Той, хто поставив нас на грані двох світів, мабуть, вирішив, що народу, сильнішого за нас нема.

Постійно терпіти навалу ворогів, від початку часів чинити супротив… Так історично склалось, що в межах однієї держави зіштовхнулись, немов зустрічні хвилі, два типи мислення – східний та західний, дві культурні традиції, а часом мені здається, чи навіть не дві цивілізації…

Східний тяжіє до традиціоналізму, боїться змін та новаторства. Зазвичай він спокійно мириться із тиранією, приймає все, що відбувається, як фатум і живе з ним. Головне для східного типу мислення – «Нехай хоч так, аби не гірше»… Не виділятись із натовпу, не брати на себе відповідальності. Мовчати і терпіти… Людина – частинка роду і суспільства, сама вона нічого не вирішує, для них характерне прагнення до авторитаризму: одні керують, інші – коряться. Гаслом, здається, можна б обрати фразу з вірша Стуса: «Терпи, терпи – терпець тебе шліфує…» Погано лише те, що однаково охоче терплять і труднощі на шляху до мети, і окупацію, і зло, і неправду… Більше того, коли бачать сильнішого «господаря», який обіцяє дати більше – з радістю приймають його умови і зрікаються всього, чим жили раніше.

Західний тип – протилежний. Новаторство. Повна відсутність авторитетів, волюнтаризм та прагнення до повної свободи, індивідуалізм. Слабким місцем може бути керування принципом – «Нехай гірше, аби інше». Вічний пошук і вічний рух. Вічні революціонери, бо в більшості, цитуючи Франка, в грудях «дух, що тіло рве до бою».

І от ми, маючи у межах однієї держави перше і друге, вимушені постійно шукати компроміс. Наша біда в тому, що ми часто відмовляємось бачити позитивні якості один одного і нашу різноманітність використовувати як перевагу, а не причину для взаємних звинувачень. Ворог знає про це і шукає в цьому вигоду для себе – роз’єднати, розсварити, виставити одних протии інших…

Як зробити нашу біду нашою перевагою? Як об’єднати всіх у боротьбі з реальним ворогом – хитрим, підступним, розумним, багатоликим і сильним?..

Якщо ми придумаємо, як це зробити – станемо сильнішими. Станемо мудрішими.

Переможемо.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: