Пане Надал, ви знущаєтесь?!

11.03.2015 09:43   Джерело: Тернопільський тиждень
Опубліковано : Тарас Савчук

Схоже, що совість у нинішньої міської влади Тернополя зменшується прямо пропорційно залишкам її каденції. «Додерибанити і передерибанити!» - такий слоган підійшов би їй найбільше з огляду на те, що відбувається останнім часом в місті із землею та нерухомістю. Але найцинічніше – це залазити в кишені тих, хто і так ледве зводить кінці з кінцями, а в нинішній економічний ситуації це переважна частина тернополян. Як «дбає» про них пан Надал із свитою, продемонструємо зараз лише на одному прикладі.


Всі пам’ятають, що з початку року місцева влада отримала право самостійно визначати необхідність, розмір та правило введення податку на нерухомість. Верховна Рада законодавчо закріпила лише верхню межу оподаткування - 2% від мінімальної заробітної плати ( в 2015-му вона становить 1218 гривень). Все ж решту – ставку оподаткування, його специфіку і те, чи взагалі потрібен (!!!) тій чи іншій громаді такий податок, дали можливість вирішувати радам на місцях. Коментуючи тоді цю новацію, навіть міністр фінансів України Наталія Яресько заявила, що «уряд прийняв рішення делегувати повноваження на місцевий рівень із впевненістю у тому, що місцева влада, в першу чергу, враховуватиме інтереси населення». Що ж, не виключно, що в якихось регіонах справді відштовхувались від цих інтересів, але тільки не в Тернополі.  


Коментуючи відповідне рішення сесії Тернопільської міськради, її голова Сергій Надал з гордістю і самозамилуванням повідомляв, що хоч ставка податку на нерухомість може становити до 2% від мінімальної заробітної плати, тернополяни сплачуватимуть наполовину менше. До того ж розмір пільгової площі, яка не оподатковуватиметься, у Тернополі буде збільшено з 60 до 70 квадратних  метрів. Наївні і необізнані при цьому, можливо, і подумали про міського голову та його команду нарешті щось хороше, але даремно… Все, як відомо, пізнається у порівнянні. А порівняння того, як вирішили питання з оподаткуванням нерухомості в більшості інших обласних центрів України, честі Тернопільській міській раді аж ніяк не робить.


Далі наведемо низку прикладів, використовуючи цифри з цілком надійного джерела сайту INSIDER. І почнемо з сусідніх і теж західних регіонів, де економічно-соціальна ситуація близька до нашої (див. фото). Так от, при такій же ставці податку в 1 процент, яким начебто «ощасливив» тернополян Надал, в Чернівцях, Хмельницьку та Ужгороді, приміром, пільгову площу квартир збільшено до 120 квадратних метрів, а приватних будинків – до 250. У Франківську – відповідно до 120 і 240. В Луцьку пільгову площу не збільшували, зате ставку оподаткування встановили лише у пів процента від «мінімалки». В Рівному при також півпроцентній ставці пільгову площу квартир збільшили до 70 квадратів, а будинків – до 150. Навіть у Львові, до якого Тернополю вже не рівнятися, оподатковувати вирішили квартири від 80 квадратних метрів (при ставці 0,5%) і будинки від 160-ти (при ставці 1 %)!


Розширення географії картину для тернополян також не покращує. Бо навіть в Одесі і Дніпропетровську, при рівній з Тернополем 1-процентній ставці оподаткування, пільгові площі квартир і будинків значно більші. А меру Запоріжжя так справді є чим хвалитися, бо при ставці 0,5% процента площу нерухомості, яка не оподатковуватиметься, там збільшили в півтора-два рази. В гіршу ж сторону Тернопільську міськраду переплюнула тільки Вінницька, де пільгову площу взагалі не збільшили, зате ставку оподаткування встановили максимальну. В цілому ж виходить, що тернополян мало не прирівняли до жителів столиці. Адже в Києві теж встановлена 1-процентна ставка податку на нерухомість, хіба що 10 пільгових метрів з барського плеча киянам ніхто не кинув. Але ж у них все-таки найвища в державі середня зарплата. А у тернополян – традиційно найнижча!


«Ну що ви? – заперечить наша міська рада. – Це ж надходження до бюджету, з якого ми вам зробимо дороги-двори-лікарні-школи!» Але ні наш (поки що) мер, ні його свита не пояснять місцевому бізнесу, який ледь жевріє на грані банкрутства, яким чином на черговий «проспект імені Надала» їм доведеться віднайти чималу суму не тільки за власні помешкання, а й за виробничі та офісні приміщення. Гроші, які доведеться вивільняти через, можливо, скорочення чийогось робочого місця… Мовчить Надал і про те, чому десятки гектарів тернопільської землі задурно виділяються «кишеньковим» комунальним підприємствам, а з бюджету – сотні тисяч гривень на матеріальну допомогу цим же КП. Тоді як продаж однієї-двох таких ділянок на відкритому аукціоні цілком приніс би бюджету гроші, які Надал має намір зібрати з тернополян як податок за нерухомість…


Пане Надал, ви що, знущаєтесь такою «турботою» про інтереси населення? Невже захланність і колишня податкова практика «догнати і обдерти» затьмарили очі настільки, що ви навіть забули про близькість виборів, на яких знову збираєтесь балотуватись і вішати людям локшину про «пакращення»?

 


 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Тернопільський тиждень  

Коментарі