На Тернопільщині вивчають досвід з розвитку кардіохірургічної служби

01.12.2014 19:20   Джерело: http://www.oda.te.gov.ua
Опубліковано : Олег Жак

Із функціонуванням кардіохірургічних клінік Польщі ознайомився директор департаменту охорони здоров'я Тернопільської ОДА Володимир Курило під час робочого візиту, який тривав з 25 по 28 листопада.

 

Про це йшлося на апаратній нараді, яку 1 грудня провів виконувач обов»язків голови облдержадміністрації Іван Крисак.

 

У ході поїздки Володимир Курило зустрівся із консулом України у Кракові та обговорив з ним плани щодо подальшої співпраці та обміну досвідом із польськими медиками.

 

«Кардіохірургічна допомога – це один із найефективніших методів лікування хворих із серцево-судинною патологією, - зазначив директор департаменту охорони здоров’я ОДА. – Ми на перспективу плануємо використовувати інноваційні європейські програми та запроваджувати такі методи. На даний час у планах співпрацювати із польськими медиками та обмінюватись досвідом під час стажування наших лікарів у кардіохірургічних клініках Польщі».

 

Довідково:


Щороку в  Тернопільській області реєструється близько 10 тис. хворих на ішемічну хворобу серця, із них у 1000 пацієнтів у перший рік та щороку у наступні роки виникає гострий інфаркт міокарда, який спричиняє летальність у 14-16% випадків. Цей показник летальності є стабільним уже понад 10 років – після запровадження тромболітичної терапії (до її запровадження летальність від гострого інфаркту міокарда сягала 25-30%).

 

Згідно стандартів надання медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією, які розроблені та затверджені МОЗ, та АМН України, потреба у кардіохірургічній допомозі складає близько 6 – 10 тисяч коронарографій, крім цього 600 ендоваскулярних коронарних стентувань, а також близько 500 «відкритих» аортокоронарних шунтувань, 200 протезувань клапанів, 50 протезувань грудної аорти на 1 млн. населення щороку.

 

Для забезпечення вищезазначених напрямків створення та розвитку кардіохірургічної допомоги для області необхідно: встановити ангіографічну установку, закупити дефібрилятори (переносні) для операційної та післяопераційних палат, закупити електрокардіостимулятор тимчасовий та постійний з програматором, закупити радіочастотний аблятор з набором пристроїв для лікування аритмій, навчання та стажування кардіолога у центрах інвазивного лікування аритмій. Вказані технічні засоби дають можливість виконувати: стентування коронарних судин, встановлювати постійні кардіостимулятори, виконувати високочастотну абляцію ектопічних вогнищ аритмій.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: http://www.oda.te.gov.ua  

Коментарі