Пасхальне послання Архієпископа Тернопільського, Кременецького і Бучацького Нестора

Опубліковано:
9 Квітня, 2015

 

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ
      
Архієпископа Тернопільського, Кременецького і Бучацького НЕСТОРА
       
Боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним Тернопільської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату
   
Дорогі браття і сестри!
Христос воскрес!
   
Пройшовши покаянні дні Святого Великого Посту, ми з вами зустрічаємо величне і радісне свято Воскресіння Христового. Для того, щоб воскреснути з мертвих, Господь пройшов несправедливе осудження, розп’яття, хресні страждання, смерть та погребіння плоттю. Для того, щоб нам зустріти Пасху Христову, ми пройшли шлях покаяння, посту і молитви, ставши спільниками смерті і воскресіння Його. Сьогодні ж, звільнені від гріховних пристрастей, залежності від всього скверного і злого, ми можемо з чистим серцем та душею зустріти воскреслого Сина Божого, Який гряде у славі, щоб ми ожили до нового життя, в якому не буде гріха, а лише Божа благодать.
      
Диявол, який після гріхопадіння наших праотців вважав, що отримав повноту влади над світом, коли побачив пришестя Сина Божого, направив злобу людей  проти Спасителя і вважав, що з смертю Христовою ніхто не зможе більше його подолати. Але Христос воскрес і знищив не лише владу диявола над людьми в цьому світі, але й зруйнував врата пекельні, вивів старозавітних праведників з шеолу, привів їх у Царство Отця Свого. Люди, які до цього перебували в безумовному рабстві гріху, отримали можливість самі керувати своїм життя, робити вибір як їм жити, отримали можливість відкинути гріх і прийти до Бога. Людина примирилась з Творцем і відновила свою єдність з Ним. Звичайно, диявол не захотів змиритись з втратою влади над світом, почались століття гонінь, коли дух злоби направляв ненависть людей, які служили йому, проти християн, над якими лукавий не мав влади. З’являлись єресі, які намагались хитрістю знищити в душах людських істинну віру і правильне розуміння вчення Христового. Але жодні зусилля диявола зруйнувати Церкву і віру не увінчалися успіхом, тому що християн завжди підтримує Господь, Який заради нас, людей, і ради нашого спасіння відкрив нам шлях до небесних осель, шлях до єдності з нашим Творцем і Спасителем. І хоча диявол продовжує намагатись звести людей з цього шляху, ми маємо впевненість, що він ніколи не переможе нас, якщо ми будемо з Богом і не відступимо від Нього.
        
Дорогі браття і сестри! Пройшло вже більше року з тих подій на Майдані Незалежності в Києві, які змінили хід української історії і пробудили наш народ від сну до праці заради розбудови Української держави. Люди отримали справжню свободу і можливість самим вирішувати, яким буде майбутнє народу. Як ми всі знаємо, як і після Воскресіння Христового, диявол не захотів з цим миритись – почалась загарбницька війна проти України, яка вже забрала сотні життів наших братів і сестер. В багатьох людях панує зневіра і безсилля, дехто втратив віру у перемогу або збайдужів до страшних подій, які відбуваються на Сході нашої держави. Саме такими методами – зневіра, байдужість – диявол бореться з християнами, намагаючись звести їх від твердої непохитної віри, щирої любові до Бога та ближніх, боротьби з гріхом, покаяння до життя за гріховними пристрастями, служіння гріху та байдужості до власної душі. І як ми, будучи православними християнами, повинні твердо стояти у вірі і не боятись жодних спокус лукавого, бо з нами Бог, так само ми, як українці, повинні все робити для нашого народу і нашої держави. Бо Господь, Який дарував нам незалежність, Який не покинув нас в ці часи важких випробувань, Який через нинішні труднощі вчить нас любити свою державу і свій народ, не залишить нас без Свого заступництва і допомоги.
   
В цей святковий день хочу привітати в першу чергу українських воїнів, які захищають нашу державу від агресора, а також волонтерів, які забезпечують своєю працею нашу перемогу. Ви бороните українську державу, не даєте її знищити, ваша щоденна служба смертельно небезпечна, але від вас залежить, чи буде завтра наш народ вільно жити на своїй землі. Нехай Господь вас благословляє, захищає від ворожої кулі, щоб ви успішно відстояли Україну та всіх тих, хто молиться за вас, щоб ви з перемогою, живими і здоровими повернулись додому. Хочу привітати всіх священнослужителів нашої єпархії, священиків і дияконів, чесне чернецтво, та побажати, щоб ваша нелегка праця на ниві Христовій завжди перебувала під Господнім благословенням. Сьогодні, як ніколи, Церква повинна бути світильником, до якого будуть прибігати людські душі, які шукають спасіння в бурхливому морі пристрастей. І від кожного з вас залежить їх спасіння від гріха і духовної смерті. Хочу привітати обласну і місцеву владу і побажати, щоб ваші зусилля, спрямовані на благо українського народу, завжди увінчувались успіхом. Перебудова українського суспільства – одна зі складових змін, так необхідних нашому народу, і на вас лежить особлива відповідальність за те, щоб ці зміни відбулись. Нехай Воскреслий Христос благословить вашу працю в цьому напрямку на благо кожного жителя нашої області і на зміцніння Української держави. Хочу привітати всіх православних християн нашої області і побажати, щоб в ці нелегкі часи ми не втрачали віру в Бога, а також в свої сили. Багато різних труднощів і у нашої держави і у кожного з нас, але ми їх подолаємо з Господньою допомогою і щирою молитвою та праведним християнським життям. Бо з нами Бог і Він нас ніколи не залишить без Свого заступництва.
     
Нехай благодать Воскреслого Сина Божого, Який дарував нам Своє благословення і захист від всякого зла, завжди перебуває з нами!
    
Воістину Христос воскрес!
  
Пасха Христова
2015 рік
м. Тернопіль
   
Нестор,
архієпископ Тернопільський,
Кременецький і Бучацький

 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #2015, #великдень, #нестор, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #послання, #тернопіль, #тернопільські новини, #УПЦ КП
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: