Панамагейт і офшори Порошенка

Опубліковано:
7 Квітня, 2016

Світовий інформаційний простір перших квітневих вихідних знову був наповнений негативом — неспокій у Брюсселі та Парижі, спалах “замороженого” конфлікту в Нагірному Карабасі, поновлення активних обстрілів на Сході України. Однак корупційний скандал, що спалахнув надвечір у неділю, 3 квітня, — зовсім іншого гатунку. Протягом кількох днів він збурив інформаційний простір всього світу, зачепив 12 чинних і колишніх світових лідерів, 128 політиків, 29 мільярдерів, а також престижні бренди й великі компанії, зірок мистецтва та спорту. В його епіцентрі опинилися зо два десятки впливових осіб і з України, а серед них і чинний президент Петро Порошенко.

 

Що сталося?

В основі розслідування 370 журналістів із Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань (ICIJ) та Центру з дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) — оприлюднення понад 11 мільйонів документів панамської компанії Mossack Fonseca & Co, через яку реєструвала офшорні фірми велика кількість впливових людей з усього світу. На основі цих документів власне журналістське розслідування провели журналісти “Громадського телебачення” Дмитро Гнап і Анна Бабінець. Журналісти з’ясували, що у серпні-вересні 2014 р., коли в Іловайську тривали найзапекліші за всю історію війни на Донбасі бої (а Україна, лише за офіційними даними, втратила там 459 бійців, які загинули, а ще 478 були поранені і 180 ворог захопив у полон), головнокомандувач Збройних Сил Петро Порошенко вирішував зовсім інші проблеми. Він створював таємний траст на Британських Віргінських островах. Фірма Prime Asset Partners Limited була заснована влітку 2014 року в ході корпоративної реструктуризації, яка була підготовчою стадією для подальшого продажу групи Roshen. А восени 2014 року Prime Asset Partners Limited заснувала на Кіпрі компанію CEE Confectionery Investments Limited, яка, у свою чергу, заснувала в Нідерландах компанію Roshen Europe BV.

 

Для чого офшори?

Якщо максимально спростити юридично-фінансові визначення, якими, безперечно, не володіють 99% українців, то це означає, що Петро Порошенко в середині 2014 року створив офшорну компанію. Само по собі це діяння не протизаконне, та, як правило, бізнес ховають в офшори лише у двох випадках — або коли хочуть уникнути сплати податків (в офшорних зонах, наприклад, часто податок на продаж дорівнює нулю), або коли хочуть приховати свою діяльність…

Реакція президента

Скандал вибухнув увечері в неділю, а Петро Порошенко відреагував на нього лише після обіду наступного дня. За цей час абсолютно всі впливові українські політики та громадські діячі вже встигли прокоментувати корупційну подію, отож, слова президента вже звучали як виправдання.

Та навіть за такий довгенький проміжок часу юридична команда президента-бізнесмена так і не змогла знайти більш-менш продуктивної тактики захисту. Сам Порошенко просто заявив, що не має жодного стосунку до підготовки продажу компанії “Рошен”, що, мовляв, цими процесами займаються юристи фірми “Авеллум”. Але ця маніпуляція відразу була викрита, адже при реєстрації компанії фігурують особисті документи Петра Порошенка, у тому числі його паспорт. У свою чергу, представники фірми “Авеллум” наголосили, що створення офшорної компанії було єдиним шляхом для продажу “Рошен” іноземному інвестору. Хоча експерти вже й тут побачили, м’яко кажучи, неправду, наголошуючи, що інші варіанти можливої оборудки таки були.

Запитання залишаються

Нині зрозуміло, що скандал поки що не входить в юридичну площину (олігарх Петро Порошенко може дозволити собі мати справу з висококваліфікованими фахівцями-юристами, які, безумовно, “підчистили” всі небезпечні моменти). Нардепи від “БПП” взагалі заявляють, що шкоди для Держбюджету немає, тож незрозуміло, до чого весь цей галас. Та резонансне розслідування має доволі яскравий морально-політичний аспект. Проаналізувавши реакцію на скандал від президента та його юристів, експерти виділяють три групи запитань, які так і залишилися без відповіді:
1. Чому “Рошен” так і не був переданий стороннім особам (хоча про це неодноразово заявлялося), адже, як показують оприлюднені документи, Петро Порошенко і надалі є фактичним власником активів компанії?
2. Які податки від можливого продажу компанії в офшорній зоні мали надійти до України? (Слід розуміти, що йдеться про компанію вартістю, за найменшими оцінками, мільярд доларів. За українським законодавством, податки на таку оборудку мали б скласти 170 млн. дол., або приблизно 4,5 млрд. грн. Для порівняння: це річний бюджет 130-ти об’єднаних територіальних громад, аналогічних тій, що створена, наприклад, біля Тернополя у Великих Гаях — 14 сіл, 11,5 тис. осіб).
3. Чому Петро Порошенко не подав інформацію про новостворений траст у своїй декларації і чому він продовжував займатися бізнесом уже на посаді президента України?
Якщо правдиві і вичерпні відповіді на ці запитання так і не будуть дані, то справа із морально-політичної площини може перейти і до кримінальної площини. Час покаже.

Що далі?

Між тим резонансний скандал набирає обертів. Журналісти, які вивчали «панамські» документи, анонсують нові розслідування, в тому числі і в Україні. Очевидно, найближчим часом слід очікувати оприлюднення вражаючих фактів про найближче оточення президента, наших політиків і бізнесменів. Наразі ж у розслідуваннях, окрім Порошенка, фігурують ще кілька осіб з України: сумнозвісний Павло Лазаренко (через нього ниточка поки що “заочно” тягнеться й до Юлії Тимошенко), глава Нацбанку Валерія Гонтарєва (її підозрюють у зв’язках з російським бізнесом, у тому числі з банком “ВТБ”), підприємець пакистанського походження Мохаммад Захур, мер Одеси Геннадій Труханов (він фігурує з паспортом громадянина Росії і як власник 20-ти офшорних фірм), а також “кровосісі” — син Миколи Азарова Олексій (він заснував у офшорах 26 фірм) та Юрій Іванющенко (Юра Єнакієвський).

 

 

На жаль, українські силові структури відразу “умили руки” від розслідування скандальної інформації. Прокурор Генеральної прокуратури України Владислав Куценко заявив, що прокуратура не бачить «складу злочину» в інформації про офшори президента, а у НАБУ повідомили, що розслідування дій президента — не у їхній компетенції. Хто б сумнівався…

А ось реакція політичного істеблішменту в Україні була блискавичною. Фракції “Батьківщини”, “Самопомочі” та Радикальної партії ініціювали створення Тимчасової слідчої комісії в парламенті з метою розслідування офшорів Порошенка. Лідер радикалів Олег Ляшко взагалі вважає, що журналістське розслідування є приводом для початку процедури імпічменту президента.

Як у світі, а як у нас?

Президент Панами — країни, де «засвітилася» скандальна офшорна фірма, Хуан Карлоc Варела вже заявив, що його уряд виявлятиме “нульову толерантність” до нелегальної фінансової діяльності. Виступаючи на прес-конференції, він наголосив, що Панама є відкритою країною і що він готовий енергійно, як він висловився, співпрацювати із будь-яким судовим розслідуванням у будь-якій країні.

І такі розслідування вже почалися у США, Франції, Німеччині, Іспанії, Нідерландах, Австралії, Новій Зеландії та ще в низці країн. А в Ісландії близько десяти тисяч людей (до речі, усе населення цієї країни складає трішки більше 300 тисяч) вийшли на центральну площу Рейк’явіка з вимогою відставки прем’єр-міністра Ісландії Сигмюндюра Давида Гюннлейгссона за участь в офшорних схемах.

Лише в Росії журналістська та політична еліти “єдіним фронтом” виступили в підтримку свого президента Путіна, якого також звинувачують у “відмиванні” через офшори двох мільярдів доларів. Там у скандалі традиційно бачать “руку Держдепу США”.

В Україні ж, судячи з усього, постараються все тихенько зам’яти, використовуючи якийсь хитрий, відволікаючий для суспільства і мас-медіа маневр. Наприклад, активне поновлення бойових дій на Донбасі, якийсь резонансний випадок чи новий скандал. На це в оточенні Порошенка «талантів» вистачає…

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: