Приклад сили духу і незламності у Тернополі продемонстрували учасники проекту «Переможці»

Опубліковано:
1 Вересня, 2016

Унікальні життєві історії і світлини відважних воїнів АТО, які після бойових травм продовжують повноцінно жити, тернополяни і гості міста можуть побачити на виставці «Переможці», відкриття якої відбулося 27 серпня в музеї старожитніх автомобілів «Ретрокортеж» за підтримки Центру національно-патріотичного виховання «Підкова», ТВЦ «Атріум», об’єднання Території особистого розвитку за участю куратора проекту Соломії Вітвіцької (телеведучої «1+1»), ветеранів АТО – героїв фотосвітлин, музичного супроводу солістки гурту «Українські барви» Оксани Стебельської, лауреата міжнародних вокальних конкурсів, співачки та скрипальки Оксани Мухи.

 

 

У Тернополі експонування виставки стало можливим завдяки подружжю Тараса та Ірини Демкур, які запросили організаторів і учасників проекту до файного міста.

 

 

Потрібно зазначити, що саме на презентацію до Тернополя приїхало найбільше героїв, світлини яких експонувалися цього дня. Море позитивних вражень від міста і теплого прийому залишилося в В’ячеслава Буйновського, Анатолія Фатєєва, Назара Барилка, Василя Пелиша, Влада Кузнєцова, Оксани Нежальської, Юрія Весельського. Разом з ними до нас завітали куратор «Переможців» і телеведуча «1+1» Соломія Вітвіцька, відомий хірург Ростислав Валіхновський, боєць АТО Андрій Кононюк, якому пан Ростислав в рамках проекту допоміг, провівши реконструктивні операції на обличчі та кінцівках, засновник та директор туристичної компанії «Феєрія» Ігор Захаренко, волонтер Ана Гвоздяр, відома тернополянка, головний редактор відділу міжнародних новин ТСН Юлія Соцька.

 

Нагадаємо, що проект є спільної справою Телевізійної служби новин (ТСН) та журналу VIVA і реалізується за підтримки благодійного фонду «Save Lives Together», клініки доктора Валіхновського, «Феєрії мандрів», громадської організації «Підмога.інфо» та інших. Автори фото – Олександр Мордерер і Тетяна Рубльова.

 

 

 

«Ми сьогодні приїхали до вашого міста представити мультимедійний проект, який включає в себе фотовиставку, серію сюжетів, які вийшли на ТСН, а також бекстейдж і спецвипуск журналу «VIVA». До речі, всі виручені кошти від продажу видання, спрямовуємо на розвиток високотехнологічного протезування в Україні. Уже п’ятеро українських протезистів побували на навчанні в Канаді і троє з них отримали право на виготовлення біонічних рук. Як на мене, це ще одна перемога в тому, що наші фахівці отримують важливий досвід і знання. Загалом в проекті взяло участь 19 бійців АТО, вісімнадцять з яких втратили кінцівки. Серед них 18 хлопців і одна жінка-волонтер. Олександр Мордерер – один з кращих фотографів нашої країни – зазначив, що всі учасники проекту позували набагато краще, ніж професійні моделі. Адже вони були щирими, відкритими і природними. Дев’ятнадцятому учаснику в рамках проекту пластичний хірург Ростислав Валіхновський зробив низку операцій, зокрема витягав осколки з тіла, а особливо обличчя. Ростислав купив і встановив йому протез ока, зробив пластику обличчя. І якраз в Тернополі ми вже показуємо цей блискучий результат. Ми дуже сподіваємося, що цей учасник невдовзі одружиться, адже він мріє створити сім’ю», – розповіла присутнім Соломія Вітвіцька.

 

 

Вона також зазначила, що команда буде організовувати і продовження проекту – «Переможці-2». За її словами, в першому проекті мала бути менша кількість учасників, але Олександр Мордерер настільки захопився процесом, що замість 12 бійців сфотографував 18. Всі учасники команди працювали на волонтерських засадах від фотографа – до журналістів і технічних працівників. Пані Соломія додала, що це дуже оптимістичний проект для кожного з нас, адже, дивлячись на ці світлини, розвіюється депресія і поганий настрій.

 

 

Виставку уже побачили в Києві, Дніпропетровську, Херсоні, Запоріжжі, Івано-Франківську, Черкасах, а тепер і в Тернополі. Також експозиція була презентована в Брюсселі в Європарламенті, Торонто і французькому Лурді під час військового паломництва. До речі, Назар Барилко був під час останнього заходу і отримав багато позитивних вражень та підтримку. Соломія Вітвіцька висловила вдячність Тарасу та Ірині Демкурам, які запросили авторів і учасників проект Тернополя і надзвичайно опікувалися всіма.

 

 

Військовий капелан, отець Андрій Любунь відкрив виставку молитвою і наголосив на тому, що всі учасники навчилися долати зовнішнього і внутрішнього ворога, тому тепер їхній святий обов’язок – розповісти іншим побратимам і навчити всіх жити з вірою в краще життя.

 

 

Підтримали благодійну ініціативу оргкомітету виставки в Тернополі Тернопільська обласна державна адміністрація та обласна рада. Під час офіційного відкриття голова ОДА Степан Барна вручив сертифікат на бігову спортивну доріжку герою Назару Барилку. Голова обласної ради Віктор Овчарук вручив подарунковий сертифікат – Юрію Вовканину.

 

«Українським героям випало складне випробування, але вони є переможцями для нас, для України. Від імені жителів Тернопільщини хочу подякувати за можливість вкотре підтримати наших захисників – кожен повинен знати їхні імена та пишатися ними. Коли мова йде про Україну, найважливішим є захист її територіальної цілісності. Я пишаюсь тим, що в Тернопільській області є багато військових, які, попри всі труднощі і обставини, не втекли з передової і виконали свій військовий обов’язок», – зазначив голова ОДА Степан Барна.

 

 

Голова обласної ради Віктор Овчарук подякував ініціаторам і команді соціального мультимедійного проекту «Переможці» в особі Соломії Вітвіцької та оргкомітету в Тернополі. «Ці фото повинен побачити кожен українець. Вони змушують задуматися та багато речей переосмислити. На них – справжнє обличчя війни та її наслідки, – у своєму виступі наголосив голова обласної ради Віктор Овчарук. – Водночас на цих світлинах неймовірна сила духу наших хлопців. І вона передається, вона надихає кожного бути переможцем, жити, незважаючи на певні проблеми чи негаразди. Схиляю голову перед цими хлопцями, які сьогодні присутні у Тернополі, перед усіма, хто  переніс складні поранення, операції,  втратив кінцівки, але не втратив стимулу жити і радіти кожному дню. Дякую вам за те, що ви захищали нашу землю, а тепер поселяєте у серця людей віру та надію. Пишаюся вами та усіма, хто боронить нашу державу від ворога».

 

 

З подарунком на офіційне відкриття прийшов міський голова Сергій Надал, який вручив сертифікат на придбання спортивного тренажеру учаснику АТО, герою виставки «Переможці» Василю Пелишу та привітав усіх учасників проекту у Тернополі. Він зазначив, що сьогодні вся Україна і світ мають змогу побачити силу духу української нації, українських Героїв, які довели свою мужність на війні, стримуючи ворожу навалу на Сході України.

 

«Ветерани АТО є справжньою елітою України. Підтримка наших героїв є святим обов’язком для всієї української влади, у тому числі місцевої, – зазначив очільник Тернополя. – На місці ми робимо все можливе, щоб тернополяни, які пройшли АТО, та члени їх родин відчували себе максимально комфортно та соціально захищено. Це головний пріоритет мерії Тернополя».

 

Як зазначила Соломія Вітвіцька, в Україні свого часу була потужна плеяда меценатів, яка підтримувала розвиток просвітницьких проектів, піклувалися про майбутнє. За її словами завдяки таким приватним ініціативам, які є в Тараса Демкури, можна змінити країну.

 

 

«Для нас велика честь долучитися до цього проекту. Коли до України приїхав Нік Вуйчич і ми з ним відвідали військовий госпіталь, я бачив як реагували на нього бійці. Цей мужній чоловік без рук і ніг був найкращим мотиватором для поранених. І якраз тоді познайомився з Соломією Вітвіцькою, яка вона розповіла про проект. Тоді я зрозумів, що його повинні побачити  нашому місті. Ми домовилися з Соломією, що створимо в Тернополі спільноту «Переможці» і будемо постійно працювати над тим, аби допомагати нашим бійцям, які зазнали бойових травм. Вдячний керівникам громадських організацій Катерині Бойко, Тетяні Фарині і Наталі Волощук за величезну роботу щодо організації виставки в нашому місті. Також висловлюю подяку всім представникам влади за те, що відгукнулися і долучилися до благодійних ініціатив. Дуже радий, що наші земляки вирішили допомогти тернополянину Юрію Вовканину», – Тарас Демкура.

 

 

Кулик Руслан передав слова подяки від голови Донецької обласної державної адміністрації Павла Жебрівського та вручив відзнаки тернопільським підприємцям Тарасу Демкурі, Ігорю Поліщуку, Віталію Бобрівцю, Сергію Лупійчуку, Тарасу Стецику за їхній вагомий внесок у підтримку української армії та волонтерського руху.

 

«Вони посміхаються, жартують та прагнуть жити. Мужні герої АТО, що мають протези та не втрачають любові до життя, презентували проект «Переможці» у Тернополі. Понад 20 світлин розповідають про сильних, мужніх та патріотичних чоловіків і одну жінку, що стали на захист рідної землі та віддали здоров’я за незалежність України. Вони отримали серйозні травми під час подій на Сході і тепер користуються протезами. Попри все вони не втратили силу духу, досягають успіхів у роботі та особистому житті. Своїм прикладом ці люди надихають тисячі українців. Велике спасибі каналу «1+1», журналу «Viva», Соломії Вітвіцькій, Тарасу Демкурі за організацію цього дійства у Тернополі та запрошення взяти участь у ньому. Переконаний, що, маючи таких бійців на передовій і надійний тил, ми обов’язково святкуватимемо 26-у річницю Незалежності України вже в українських Донецьку, Луганську та Криму!», – з впевненістю сказав Руслан Кулик.

 

 

Під час офіційної презентації проекту були присутні представники делегації Республіки Аргентина на чолі з головою Української Центральної Репрезентації в Аргентинській Республіці та відомим нейрохірургом Петром Лиликом. Вони висловили свої захоплення мужніми воїнами і готовність також допомогти учасникам проекту.

 

 

Учасник проекту Назар Барилко закликав усіх долати будь-які внутрішні сумніви і перестороги, страхи і побоювання, йти до перемоги і триматися купи. До речі, інший учасник – В’ячеслав Буйновський, незважаючи на втрачені кінцівки, принципово на всі презентації приїжджає на власному автомобілі, яким керує сам. Всі герої проекту, які цього дня приїхали до Тернополя, висловлювали щиру подяку організаторам, ділилися враженнями. Вони встигли і відвідати низку заходів, які цього дня відбувалися в місті, зокрема чемпіонат з водно-моторного спорту, Тернопільські дні моди. Окрім того, отримали нагоду проїхатися вулицями міста в ретро-автомобілях з колекції Тараса Демкури. Завершився захід спільним виконанням українського славня.

 

 

У рамках проекту «Переможці» в Тернополі з ініціативи громадської організації «Об’єднання бойових побратимів» та Центру національно-патріотичного виховання «Підкова» були реалізовані соціальні ініціативи, зокрема придбання двох бігових доріжок (тренажерів) вартістю до 10000 грн. Також відбувся збір коштів до фонду «Save Lives Together» від придбання журналів «VIVA» під час проведення відкриття фотовиставки 27 серпня і надалі під час її перегляду.

 

 

У ході реалізації проекту «Переможці» в Тернополі громадські активісти з’ясували потребу у допомозі нашим землякам, які служили в зоні АТО, щодо соціального супроводу під час протезування та подальшої фізичної реабілітації. Відтак представники громадської організації «Об’єднання бойових побратимів» та Центру національно-патріотичного виховання «Підкова» виступили з власною ініціативою і поза межами проекту «Переможці» оголосили збір коштів для забезпечення соціального патронату над сім’єю Вовканин під час протезування ампутованого учасника АТО із села Хмелиськ Підволочиського району Тернопільської області – Вовканина Юрія Володимировича, який має травматичну ампутацію лівої кисті, травматичну ампутацію пальців правої кисті, які він отримав під час участі у бойових діях на Сході України за державною програмою. На сьогодні учасники антитерористичної операції, які отримали поранення під час бойових дій та потребують протезування, мають право на протезування високотехнологічними протезами нового покоління за рахунок держави (Постанова КМУ №518 із змінами від 27.07.2016р.).

 

 

З Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції отримано лист-підтвердження, що Юрія Вовканина протезуватимуть за новітніми технологіями виготовлення з використанням електричних кистей BeBionic3 та Touch Bionics (модифікації Ultra, Ultra Revolution) за рахунок цієї Державної програми протезування у центрі протезування при Західному військово-медичному клінічному центрі «Львівське казенне експериментальне підприємство засобів пересування та протезування».

 

 

Перший внесок у збір коштів на придбання спортивного протезу ампутованому бійцю АТО Юрію Вовканину зробили депутати обласної ради Олег Сиротюк, Інна Вовчок, Андрій Цибульський, Андрій Ратушняк, радник міністра внутрішніх справ МВС України – Михайло Апостол, внесок від ВАТ «Тернопільгаз» зробили Олег Караванський, голова спостережної ради Володимир Будз, поставилися з розумінням представники ПАТ «Тернопільміськгаз» в особі Віталія Бобрівця, грошовий внесок надійшов від голови ліги підприємців «Українська справа» Михайла Ратушняка, приватного підприємства «Територія взуття», яке очолює Юрій Хоміцький, приватного підприємця Василя Мартинюка, підтримало ініціативу зі збору коштів молодіжне крило Центральної репрезентації українців в Аргентині. Оголошений збір коштів на благодійну ініціативу продовжується.

 

До організації презентації соціального мультимедіапроекту «Переможці» протягом 27-28 серпня та забезпечення перебування багаточисельної делегації організаторів від ТСН, гостей заходу у місті Тернополі долучилися власники готелей «Сапсан» і «Галичина», професіоналізм у забезпеченні музичного супроводу та розуміння важливості проведеного заходу проявила студія звукозапису «Бастер», особливі слова вдячності Лізі підприємців «Українська справа» у тому числі Ігорю Парію за чудове частування, організаторам Тернопільських днів моди, ТВЦ «Атріум» за надану можливість змістовного проведення часу і знайомства з містом. Також особлива подяка магазину спортивних товарів «СПОРТЛАНДІЯ» за надані не тільки запрошеним гостям, але і всім військовослужбовцям, що прибули на презентацію, купонів на суму 250 грн. кожний, зроблені особисті подарункові набори для кожного з восьми Героїв проекту від сім’ї Демкур, ТРЦ «Подоляни» в особі виконавчого директора Михайла Ібрагімова, Центру національно-патріотичного виховання «Підкова» за надану грошову винагороду.

 

 

Не менш важливою для організаторів була підтримка медіа і телевізійних каналів, інтернет-видань як до моменту проведення заходу, так і під час презентації соціального мультимедіапроекту 27 серпня.

 

Дякуємо всім жертводавцям, представникам громадських організацій, дотичних до проблематики, державним структурам, органам місцевого самоврядування, психологам, волонтерам, капеланам, військовослужбовцям, особисто Володимиру Катинському, Вадиму Боярському, Валентину Козловцю, Олександру Башті, Миколі Казюку, бойовим побратимам – Михайлу Гуменюку, Ігорю Войцехівському, капелану Андрію Любуню, Руслану Кулику за проявлене розуміння і підтримку проекту, проблематика якого потребує свого подальшого розвитку тут у нас на Тернопільщині, у Тернополі зокрема, формуючи в суспільстві розуміння важливості вирішення проблем реабілітації, адаптації військовослужбовців у мирних обставинах, їх належного фінансового і матеріального забезпечення, подальшої зайнятості.

 

 

Нагадаємо, що виставка діятиме в місті упродовж місяця, тому всі бажаючі можуть її оглянути. У цей час Центр національно-патріотичного виховання організовує низку екскурсій з кола учнівської та студентської молоді, а також всіх бажаючих з метою ознайомлення з історіями відважних героїв та перегляду експонатів Музею військового обладнання і техніки періоду сучасних військових дій на Сході України. Тривалість екскурсії становить 40 хвилин, попереднє замовлення за телефоном: 097 20 95 974.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: