Проект «Transimperia – мандрівка старим кордоном» продовжує відкривати Тернопільщину

Опубліковано:
18 Серпня, 2016

Як ми уже повідомляли вперше в Тернополі реалізовується проект, покликаний дослідити мальовничі місцини нашої області і на основі цього створити промоційний продукт для популяризації Тернопілля. Цю ініціативу тернополян підтримала громадська організація Туристична асоціація Тернопілля.

 

Для тріо ентузіастів-експертів Тараса Хлібовича, Андрія Куляна і Романа Задорожного серпень також видався активним і цікавим. Спершу творча команда відвідала XVIІ фестиваль «Дзвони Лемківщини», який відбувся в урочищі Бичова поблизу Монастирська.

 

 

Нагадаємо, що лише протягом 1945-1946 років за угодою між урядом тодішньої УРСР і Польщею про евакуацію українського населення з території Польщі  депортували понад 483 тисячі осіб. Тих, які залишилися на Закерзонні, а це 140 тисяч людей,  під час сумнозвісної акції «Вісла» комуністична влада  переселила далеко на захід Польщі. Зрештою, депортація 1944-1946 років та операція «Вісла» 1947 року досі ні в Україні, ні в Польщі не визнані злочином проти українського народу.

 

«Приїжджаю сюди вже вкотре, щоб навчитися в лемків, як берегти та цінити свою історію, культуру, як бути сильними та згуртованими! Приємним сюрпризом було те, що зустрів там учасників експедиції «Трансімперія -мандрівка старим кордоном» Андрія Куляна та Тараса Хлібовича, які завдяки «Туристичній асоціації Тернопілля» під керівництвом Наталі Волощук подорожують Тернопільським краєм. Вони вишукують та вивчають найцікавіші історичні місця нашого краю, щоб розробити дорожну туристичну карту Тернопілля. Андрій і Тарас під час фестивалю «Дзвони Лемківщини» відзняли все розмаїття цього дійства! Дякую їм за відданість у своїй роботі, адже вони взялися вивчати багату історію нашого краю», – зазначив один з засновників асоціації Тарас Демкура.

 

 

Тим не менше, творча команда цього місяця встигла побувати в Збаражі, Коропці, Чорткові. Фотоматеріали і враження вже опубліковані на сторінці у соцмережі Фейсбук.

 

У планах мандрівників детальне вивчення Скали-Подільської, Язлівця, Бучача, Борщова.

 

 

«Древні міста в наш час чимось нагадують жінок давно вже не бальзаківського віку, що мають внуків/правнуків. Одні виглядають вишукано і привабливо, пахнучи дорогими парфумами. Інші занедбані з порепаними п’ятами і великими кравчучками в постійному пошуку підробку до біднесенької пенсії. Збараж – тітонька строга в минулому, має чимало коштовностей, навіть дуже дорогоцінне кольє з рідкісним діамантом (гарний замок, який в наші дні інтенсивно реставрується, око радується!). Але тим часом зараз ця жіночка махнула рукою на свою колишню аристократичну привабливість, потихенько опустившись. Дуже шкода спостерігати цей процес. Укрпошта продовжує, судячи по написам на фасаді, надавати вже екзотичні послуги. В місті реально нема таксі, нам вони, попри необхідність, так і не трапилися. Можливо, коли замок засяє у своєму чарівному світлі (а це буде доволі швидко, повірте), літня жіночка нагадає свої дівочі роки, бали, на яких вона була зіркою і нарешті причепуриться. А на шиї у неї буде виблискувати діамант, діамант замку…», – розповідають дослідники.

 

 

Також представники команди зазначають, що «Коропець – батьківщина відомого усім Богдана Гаврилишина, який недавно сюди прилітав на гелікоптері, кажуть, що прощатися… Коропець – місто, де є чудовий палац. Поки що є. Бо палац, що на території ліцею, важко хворіє, дуже важко хворіє. Хоча палац оминуло нещастя бути дико модернізованим нашими невмілими руками, бо був на балансі фінансово нерозбалованої освітньої організації. Але цьому палацу потрібна негайна допомога – його заливає атмосферними водами. Ще кілька циклів з перепадами температур – і цьому палацу настане гаплик».

 

 

Яскраві враження і не менш яскраві світлини залишилися в учасників проекту від відвідування Гольського фесту.

 

 

«Чортківський замок – яскравий приклад, як історичній пам’ятці можна повернути життя. Не традиційним совковим методом відкриття музею зі страхітливими експонатами і цьоцями, що не дрімають і забороняють усе, в тому числі фотографування. Чортківський замок став місцем проведення велопробігів, байкерів, фестивалів. Замок став креативним простором для молоді. Саме тому замок починає оживати, даруючи своїм гостям особливий настрій. Цьогорічний фестиваль «Гольський-Фест» підтвердив одну традиційну рису – дощ на другий день проведення. Але це не надто заважало людям розважатися і слухати музику цікавих рок-банд. Гості фестивалю навіть купували книги! Молодь читала поезію, традиційну і не дуже. Життя триває. А з ним і замок молодіє», – додають експерти.

 

 

Хлопці продовжують мандрівку областю, а ми разом з ними можемо все побачити на офіційній сторінці у Фейсбуку.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: