Життя у своїх безмежних формах існує як цілісна органічна єдність, а ми є її частиною, яка повинна відчувати повагу до цілого. Це і є ідея вегетаріанства: не руйнуй життя. Вікіпедія пояснює нам цей термін як спосіб харчування, при якому людина відмовляється від споживання продуктів, отриманих шляхом вчинення насильства, – червоного м’яса, птиці, риби та інших морепродуктів, чи плоті будь-яких тварин; вегетаріанці також можуть відмовлятись від споживання субпродуктів тваринного походження, таких як желатину. Також розрізняють різні модифікації вегетаріанства, – лакто-ово-вегетаріанство (вживають яйця та молочні продукти), ово-вегетаріанство (вживають яйця та мед), лакто-вегетаріанство (вживають молочні продукти) та строге вегетаріанство чи веганство (не вживають жодних продуктів тваринного походження).

 

Герої нашої сьогоднішньої розмови – молоді люди, веги Тернополя, як вони самі себе називають, які розкажуть нам про себе, про погляди на оточуючий світ, про стосунки з оточуючими, про духовний та фізичний розвиток, яких можна досягти з допомогою корекції свого харчування.

  

Яка подія була вирішальною і переконала вас змінити свій спосіб життя? Ви до цього йшли поступово чи це було одномоментним рішенням? Це були зовнішні чинники, які спонукали вас? Чи внутрішнє прозріння?

Анюта Харченко (архітектор, 24р): Тема вегетаріанства мене турбувала з раннього дитинства. Пам’ятаю ситуацію: мені було років п’ять, я йшла з мамою по вулиці і побачила маленьку пташечку, яка сиділа на гілці. Хотіла підійти до неї  ближче подивитись, але вона, звичайно, полетіла геть. Я запитала чому пташечка втекла, а мама каже:  «Вона боїться, що ти можеш зробити їй боляче». А чому я маю робити їй боляче?..  В мені постійно виникав конфлікт, коли я чула пронизливий писк свині, яку добивають чи коли дивилась у великі очі телятка, яке через кілька годин могло лежати переді мною у вигляді котлети. А на питання чи обов’язково їсти м’ясо, мені звичайно ж казали – обов’язково, людина не може жити без м’яса. Але ЗМІ зробили своє діло, я дізналась, що без м’яса таки можна жити і що це навіть корисно. Для мене не було проблемою відмовитись від нього.

Зоравар Марват (студент, 23 роки): Ви своїм запитанням майже відповіли. Всі ці чинники мали місце, і поступова дорога, і чітке рішення, і навіть внутрішнє прозріння! Але от звідки це приходить, особисті висновки чи якийсь непомітний «Божий промисел», сказати важко. Але з 100%-ю впевненістю можна сказати, що суспільство до цього не спонукає… Навіть навпаки, по всіх ЗМІ постійно транслюють  реклами продуктів скотобоєнь, лікарі постійно лякають якимись дефіцитами. Вегетаріанство сьогодні наче в облозі. Офіційною медициною

воно оголошене поза нормою, але ми це змінимо, бо це брехня.

Орест Дмитрик  (мандрівник та експериментатор, 22р): Звичайно, що я йшов до цього поступово.  Такі важливі рішення просто так не приходять. А підштовхнуло мене до переходу на вегетаріанство дуже цікаве відео, де представник праноїдів розповідав про свій стиль життя, і дуже аргументовано доводив, що можна взагалі обходитись без їжі. Його розповідь була побудована цілком логічно. От я собі і подумав : «Якщо він може обходитись без їжі, то що, я без м’яса не обійдусь?». Одного дня я перестав їсти тварин. Так я став вегетаріанцем.

 

Якого виду вегетаріанства ви дотримуєтеся?

А.Х.: Я вважаю, що людина просто повинна довіряти своєму організму.  Я не вживаю м’яса і риби, але їм молочні продукти і яйця.

З.М.:  Намагаюсь не змішувати продукти, тобто за один прийом їжі їсти одні яблука, для прикладу, чи якусь дуже просту страву, на зразок бурячка з морквою, политого олійкою. Все сире, не варене і олія холодного віджиму. Але якщо я потрапляю до когось в гості і мене там чимось намагаються пригостити, то на скромні уступки я іду, щоб не образити господаря.

 

Як би ви описали свою еволюцію як вегетаріанця?

А.Х.:  Вегетаріанство спонукає до саморозвитку. Паралельно я займаюся йогою і  це дуже хороший дует. Я почала відчувати своє тіло, його потреби. Тепер  легше керувати своїми емоціями, оскільки миттєво можна простежити за джерелом подразника. Вегетаріанство дозволяє відчути  багато важливих дрібниць, які недоступні людям, котрі вживають м’ясо. Саме тому так важко пояснити оточуючим, що ми нічим не жертвуємо, коли відмовляємось від м’ясного, а навпаки – отримуємо ширший емоційний спектр, легкість, тонус і бажання розвиватись.

З.М.: Цей процес дуже цікавий, не так на словах, як на ділі. Спочатку був імпульс гуманності, який і спонукав мене на перші кроки в цей бік. Мій раціон постійно змінюється, він стає все більш раціональним. Спочатку, само собою, відпало все, що потребувало вбивства, згодом яйця і молочні продукти з фабрик. Зараз я стою перед порогом сироїдіння, тільки-но почав заходити на цю територію повторно. Минулого року в мене було 4 місяці сироїдіння. Оце вже точно неможливо описати словами, це потрібно спробувати кожній людині. А для деяких відомих мені людей, сироїдіння стало останньою можливістю вижити. Сироїдіння спроможне долати хронічні хвороби, це правда, це факт. Тому так важливо залучити сироїдіння в методику загальноприйнятої медицини, наша еволюція повинна цьому сприяти.

О.Д.: Особисто у мене еволюції як вегетаріанця не було. Одного прекрасного дня я просто перестав їсти те, що вважаю непотрібним і від чого зміг відмовитись. Але в мене вже була спроба переходу на сироїдіння. Більше половини місяця я вживав лише живу рослинну їжу, без термічної обробки і почував себе чудово. Зрив відбувся тоді, коли черговий раз поїхав на Майдан, сироїдом там бути цілком можливо, але складніше, ніж в стандартних умовах.

 

Які плюси для людини має відмова від вживання продуктів тваринного походження, використання натурального хутра та косметики, яку виробники тестують на тваринах? Які духовні та фізичні зміни може відчути людина, яка відмовилася від вищепереліченого?

А.Х.: Якщо відмова свідома, то думаю з часом знизився б рівень насильства. Якщо з’являється повага до всіх живих істот, то відповідно і стосунки між людьми якісно міняються.

О.Д.: З впевненістю заявляю, що у людини, яка від цього всього непотребу відмовляється, через певний час відкривається новий погляд на світ. Людина починає бачити і помічати те, що раніше могло бути непомітним, не очевидним.
Стосовно хутра, шкіряних виробів  і речей, що тестуються на тваринах, якщо від цього відмовитись, то буде просто чиста совість, що теж не менш важливо. Це як камінь з душі, коли ти розумієш, що ти точно не причетний до жорстоких вбивств. Відмова від різних, насправді непотрібних для людини речей, в тому числі і хутра, призводить лише до позитивної стабілізації екологічної ситуації на нашій спільній планеті   Земля.

З.М.: Найперше хочу сказати про духовні та фізичні відчуття, які можна назвати одним словом  Очищення. Якщо підрахувати результати такого вибору однієї людини, то це показує цифри в сотні, а то й тисячі врятованих життів, мільйони збитків в гаманцях корпорацій і просто незліченний внесок в розширення свідомості. Вегетаріанство – це потужний метод  для творіння миру на Землі та самовдосконалення.

 

Чи має веганський спосіб життя населення економічні, культурні чи інші  переваги для країни? Чи стало б між людьми менше насильства, якби люди перестали експлуатувати тварин?

А.Х.: Це очевидно. Невиправдано велика  кількість природних ресурсів йде на утримання тварин. Для того щоб виростити кілограм м’яса потрібно 16 кг зерна. Цією кількістю можна нагодувати 45 людей. Свого часу ще Лев Толстой сказав: «До тих пір доки будуть існувати бойні, будуть  і поля бою. Вегетаріанська дієта – це випробування гуманізму».

З.М.: Найкращою відповіддю на це запитання буде цитата великого філософа і фізика Альберта Ейнштейна: «Я вважаю, що вегетаріанська дієта, хоча б завдяки її чисто фізіологічному впливу на темперамент людини, повинна в найвищій мірі сприятливо відобразитись на долі людства. Ніщо не принесе такої користі для людського організму та не збільшить шанси для збереження життя на Землі, як поширення вегетаріанства».

О.Д.: Так, переваги очевидні. Якби гіпотетично всі перейшли на веганство, то екологічних проблем пов’язаних з тваринництвом би просто не стало. Людям для отримання їжі довелось би набагато менше працювати, звільнились би величезні площі полів, які до того використовувались для вирощування кормів і так далі.
Стосовно культурних переваг, то в суспільстві, в якому поважають права тварин, права людей будуть поважати тим більше! Адже все починається з малого, треба вміти лиш бачити. В суспільстві де травлять і відстрілюють невинних безпритульних тварин те ж саме може статися і з людьми. І навпаки, народ, в якому добре ставляться до тварин, до рідної землі і природи, народ, який не знищує свого еко-середовища, може бути впевненим у своєму найкращому майбутньому! Погане ставлення до людей починається з поганого ставлення до дерев, тварин і природи.

   

– Які найпоширеніші стереотипи ви зустрічали про вегетаріанців? Як змінюється ставлення до вас людей, які дізнаються, що ви послідовник стилю життя, якого вони не дотримуються, а можливо, й взагалі не розуміють?

О.Д.: Стереотипи?.. Ну…, що ми їмо траву. А чому б і ні, якщо хороша трава (усміхається). Ставлення не помічав, щоб змінювалось. Завжди є певна цікавість, а деякі навіть піджартувати намагаються. Головне щоб мене приймали таким як я хочу бути, я ж нікого не примушую відмовлятись від того, що люди називають м’ясом.  Ще є такий стереотип, що вегетаріанці  слабаки, які не мають сили. Але ці стереотипи дуже просто руйнуються нами. Минулого року і я приєднався до руйнації таких стереотипів – взяв участь в супермарафоні, присвяченому Дню Героїв “100 км за 24 години” і пробіг цю відстань за 20 годин і 36 хвилин. Цього року планую знову пробігтися і покращити результат.

З.М.:  Нестача вітаміну В-12, імпотенція, відсутність сили, фізично-розумові проблеми і навіть сектантський стиль життя. Це звучить смішно, але 75% людей в це щиро вірить. Таке враження, що над поширенням такої маячні працює цілий штаб дезінформаторів. В принципі, ми знаємо кому це потрібно…  Люди реагують  різноманітно, я обожнюю спілкування на цю тему, це завжди цікава і активна розмова.

А.Х.: Вегетаріанство допомагає визначити толерантність людини, це хороший індикатор, тому що порядна людина навіть якщо і не розуміє суті цього явища, не дозволить собі його критикувати.

 

Чи перестали б ви спілкуватися з людиною, яка ходить на полювання, а на обід готує свинину та купує шубу з вівці чи кролика?

А.Х. : Ні. Більшість моїх друзів вживають м’ясо, дехто ходить на полювання,  я не вважаю їх жорстокими. Я ж сама їла колись м’ясні продукти. Це їхній вибір. Їм легше закрити очі на моральну дилему. Далеко не кожна людина може знехтувати звичками і соціальними рамками, та й мало хто ставить собі таку ціль.

О.Д.: Так, але спершу спробував би допомогти цій людині відв’язати гантелі від повік, відкрити очі на світ. Кожна людина, яка бажає добра собі і собі подібним, не буде займатись самознищенням, незалежно локального чи глобального рівня. Але є й такі люди, з якими вже немає сенсу спілкуватися. Тож відповідь очевидна.

З.М.: Я б не уникав з нею спілкування, але й радості від нього було б не багато. Доводиться дивитись на такі речі через пальці, це всюди.

 

Чи підтримують ваш вибір близькі вам люди?

А.Х.: Близькі з розумінням ставляться. Частково і самі скоротили вживання м’яса.

З.М.: Так. Близькі підтримують, а хто не підтримує – сам починає віддалятися.

О.Д.: Так, цілком підтримують і я радий з цього.

 

Якими продуктами можна замінити у своєму раціоні м’ясо, рибу, яйця, молоко?

А.Х.: Всі можливі крупи, особливо гречка, насіння соняшника, гарбуза, льону, кунжуту, різного виду горіхи, бобові.

 

Якби потрапили на безлюдний острів, які б 3 продукти харчування взяли із собою? 

А.Х.: Соняшникове, гарбузове насіння, гречку, горіхи, на таких продуктах я б могла довго жити, а все решта я б знайшла на острові.

О.Д.: Взяв би меду побільше, горіхів і яблук.

З.М.: Я б взяв із собою багато абрикосів та фініків. Частина частину б з’їв, частину засушив, кісточки  – посадив. Сподіваюсь там земля сплекала б їх як наша, мав би свій сад. Решту мого вільного простору однозначно заповнили б зернята соняшника та гарбуза сорту «диня», його і сирим їсти можна і в грунт посадити. Мені аж захотілось спробувати, чесно!

 

– Якби на цьому острові було б лише м’ясо  чи їли б його, щоб вижити?

А.Х.: Але це м’ясо теж чимось має харчуватись, щоб бути м’ясом. Воно не росте на деревах. В цьому і парадокс, люди харчуються тваринами,  щоб отримати поживні речовини, які знаходяться в рослинах, які їдять ці тварини. Навіщо посередник? Хоча був такий період  в історії людства, коли вони змушені були харчуватись виключно м’ясом – льодовиковий період. Пізніше м’ясо стало звичкою.  Мені стало складно сприймати м’ясо як їжу. Подібна ситуація була б стимулом для переходу на праноїдіння – харчування енергією.

О.Д.: Ні, не їв би, з горіхами, медом і яблуками можна довго жити.  Мені подобається приказка «Якщо ти голодний – з’їж яблуко. Не хочеш їсти яблуко, значить ти не голодний.»

З.М.: Якби людина харчувалася ТІЛЬКИ м’ясом, то її смерть була б неминуче швидкою. Якщо не вірите, то знайдіть інформацію про китайську м’ясну тортуру. Особисто я надав би перевагу голодуванню, головне, щоб вода була.

 

Як підготувати своє тіло та душу людині, яка хоче стати вегетаріанцем?

А.Х.: Людина повинна зрозуміти для себе чому вона споживає м’ясо, за що його любить і чи любить взагалі. По суті людина не покладе в рот кусок сирого м’яса, без солі і приправ.  Якщо уважно ставитись до запаху м’яса, бажання його їсти само собою відпаде. Не варто фанатично ставитись до вегетаріанської  дієти, на все свій час, виключати м’ясні продукти треба поступово. Складно коли немає підтримки, тоді процес може розтягнутись на роки, тому що людина боїться що її не зрозуміють.

З.М.: Дорога вегетаріанства загартовує в спілкуванні та незалежному мисленні. Якщо не зможеш відстояти себе як особистість, то переходити на вегетаріанство не варто. Духовно людина тільки розквітає, з цим все добре.

   

Рецепти від наших співрозмовників:

Орест Дмитрик:

Паштету на основі авокадо 

Берете половинку авокадо, два зубці часнику, трохи морської капусти, закидаєте все це для перемелювання блендером. Далі поливаєте олією (бажано холодного віджиму), додаєте перцю чи інших спецій за смаком, перемелюєте все це блендером і сироїдний паштет готовий. Пропорції і кількість всіх компонентів можна змінювати в залежності від власної фантазії і уподобань, можна щось забрати, щось додати. Можна мастити на хліб. Смачного.

 

Анюта Харченко:

Грецькі помідорні котлети 

Помідори -500 гр.

борошно – 170 гр

½ головки цибулі

Базилік свіжий, кілька листочків

½ ч.л. цукру

Сіль, перець

Помідори очистити від шкірки і нарізати кубиками, злити надлишок рідини. Цибулю дрібно нарізати. Змішати помідори, цибулю, подрібнені листки базиліку, сіль, перець, додати борошно і гарно перемішати. Мокрими руками сформувати котлети і смажити до золотистого кольору.

 

Шампіньйони «мариновані»

7-8 шампіньйонів

Свіжий корінь імбиру

Грейпфрут (лимон)

Свіжі шампіньйони можна залишити цілими, а можна нарізати дольками. Додаємо натертий корінь імбиру, молотий коріандр, поливаємо грейпфрутовим (лимонним) соком. Складаємо у контейнер і ставимо в холодильник на 2-3 години.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: