На думку суду, стороною обвинувачення не надано достатніх доказів на підтвердження вини

Опубліковано:
1 Квітня, 2015

31 березня на нашому сайті було опубліковано статтю “Суддя Тернопільського суду випустив потенційного вбивцю?”, яка викликала реакцію і резонанс черед читачів. Сьогодні на нашу електронну пошту надійшов лист від прес-служби Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області, у якому викладена точка зору представників Суду на дану подію.

Подаємо лист без скорочень і редагування.

 

 

 

Відповідь прес-служби Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області на статті  інтернет-видань Тернопільщини від 31 березня 2015 року!

 

27 березня 2015 року колегією суддів (в складі трьох професійних суддів, а не виключно судді Гуменного П.П.) Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області було ухвалено вирок відносно громадянина Г., обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.263 КК України, ч.2 ст.15 п.1 ч.2 ст.115 КК України, відповідного до якого громадянина Г. визнано невинним та виправдано у зв’язку із недоведеністю вчинення ним кримінальних правопорушень.

 

Оскільки події навколо судової влади останнім часом, за зрозумілих причин, є особливо цікавими для суспільства, є необхідність більш конкретно пояснити громадянам підстави прийняття даного рішення.

 

Отож, лише факти.

 

Громадянин Г. обвинувачується у скоєнні злочинів за наступних обставин, які викладенні в обвинувальному акті:

«Так, у невстановлений час та у невстановленому місці  громадянин Г. придбав нарізну вогнепальну зброю – придатний для проведення пострілів пістолет зразка 1930/33 p.p. конструкції Токарева (TT), калібру 7,62 мм та щонайменше чотири патрони до нього калібру 7,62 мм,  переніс їх у невстановлене місце і став там незаконно зберігати без передбаченого законом дозволу.

6 листопада 2013 року громадянин Г., продовжуючи свій умисел, направлений на незаконне придбання, зберігання та носіння вогнепальної зброї та бойових припасів без передбаченого законом дозволу, взяв зі схованки зазначений пістолет та бойові припаси до нього, і з ними приблизно о 19 год. 00 хв. прийшов додому до своєї знайомої громадянки П. в м. Тернопіль по вул. Ломоносова. Того ж дня приблизно о 23 год. 00 хв. громадянин Г. з вищевказаною вогнепальною зброєю та бойовими припасами до неї вийшов з квартири громадянки П. на вулицю Ломоносова в м. Тернополі, де поблизу будинку  вступив у конфлікт з громадянином Р. Після втручання громадянина Л. конфлікт закінчився.

Після закінчення конфлікту громадянин Г. пройшов до дальнього кута будинку по вул. Галицька в м. Тернополі, де 6 листопада 2013 року приблизно о 23 год. 57 хв. дістав наявну в нього вогнепальну зброю і здійснив з неї чотири постріли ззаду в напрямку автомобіля VOLKSWAGEN GOLF, червоного кольору, у котрому, на думку громадянина Г. мав  бути громадянин Р. та громадянин Л. При цьому громадянин Г. жодним пострілом ні в кого не влучив, а лише пошкодив автомобіль.

Таким чином, слідчий за погодженням з прокурором дійшли висновку, що громадянин Г. своїми умисними діями вчинив кримінальні правопорушення, передбачені:

– ч.1 ст. 263 КК України, а саме  придбання, носіння, зберігання вогнепальної зброї, а також придбання, носіння, зберігання бойових припасів без передбаченого законом дозволу;

– ч. 2 ст. 15 п.1 ч.2 ст. 115 КК України, а саме закінчений замах на умисне вбивство двох або більше осіб, тобто закінчений замах на умисне протиправне заподіяння смерті.»

 

На думку суду, стороною обвинувачення не зібрано та під час судового розгляду кримінального провадження не надано достатніх доказів на підтвердження вини громадянина Г. у скоєнні інкримінованих йому діянь.

 

Громадянин Г., який до висунення йому вищевказаного обвинувачення, вів виключно добропорядний спосіб життя, жодного разу до жодного виду відповідальності не притягувався, в категоричній формі заперечив свою причетність до інкримінованих йому діянь. Висунення йому звинувачення у діях, які він не вчиняв громадянин Г. пояснив, як фальшування кримінальної справи з боку колишнього керівництва УМВС України в Тернопільській області.

 

Жоден із допитаних в судовому засіданні потерпілих не бачив, хто здійснював постріли по автомобілю та будь-яких претензій до громадянина Г. у них немає.

 

Жоден із заявлених стороною обвинувачення свідків також не бачив, хто здійснював постріли по автомобілю

 

Зброю, яку нібито громадянин Г. зберігав та з якої здійснював постріли по автомобілю, в ході досудового розслідування виявлено не було.

 

Усі надані стороною обвинувачення документальні докази, показання потерпілих, усіх свідків зі сторони обвинувачення в повній мірі підтверджують лише той факт, що      6 листопада 2013 року близько 23 год.  по вул. Галицькій в м. Тернополі було здійснено постріли по автомобілю «Фольксваген Гольф»  із вогнепальної зброї пістолета конструкції Токарєва (ТТ) зразка 1930/33 років, але не доводять, що дане діяння вчинив громадянин Г.

 

Однак, не дивлячись на очевидну відсутність доказів сторона обвинувачення просила визнати громадянина Г. винуватим у вчиненні інкримінованих йому кримінальних правопорушень та призначити остаточне покарання у виді позбавлення волі строком на одинадцять років.

 

Відповідно до ч. 3 ст. 62 Конституції України обвинувачення не може ґрунтуватися на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.

 

У інтернет-виданнях зазначено, що суд випустив потенційного вбивцю на волю.

 

Зокрема, звертаємо Вашу увагу на те, що будь-якого запобіжного заходу відносно громадянина Г. на протязі останніх кількох місяців не застосовувалося, оскільки органом прокуратури не було подано відповідного клопотання на розгляд суду.

 

Крім того, нагадуємо, що відповідно до ст.62 Конституції України діє презумпція невинуватості. Тобто, некоректні висловлювання з оцінки судових рішень, без ознайомлення із їх змістом, підривають авторитет держави як такої в цілому і є неприпустимими.

 

Одночасно, доводимо громадськість до відома, що із змістом вироку щодо громадянина Г. в найближчі дні можна буде ознайомитись в Єдиному Реєстрі судових рішень, вказавши, що вирок винесений 27 березня 2015 року під головуванням судді Гуменного П.П., оскільки даний вирок вже підписаний в електронному варіанті та скерований для опублікування на центральний сервер бази ЄРСР.

 

З повагою,
прес-служба Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #гуменний, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #стріляв, #суд, #тернопіль, #тернопільські новини, #ТТ
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: