно вміти не тільки заробляти, а й дарувати радість іншим людям. Водночас на його думку це прекрасний захід для возвеличення відомого земляка – Іоанна Георга Пінзеля, який творив шедеври.

 

 

Не менше позитивних вражень учасники ретроралі отримали в селі Рукомиш, де від усіх негараздів жителів оберігає святий Онуфрій. Його скульптуру зробив Іоанн Георг Пінзель. Декілька років тому у селі обвалилася велика брила і зупинилася за декілька сантиметрів від скульптури. Відтоді жителі Рукомиша вважають її своїм оберегом, а Онуфрія покровителем села. Цей шедевр вони бережуть, як зіницю ока. Місцевий священик – отець Михайло – радо зустрічає усіх гостей, особисто проводить екскурсії і благословляє на щасливу долю.

 

 

Та найбільше всіх вразили жителі Теребовлі, які багатотисячною громадою дочекалися колони ретрокарів. Через те, що учасників ралі всюди хотіли якомога довше затримати, кортеж запізнився. Теребовляни дуже прагнули побачити старожитні авто, тому навіть у сутінках робили фото, спілкувалися з водіями. Як розповів один з жителів міста: «Ми дочекалися якостей. Я взяв свого сина на руки і пішов розповідати йому про кожен автомобіль. Хоч я багато разів бачив різні старі машини, але щоразу хочеться ще раз кожну роздивитися детальніше».

 

Учасники фестивалю були приємно вражені таким теплим прийомом і вдячні міському голові Теребовлі Сергію Поперечному та всій Теребовлянській міській раді за організоване свято в їхньому місті.

 

 

9 жовтня учасники ретро-фестивалю відвідали музей старожитніх авто «Ретро-кортеж», який сьогодні є єдиним постійно діючим музеєм в Західній Украіні. Тут всіх детальніше ознайомили з історією створення найкращих взірців автопрому, колекцією ексклюзивних авто, а також з роботою центру національно-патріотичного виховання «Підкова». Завдяки активній діяльності останнього музей за короткий період часу відвідали тисячі учнів і студентів.

 

 

Цього ж дня на Театральному майдані відбулася виставка старожитніх авто і конкурс ретроелеганції. З 10 години ранку тернополяни і гості міста ретельно оглядали старожитні авто, робили селфі. Ближче до обіду журі визначало переможців. Подружжя Демкур представило унікальну колекцію ретрокарів, справжніми перлинами якої стали нещодавно реставровані вантажна машина «Урал-ЗІС» військового часу та автомобіль з цікавою історією «Ягуар XJ6». Останнє авто президент США Ніксон подарував Генеральному секретареві СРСР Леоніду Брежнєву, а той подарував першому секретарю Щербицькому. Потім раритет опинився в Щолокова. Після цього його подарували Героєві соціалістичної праці з Борщова Щепановському. Згодом «Ягуар» потрапив до колекції Тараса Демкури. Шанувальник старожитніх авто і громадський діяч потурбувався, аби ретрокар було реставровано.

 

 

У Тернополі ще частина дітей бійців АТО отримала подарунки та можливість проїхатися в ретрокарах. Організатори свята висловлюють подяку центру психологічної реабілітації «Крок назустріч», які допомогли реалізувати благодійну ініціативу.

 

 

«Вдячна своєму чоловікові за те, що він вміє радіти життю і вміє подарувати радість іншим. Сьогодні, коли спостерігаю за тим, як тернополяни оглядають машини, отримують радість від фотографування на їх фоні, на коротку мить повертаються в дитинство, то усвідомлюю, що завдяки таким заходам люди відволікаються від щоденних проблем і отримують чимало позитиву. Спершу не могла зрозуміти його захоплення, але сьогодні з радістю підтримую його ідеї і максимально допомагаю разом з сином», – зазначила під час офіційної частини Ірина Демкура.

 

 

На Театральному майдані організаторами фестивалю була представлена цікава інсталяція – старенька раритетне авто у розібраному стані, а в його кузові спокійно собі живе домашня птиця. Це було відтворення реальної дійсності і ставлення пересічних громадян до старих автівок. Як правило, саме в такому стані колекціонери знаходять унікальні машини.

 

 

Після ретельного огляду учасників конкурсу ретроелеганції, знайомства з історіями автомобілів журі визначило переможців. Гість зі США Любомир Ривак отримав перемогу у номінації «Найдовший шлях». Він спеціально приїхав з Ілінойса, щоб взяти участь у фестивалі. У номінації «Ексклюзив у стилі ретро» виграв Тарас Демкура і його автомобіль «Ягуар XJ6». Приз у номінації «Від Пекіна до Парижа» отримав Анатолій Маслов з Білорусі. До речі, його вірний залізний кінь «Запорожець» востаннє красувався на автодорогах, адже після участь у «Золотій підкові» він стане музейним експонатом. Цього року це авто подолало шлях 15000 кілометрів і проїхав дистанцію від Пекіна до Парижа. У номінації «Найдосвідченіший учасник» було відзначено Романа Фернезу. Третє місце журі присудило Василю Конету, друге – Валдешу Швачкевичу, а перше місце – ретроекіпажу Янушу і Божені Томашевським. Наймолодший учасник фестивалю Олег Мироненко отримав спеціальний приз.

 

 

Оргкомітет висловлює подяку Львівському авто-фан-клубу «ЗАЗ-Козак», всім учасникам, голові Тернопільської ОДА Степану Барні, голові Тернопільської обласної ради Віктору Овчаруку, міському голові Сергію Надалу, голові Туристичної асоціації Тернопілля Наталії Волощук, начальнику управління туризму ОДА Назару Яворському, директору комунального підприємства Тернопільської обласної ради «Тернопільський обласний інформаційно-туристичний краєзнавчий центр» Володимиру Демчишину, керівнику центру національно-патріотичного виховання «Підкова» Тетяні Фарині, міським та сільським головам за допомогу та активну участь.

 

Окремі слова вдячності отримали музиканти Тернопільського естрадного колективу «Тернопіль БРАЗ» під керівництвом Ярослава Якубця та Василя Карапулька, ведучі, пара Тарас та Людмили за майстер-клас з сальси! Оркомітет висловлює подяку журі конкурсу ретроелеганції – заступнику начальника управління культури Тернопільської облдержадміністрації Марії Гудимі, директору КП «Тернопільський обласний інформаційно-туристичний краєзнавчий центр» Володимиру Демчишину та начальнику управління транспорту, комунікацій та зв’язку Ігорю Мединському.

 

 

Кожен тернополянин також вдячний ресторатору Ігорю Мамусу за гарячий чай та глінтвейн. Зазначимо, що партнер Туристичної асоціації Тернопілля особисто частував жителів і гостей міста. Завдяки йому прохолодний день став теплішим!

 

 

Про фестиваль на інших ресурсах:

 

У Тернопіль привезли машину голівудського актора (ФОТО)

 

Тернопільщиною їздить ретро-автомобіль, який президент США Ніксон подарував Брежнєву. ФОТО

 

У Тернополі відбувся міжнародний фестиваль ретро автомобілів «Золота підкова»

 

Унікальне авторалі: Ретро-автомобілі з різних країн об’їдуть Тернопільщину

 

Старожитності на дорогах: на Тернопільщині відбудеться ретрофестиваль «Золота підкова»

 

На Тернопільщині відбудеться ралі історичних авто «Золота Підкова 2016 – Дорогами Пінзеля» (ПРОГРАМА)

 

НА ТЕРНОПІЛЬЩИНІ ВІДБУДЕТЬСЯ РАЛІ ІСТОРИЧНИХ АВТО

 

На Тернопільщині дорогами Пінзеля проїдуться на ретро-автомобілях

 

Золота підкова 2016

 

На ретрофестиваль «Золота підкова-2016» запрошують тернополян

 

У Тернополі відбувся міжнародний фестиваль ретроавтомобілів “Золота підкова”

 

На Театральному майдані Тернополя можна побачити машину без коліс (фотофакт)

 

Як тернополяни під саксафон Василя Карапулька фотографувались з ретро автівками (Фото)

 

Унікальну виставку ретро-автомобілів змогли побачити тернополяни (відео)

 

У Тернополі відбувся міжнародний фестиваль ретро автомобілів “Золота підкова”

 

В Теребовлі ретро-авта зустрічали найтепліше

 

АВТО І ПІНЗЕЛЬ: НА ТЕРНОПІЛЬЩИНІ ВІДБУДЕТЬСЯ ТУРИСТИЧНО-ІСТОРИЧНЕ РАЛІ

 

ТЕРНОПІЛЬ ЦИХ ВИХІДНИХ ПОРИНЕ У РЕТРО

 

Україною їздить ретро-автомобіль, який президент США Ніксон подарував Брежнєву (Фото)

 

У Тернополі відбувся міжнародний фестиваль ретро автомобілів «Золота підкова»

 

У центрі Тернополя «дефілювали» ретро машини (фоторепортаж)

 

На Тернопільщині відбулося раллі раритетних автомобілів

 

Тернопільщиною пройшло міжнародне раллі на унікальних автомобілях. ВІДЕО


“Запорожці”, “Волги” та  голлівудський Mercedes: На Тернопільщині відбулося міжнародне ралі ретроавтомобілів

 

Середмістя Тернополя пірнуло у 30-60-ті роки минулого століття (фоторепортаж)

 

Раритетні шедеври автопрому проїхались Тернопільщиною

 

На Театральній площі можна побачити унікальні ретро-автомобілі

 

Як тернополяни під саксофон Василя Карапулька фотографувались з ретро автівками (Фото)

 

Унікальну виставку ретро-автомобілів змогли побачити тернополяни (відео)

 

У Тернополі побував автомобіль-легенда. ФОТО

 

Ретро-автопробіг на Тернопільщині мандрував дорогами Пінзеля (фоторепортаж)

 

На Тернопільщині провели авторалі дорогами Пінзеля

 

НА ТЕРНОПІЛЬЩИНІ РОЗПОЧАЛОСЯ РАЛІ РЕТРОАВТОМОБІЛІВ

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: