На Тернопільщині затримали вимагача, що шантажував десятикласника

Опубліковано:
7 Грудня, 2014

Цей кримінальний випадок мав би стати добрим уроком для тих підлітків, котрі прагнуть якомога швидше подорослішати, шукаючи пригод в товаристві старших. 16-річний житель Бучача, мабуть, на все життя запам’ятає той день, коли взяв з рук малознайомого молодика цигарку. Бо за затяжку заплатив майже всією своєю сирітською пенсією, що мати роками відкладала на його освіту. А ще пережив страх, відчай та приниження.  

  

Працівники бучацької міліції, до котрих звернулася жителька райцентру із заявою про те, що невідома особа змусила її сина віддати чотири з половиною тисячі американських доларів, ретельно стали вивчати обставини злочину. Хоча десятикласник спочатку відмовлявся говорити про те, що спільного між ним та 18-річним раніше неодноразово судимим молодиком, правда таки прояснилася. Виявляється, школяр якось потрапив у малознайому компанію, де йому запропонували затягнутися конопляною цигаркою. З цікавості хлопець запалив, та вже наступного дня на його мобільний зателефонували. Спочатку начебто з міліції. Голос в слухавці рекомендував парубкові зайти до райвідділу внутрішніх справ і дати пояснення щодо обставин злочину, пов’язаного з розповсюдженням наркотиків. Не встиг школяр оговтатися від однієї новини, як телефон знову подав голос. Цього разу на зв’язок вийшов той, котрий вчора давав школяреві цигарку. Молодик одразу почав з погроз, мовляв, я знаю, що це ти здав мене, тож чекай помсти. Переляканий десятикласник виправдовувався, але зловмисник був невблаганний. І спаленою хатою, і фізичною розправою – чим тільки не лякав неповнолітнього. Погрози припинилися, коли мова зайшла про  гроші.

 

Півтори тисячі доларів – такою була сума відкупу. Школяр погодився. Але це тільки посилило апетит вимагача. Розуміючи, що хлопець боїться і готовий на все, зловмисник через деякий час зателефонував вдруге. Цього разу сума відкупного була вдвічі більшою – три  тисячі «зелених».  Забираючи гроші, вимагач не забув викласти перед школярем свої «козирі» мовляв, в районі він – авторитет, і може вирішити все. Навіть натякнув, що це він залагодив кримінальну справу, тому й школяреві більше не телефонують з райвідділу. Насправді, і телефонний дзвінок з міліції,  і кримінальне провадження – були  продуманою схемою вимагача.  

 

Як повідомив начальник Бучацького райвідділу внутрішніх справ КазимирПопіль, 16-річного  хлопця виховує тільки мати. Батько декілька років тому загинув. Аби в майбутньому дати дитині освіту, жінка відкладала сирітську пенсію, обмінювала її на долари і віддавала синові на зберігання. Саме ці гроші  приносив вимагачеві школяр.

 

Та нахабу не цікавило, звідки десятикласник бере гроші. Збагачення – єдина ціль, що керувала шантажистом. Тому він зателефонував школяреві втретє. Хтозна, скільки б ще тривало кримінальне колекторство, якби не закінчилися гроші. Розуміючи, що йому скоро буде нічим платити вимагачеві, хлопець нарешті розповів про все матері. Жінка за допомогою звернулася до правоохоронців.

 

 Далі до справи  взялися міліціонери. Проведені слідчо-оперативні заходи вже за декілька днів позбавили «недоторканості» 18-річного «авторитета». Сьогодні він, згідно рішення суду знаходиться під вартою . Інкримінують йому частину другу статті 189 Кримінального кодексу (вимагання, вчинене повторно з погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, або з пошкодженням чи знищенням майна, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому). Карається таке злодіяння позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

 

Як розповів Казимир Попіль, на момент вчинення злочину, підозрюваний мав непогашену судимість, адже, згідно рішення суду за крадіжки та вимагання, вчинені напередодні, відбував умовний термін покарання. 

 

СЗГ УМВС України

в Тернопільській області

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #вимагач, #десятикласник, #новини тернопільщини, #тернопільські новини, #шантаж
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: