На Збручі таки будують міні-ГЕС (Фото)

04.01.2016 08:13   Джерело: Скала-Подільська
Опубліковано : Тернопільські новини

29 грудня до Скали-Подільської вже вкотре завітали представники громадської організації «Скеля». Парадокс: - виявляється, з Тернополя наші екологічні проблеми видно краще. Активісти ГО «Скеля» вже встигли побувати на ДП «Дінтер Україна Скала» та ВАТ «Скала-Подільський спецкар’єр». Позитивний результат  від цих поїздок ми відчуємо вже в 2016 році.

 

Цього разу представників ГО «Скеля» цікавив екологічний стан річки Збруч після втручання у водну екосистему ТзОВ «Сібекс», у власності якого є Скала-Подільський млин. Власник провів ряд будівельних робіт по перекваліфікації даного підприємства в міні-ГЕС.

 

Об 11 годині на місце ймовірного порушення законів України проти природи – річки Збруч, прибули жителі смт. Скали-Подільської, с. Долинівки, селищний голова – Мирончук В. П., землевпорядник, наряд поліції, представники Борщівської прокуратури, слідчий органу досудового розслідування – Озимок І.Г. та представник ТзОВ «Сібекс».

 

На вимогу слідчого, представник ТзОВ «Сібекс» надав деякі документи на виконані роботи.

 

 

Андрій Об'єщик - директор ГО "Протидія корупції та моніторинг екології "Скеля" повідомив, що звертався із запитом в Департамент екології та природних ресурсів Тернопільської обласної державної адміністрації, на який отримав відповідь, що вони не давали дозволу на вже виконані роботи.

 

Андрій звернувся із заявою до слідчого про притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які здійснили незаконне захоплення землі водного фонду та незаконно перекрили русло річки Збруч, що приведе до низки негативних наслідків. В цей же час жителі Долинівки давали покази представникам прокуратури, як очевидці цих подій. Вони зійшлися на думці, що після проведених робіт ТзОВ «Сібекс», рівень води в річці суттєво піднявся і це загрожує підтопленню їхніх городів.

 

 

Слідчий провів опис району перекриття русла річки. Було з’ясовано, що через проведені будівельні роботи рівень води вище міні-ГЕС піднявся на 1 метр. На території млина було виявлено КрАЗа з ковшом, який проводив перекриття річки залізобетонними плитами.

 

 

P. S. До 5 січня ТзОВ «Сібекс» на вимогу слідчого має надати повний пакет документів на вже виконані будівельні роботи. Активісти громадської організації «Скеля», ознайомившись з ними, мають намір довести справу до суду і примусити демонтувати з річки залізобетонні панелі й заплатити штраф за заподіяну шкоду природі в місцевий бюджет.

 

Олександр Дубчак


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Скала-Подільська  

Коментарі