Один із найстаріших ботанічних садів України – на Кременеччині

Опубліковано:
9 Січня, 2015

Найрізноманітніші квіткові барви та  рідкісні рослини можна побачити в одному з найдавніших ботанічних садів України, що розташований у нашій області. Якщо ви хочете відкрити для себе красу рідного краю, відпочити на лоні мальовничої  природи та дізнатися багато цікавого про рослини, приїжджайте у Кременецький ботанічний сад.

 

DSC_0230

 

Унікальне природне диво з’явилося два століття тому. Створення ботанічного саду пов’язане із заснуванням у 1805 році в Кременці Волинської гімназії, яку згодом  реорганізували у Кременецький ліцей. Облаштовували сад викладач природничої історії ліцею Діонісій Мак-Клер, ботаніки Віллібальд Бессер і Зейдлід.

 

Тоді під ботанічний сад було виділено 4,5 га площі, на якій були парк для відпочинку, розсадник, розарій, а також оранжереї та парники. Протягом кількох років Мак-Клер працював над цією мальовничою територією. За кошти ліцею він вирушає до Франції та Англії, звідки привозить багату колекцію рослин і насіння.

 

DSC_0203

 

А Віллібальд Бессер у 1810 році навіть опублікував перший каталог рослин ботанічного саду, в якому описав цікаві види, завезені у Кременець із Швейцарії, Німеччині, Бельгії, США та інших країн. Багато видів було передано з приватних колекції. За часів Бессера площу саду розширили до 20 гектарів! Вчений широко практикував обмін насінням і гербаріями з ботанічними садами Кракова, Гамбурга, Парижа, Гетінгена, Відня…

 

DSC_0188

 

На жаль, після придушення польського повстання у 1830-1831роках Кременецький ліцей закрили, а обладнання, бібліотеку та цінні рослини ботанічного саду перевезли до Києва й передали новоствореному університету  Святого Володимира. Нині це – відомий столичний університет імені Тараса Шевченка. А рослини з Кременця стали основою Київського ботанічного саду імені академіка Фоміна, який приваблює зараз тисячі туристів.

 

На жаль, частина колекцій під час перевезення загинула.

 

– Рослини перевозили підводами протягом десяти років, – розповіла науковий співробітник відділу фітосозології Кременецького ботанічного саду Тетяна Чубата. –  Забрали практично все. Серед тих, що залишилися, була катальпа бігнонієвидна, сортові бузки, декоративні дерева, різні види буків та інші. Вивезли всі найцінніші колекції.

 

DSC_0158

 

Така сумна доля спіткала після 40-річного існування один із найкращих ботанічних садів Європи. Відновлення його розпочали у 20 столітті. Лише у 2001 році після переведення саду в підпорядкування Міністерства екології та природних ресурсів покращили фінансування й почали його відроджувати.

 

DSC_0151

 

Сьогодні територія природного музею становить 200 га, з  якої 170 – лісові насадження. Схили саду покриті грабовими, дубово-грабовими, модриновими, сосновими, сосново-березовими, ясеново-кленовими лісами. Звідси відкриваються захоплюючі пейзажі та неповторні картини природи. Унікальності території надають  тераси та значна кількість зібраних тут рідкісних видів природної флори.


Чарівні анемони, дивовижні очитки і цілющі герані… Тут на власні очі можна побачити по кілька видів різних рослин. Для біологів-початківців ботанічний сад – це ніби живий підручник, а для звичайних відвідувачів – сотні корисних відкриттів.

 

DSC_0089

 

Кременецькі науковці знають безліч цікавих історій чи не про кожну рослину. До прикладу, тут вам покажуть, за допомогою яких рослин можна приворожити кохану людину та поділяться давнім рецептом приворот-зілля.

 

– Потрібно назбирати парне число листків любистку, настоювати їх на горілці й пригостити цим любовним трунком того, хто милий серцю. Також слід полоскати голову відваром любистку. А от із рослини з промовистою назвою «приворотень» треба назбирати роси та приготувати з неї борщ для коханого, – з усмішкою розповідає завідувач відділу фітосозології Ліана Онук.

 

DSC_0084

 

Із такими цікавими екскурсоводами відвідини саду перетворюються на захоплюючу мандрівку. Тут можна побачити рослину, яка за день виростає на 30-40 сантиметрів, помилуватися  неопалимою купиною, погуляти у саду із плакучими яблунями  та черешнями, незвичними кущами персиків та лимонника.

 

У цю пору в ботанічному саду дуже красиво. Тут цвітуть магнолії, рододендрони, бузок, вейгела, спірея, дейція та інші рослини, розквітла червонокнижна орхідея – зозулині черевички. Кожна – неповторна і красива по-своєму. А ще є сад монокультур, де тераси розквітають однаковими барвами. У кожному куточку кременецької перлини свої особливі аромати та неповторна атмосфера.

 

DSC_0071

 

На вихідних у саду чергують екскурсоводи. Вартість квитків – 3 гривні для школярів і студентів та 5 гривень для дорослих. Якщо ж ви просто хочете просто помилуватися природою – вхід безкоштовний. Ботанічний сад відчинений  з 8 до 20 години. Тож не треба далеко їхати за враженнями – завітайте у неповторний куточок тернопільської Волині.

 

Юля ТОМЧИШИН.
Наш День 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #ботанічний сад, #кременець, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: