"Свобода" набиває собі ціну на сесії облради перед Барною, а медики залишаються без фінансування

16.04.2015 00:24   Джерело: Тернопіль вечірній
Опубліковано : Новини Тернопільщини

Відповідно до Закону України "Про державний бюджет на 2015 рік" усі лікарняні заклади "Укрзалізниці" мають перейти у комунальну власність місцевих рад. Відтак, фінансування їх розподіляється між міським і районними бюджетами пропорційно до кількості пацієнтів-залізничників.

 

Голова профспілкової організації залізничної лікарні, завідуюча фізіотерапевтичним відділеням Олександра Левицька каже, що 9 лютого на сесії обласної ради було прийнято рішення про міжбюджетний трансферт фінансування Тернопільської залізничної лікарні між міським та обласним бюджетами. Уже 10 лютого цього року підписаний договір між міським головою Тернополя Сергієм Надалом та заступником голови обласної ради Сергієм Тарашевським. Однак, на сьогодні сесія обласної ради так і не прийняла рішення про виділення коштів на фінансування залізничної лікарні.

 

Відповідно до договору, з міського бюджету на енергоносії та заробітну плату медперсоналу виділено 3,5 млн. грн., а 4,5 млн.грн. так і "висять" в повітрі обласного бюджету. Дана лікарня обслуговує 5,5 тис. залізничників обласного центру. Кошти, на потреби пацієнтів-залізничників були передбачені в районних бюджетах, однак чиновники районних рівнів не спішать перенаправляти ці кошти на залізничну лікарню, мотивуючи це тим, що дана категорія пацієнтів може обслуговуватися і в їхніх медичних закладах. Однак, якщо подивитися на це з іншого боку, то районні лікарні не мають права видавати допуски до роботи та проводити профооляди. І все одно, дану категорію населення направляють до спеціалізованого медичного закладу.

 

Розуміючи дану ситуацію з середини, і те, що районна медицина також переживає ненайкращі часи і потерпає від недофінансування, керівництво лікарні запропонувало виділити кошти на їх "існування" зі спецфонду обласного бюджету. Медики Тернопільської залізничної лікарні уже зверталися до вищого керівництва області.

 

Вперше зустрілися з в.о. голови ОДА Іваном Крисаком, потім були на прийомі й у новоппризначеного голови ОДА Степана Барни, однак їхні обіцянки так і залишаються "порожніми" балачками. А тим часом, Великодні свята медики та обслуговуючий персонал, а це 242 фахівця в усій області, зустріли із місячною заборгованістю заробітної плати. Нині до Державного закладу "Відділкова клінічна лікарня станції Тернопіль" ДТГО "Львівська залізниця" входить залізнична лікарня, лінійна амбулаторія ст.Чортків та 6 профільних ФАПів. Тут обслуговуються не лише діючі залізничники, а й пенсіонери зі всієї області. Ця лікарня, єдина в області має ліцензію на проведення профоглядів та видачі дозволів машиністам, а також працює з 3 страховими компаніями, що дозволяє обслуговувати в екстрених ситуаціях і пасажирів "Укрзалізниці" та проводити безкоштовне лікування залізничників.

 

Головний бухгалтер залізничної лікарні Вікторія Сай каже, що коштів катастрофічно не вистачає, адже, суми що надходять з міського бюджету кожного місяця частково покривають оплату заробітної плати, податки та оплату енергоносіїв сплачують з власних коштів. Однак, вистачить їх не надовго, і це потягне за собою заборгованість по інших статтях видатків. Нині міський голова Тернополя уже підготував лист-претензію про невиконання договору обласною радою. Поки чиновники вирішують виділити на залізничну лікарню 1 млн. грн. чи всю суму відразу (як розгядали на останній сесії облради), медики роздумують до яких кроків вдатися їм, щоб накінець-то донести до чиновників важливість цього лікарняного закладу.

 

До слова, така ж ситуація з фінансуванням і в інших залізничних ЛПЗ (а їх в Україні 84), однак лише в нашій області медики є заручниками "чиновницьких ігор"".


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Тернопіль вечірній  

Коментарі