Пуща відлюдника у Калагарівці (ФОТО)

Опубліковано:
5 Грудня, 2014

Після Калагарівки ріка Збруч, що досі текла рівниною, врізається в Медобірський кряж. Біля сільця Кринцилів, що приліпилося на правому схилі річкової долини, починається чи не наймальовничіша ділянка цього унікального гірського пасма. Ліворуч, на крутому узвишші, видніють бані дзвіниці і храму Свято-Троїцького монастиря, відомого ще із ХVI ст. У печерах, що утворилися в товщі гори, під монастирем колись поляки живцем замуровували повстанців — гайдамаків.

 


 

Після Калагарівки ріка Збруч, що досі текла рівниною, врізається в Медобірський кряж.Ті підземелля люди називали калагурами — мабуть, цим пояснюється і слово Калагарівка. Ще збереглися згадки, як цар Петро І, повертаючись із Прутського походу, оглядав замок та укріплення містечка Сатанів. Завітав і в Сатанівську Слобідку, до монастиря. Петрові запропонували послухати проповідь ієромонаха Чижевського, про красномовність якого розголос ширився на всю округу. Під час дійства священнослужитель не помітив, як до нього підкрався царський блазень і вмить ножицями відчикрижив йому бороду. Монах з розпачу і образи привселюдно заплакав, а самодержець, щоб пом’якшити ситуацію, втішив його жменею золотих монет.

 

Мабуть, у царя ще залишилося золото, бо майже всю похідну скарбницю довелося віддати як відкуп хану Давлет-Гірею, щоб уникнути повного розгрому і полону. То був найганебніший для російського царя похід. Сп’янілий від перемоги під Полтавою, Петро задумав єдиним поривом захопити Балкани, Босфорську протоку і посісти давню візантійську столицю, оголосити себе володарем «Третього Риму». Розраховував, що десятки тисяч поневолених турками болгар і румунів виступлять разом з росіянами. Та чи захотіли б ті хай і тяжке турецьке іго міняти на московське кріпацтво? Тож тільки добряча скриня золота врятувала рештки розбитого війська разом із царем. Російські історики або ж говорили мимохідь, або взагалі замовчували ганебний похід. Анна Іоанівна навіть організувала дві спеціальні військові експедиції, надзавданням яких було форсованим маршем будь-що дійти до Бахчисарая, знайти і вилучити чи спалити той горезвісний договір про капітуляцію царя — і більше нічого. Ні турки, ні татари толком не второпали, що ж то була за війна: туди і відразу назад.

 

Василь БУРМА.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Збруч, #калагарівка, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #пуща відлюдника, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: