Найбільша з можливих перемог

Опубліковано:
20 Травня, 2016

Перефразовуючи відомий жарт, скажу, що останні миті підбиття підсумків голосування на «Євробаченні-2016» можна дивитися вічно. Як і «ловити» мурашки по шкірі, переглядаючи фото зі світлими обличчями представників української делегації відразу після оголошення результатів чи вкотре слухаючи Джамалину «1944». І тамувати зовсім не найкращі думки і відчуття, спостерігаючи за реакцією «братів» під час трансляції міжнародного пісенного конкурсу, читання їхніх коментарів у соцмережах і «витоку» жовчі у вигляді статей, блогів і новин на російських інтернет-сайтах.

 

Шквал емоцій, як і потоків бруду та брехні, вилитих «по-добросусідськи» на нашу країну та її представницю на «Євробаченні», не вщухає досі. Закономірно, адже перемога знекровленої війною України в цьому телезмаганні — гучне нагадування світові про не лише територіальну агресію Росії.

Статистика голосування глядачів переконує: наслідки потужної інформаційної війни не менш небезпечні від окупації РФ Криму чи підтримки тероризму на Донбасі. Бо наївно сподіватися, що українці віддали найвищий бал представникові Росії тільки за те, що він колись визнав Крим українським, чи за видатні вокальні дані Сергія Лазарєва. Навіть якби вони й були, то не таємниця, що «Євробачення» має міцне політичне підгрунтя. І це дає підстави прирівняти перемогу України на нібито пісенному конкурсі до резолюції найвищих міжнародних організацій на підтримку нашої держави у протистоянні з Росією.

 

Так, уперше за 60-річну історію цього року фінал конкурсу «Євробачення» показало американське телебачення. Телеканал ABC зазначив: «Українська виконавиця Джамала виграла гламурний конкурс із баладою про депортацію кримських татар радянською владою під час Другої світової війни. Багато хто вважає це ударом по Москві за анексію півострова 2014-го». Телеканал CNN навів повний текст пісні й написав: у композиції Росія конкретно не називається, але Москва вважає її антиросійською.

 

Годі вже казати про те, що Президент Петро Порошенко присвоїв Сусанні Джамаладіновій (сценічне псевдо — Джамала) звання народної артистки України і доручив Міністерству закордонних справ порушити перед ЮНІСЕФ питання про присвоєння їй почесного звання посла доброї волі ЮНІСЕФ. Крім того, президент Туреччини привітав українську виконавицю з перемогою на пісенному конкурсі, зателефонувавши їй особисто, а «влада» Криму запропонувала Джамалі повернутися на батьківщину й отримати російське громадянство… Які ж правдиві слова переможної пісні: «Вони приходять у твій дім // Вони вбивають вас усіх і кажуть: // «Ми не винні… не винні…»!

 

Попри політичні мотиви навколо мистецького конкурсу, всезагальну ейфорію, змагання українських міст за право проведення наступного «Євробачення» тощо, Джамала не перестає приємно дивувати не лише висотою таланту, а й чистотою душі. Воістину гідна донька багатостраждального народу, вона високо несе знамено кримських татар, у кожному з неймовірної кількості інтерв’ю прославляє Україну й далі робить для неї, мабуть, більше, ніж усі політики разом узяті. Її вистраждана пісня стукає в серця — і люди прозрівають душею. А це чи не найбільша з можливих перемог.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: