На Тернопільщині римо-католики та греко-католики молитовно вшанували вбитих у 1944 році поляків (ФОТО)

Опубліковано:
16 Грудня, 2014

15 грудня у с. Ігровиця (Тернопільщина) відбулася спільна молитва духовненства та вірних УГКЦ та РКЦ на могилі поляків, які трагічно загинули у 1944 році. Поминальна молитва приурочена 70-ій річниці трагічний подій напередодні польського Різдва, коли були вбиті 90 поляків, які мешкали у селі, та спалені їхні доми.


«Ми не можемо змінити історію, але нам треба пам’ятати тих, хто загинув, молитися за їх упокій, – наголосила генеральний консул республіки Польща у Луцьку Беата Бживчи. – Та найбільше, що ми можемо зробити зараз, – це будувати мирне сусідство між Україною і Польщею, щоб такі трагічні події ніколи не повторилися. Також сьогодні ми молимося за Україну, за мир, якого тут потребують найбільше. І ті поляки, які проживають тут, і ті, хто проживає в Польщі, переживають за Україну. Нам дуже прикро, що ситуація на сході країни не дозволяє країні розвиватися і призводить до нових жертв».

 

 

 

У молитві взяли участь заступник голови Тернопільської обласної державної адміністрації Леонід Бицюра, голова польського культурно-освітнього товариства м. Тернополя Петро Фриз, жителі с. Ігровиця та м. Тернопіль.

 

Петро Фриз, який знає про трагедію в с. Ігровиця з розповідей рідних, сказав наступне: «З цього села родом його батьки. У 1944 році, напередодні польського Різдва, у село прийшли, як мені розказувала бабця, цілі загони бойовиків. З якою ціллю – сказати важко. Заходили до тих домів, але тих, де жили поляки. Скоріш за все, це була спланована акція, хтось показував куди йти. До 3 ночі село горіло. Напевно, була третя сторона, зацікавлена, щоб налаштувати один проти одного два братніх народи».

 

Молитву очолили протоієрей Віталій Козак, вікарій з питань стратегії розвитку УГКЦ у Тернопільсько-Зборівській архиєпархії, протоієрей Роман Дутчак, судовий вікарій та парох парафії прп. Параскевії с. Ігровиця, протоієрей Орест Павліський, голова молодіжної комісії та адміністратор Архикатедрального собору Тернополя, настоятель римо-католицької парафії Милосердя Божого і Матері Божої Неустанної Помочі в Тернополі отець Андрій Маліга.

 

«Молитва за тих, що загинули, – це найкращий дар для їх душ, – сказав о. Роман Дутчак. – Ми ніколи не будемо знати чому так сталося, але можемо запобігти таким ситуаціям між братніми народами».

Консул республіки Польща та заступник голови адміністрації поклали вінки на могилі загиблих та запалили свічки на могилі.

 

 

 

 

 

прес-служба архиєпархії

світлини Володимира Явнича

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #ігровиця, #молитва, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #поляки, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: