Реформи чи реформації? Тернопільська «губернія» тягне на три повіти

Опубліковано:
5 Грудня, 2014

За одним із можливих і реальних сценаріїв децентралізації влади в Україні області залишаться в існуючих межах, а їх території поділять на повіти. Тернопільська область за цим планом матиме замість 16 районів три, в яких села й селища об’єднаються в громади.

 

Децентралізація чи федералізація?

Назрів час для реформ. Напевно, ми всі це розуміємо. Але, сказати відверто, випробувані за останні роки численними змінами, дещо остерігаємося їх, адже не зовсім уявляємо, що за ними може стояти. Як, до прикладу, широко обговорювана нині децентралізація влади або ж федералізація нашої держави. Що для нас прийнятніше, що зцементує країну й дасть можливість регіонам, що відрізняються за розвитком і культурою, співпрацювати як одне ціле? «Це можна зробити тільки через децентралізацію», — каже радник віце-прем’єр-міністра регіонального розвитку, директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук. Він разом із експертом швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні», директором Інституту розвитку територій Юрієм Ганущаком розповідали журналістам про розробки й пропозиції щодо того, як децентралізувати владу на користь громаді.

 

За словами Анатолія Ткаченка, федералізації країни допустити не можна. Адже це означало б спочатку розділити територію на частини, а потім домовлятися з кожною про об’єднання. Чи об’єднаємося? Федералізація — фактично заміна центрального «самодержця» на регіональних «князьків». У світі є приблизно 200 країн, із яких тільки 24 — федерації, зокрема Швейцарія, Німеччина, Австрія, Бельгія. Україна має бути унітарною державою, для нас найбільш прийнятна децентралізація, основним принципом якої є передача повноважень, ресурсів і відповідальності на найнижчий до людей рівень, але збереження центральної влади. Як сказав Юрій Ганущак, найвагоміша складова реформи — розподіл повноважень між державою та місцевим самоврядуванням.

 

Що пропонують змінити

За пропозицією науковців, кількість областей у нас має залишитися незмінною — 24. Зате районів повинно бути значно менше. Згадали про принципи територіального устрою в 1907 році, коли губернія об’єднувала повіти, куди входили містечка, волості. Адміністративні утворення не були такими численними як тепер, але керували територіями набагато ефективніше. Тож необхідно укрупнювати територіальні громади через об’єднання їх навколо економічно активних центрів. Адже понад 90% сільських рад нині ані інфраструктурно, ані фінансово не спроможні виконувати повноваження. 95 відсотків сільських громад дотаційні, а 70 — глибокодотаційні, де власних коштів не вистачає навіть на зарплату працівникам сільрад.

 

Валентина БАЦА.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #децетралізація влади, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #реформи, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: