На Тернопільщині – більше сотні довгобудів

Опубліковано:
27 Грудня, 2014

В Тернопільській області налічується 125 об’єктів незавершеного будівництва державної та комунальної форм власності. Є ще 179 об’єктів капітального ремонту та реконструкції, виконані роботи на яких підлягають передачі. Із них 55 – це підвідні газопроводи зі 100% рівнем готовності.

 

Про це повідомила Олена Чумак –  виконуюча  обов’язки начальника управління капітального будівництва облдержадміністрації під час колегії. За її словами, інвентаризацію таких об’єктів зробили вперше за 50  років існування управління. А приводом для такого аналізу стала ліквідація управління, яка триває вже півроку.

 

У червні розпорядження про ліквідацію цього управління видав тодішній голова ТОДА Олег Сиротюк. А тепер  це питання виніс на колегію ОДА Іван Крисак. Після доповіді про процес ліквідації управління та його роботу, виконуючий обов’язки керівника області зазначив, що управління не потрібно ліквідовувати.

– За нами сотні об’єктів державної і комунальної власності,- сказав Іван Крисак. – В якому вони стані – це вже інше питання. Є об’єкти, які розсипалися, розвалилися до фундаментів, але є об’єкти, які ще варті уваги, і до них треба докласти розум, і, думаю, їх можна буде запустити. Якщо ми ліквідуємо управління, то загубимо масу об’єктів, які вже ніхто не найде, якщо тільки дізнаються що вони безгосподарні і нічиї.

Думки з цього приводу у членів обласної колегії розділилися. Проти ліквідації управління виступив також Олег Караванський.

 

– Ліквідувати управління – це замести всі сліди і не знайти потім кінці, тому я проти ліквідації, – зазначив він. – Можу назвати ряд об’єктів, де тендери вигравали приватні структури, а вартість матеріалів, які вони пропонували була дорожча. І ніхто за те не несе відповідальності до сьогодні. Тому залишити управління, і нехай «розгрібають» ситуацію по кожному об’єкту, бо інакше знайдуться люди, які розберуть ці будови, за безцінь заберуть цеглу, панелі, і знову хтось на тому наживеться.

 

Ситуація ускладнюється ще й тим, що законодавство не передбачає , хто має бути правонаступником при ліквідації управління. Юридичний відділ апарату ОДА мав розробити проект Положення про передачу та списання об’єктів незавершеного будівництва соціального призначення. Але, за словами Леоніда Бицюри, юристи цього завдання ще не виконали. Крім того, це Положення необхідно ще відповідним чином затвердити. В той же час, Леонід Бицюра виступив за ліквідацію управління, пояснивши чому було видане таке розпорядження.

 

– У березні-квітні цього року колектив та керівництво управління капітального будівництва саботувало виконання всіх доручень, – сказав заступник голови ТОДА. –  Інших підстав для реорганізації чи ліквідації управління не було. Два попередні керівника зробили все для того, щоб документація по ряду об’єктів була знищена. Вони скористалися тим, що є норма у законодавстві, яка дозволяє обмежити строк зберігання документів. І сьогодні без цих документів об’єктивно оцінити зруйновані об’єкти та завдані збитки вже буде неможливо. Один із прикладів – Бережанські очисні споруди. Тому ліквідація управління була передумовою для звільнення цих людей з управління. Тепер, якщо ліквідація буде зупинена, то вони зможуть претендувати на поновлення на робочому місці.

 

На думку Івана Крисака винних можна було притягнути до відповідальності, і не обов’язково треба було вдаватися до ліквідації, достатньо було зробити реорганізацію. Наприклад, об’єднати це управління з Департаментом архітектури і будівництва.

 

Сумніви щодо доцільності збереження управління були також в інших  членів колегії, але після обговорення шестеро із семи членів колегії проголосували за те, щоб скасувати розпорядження про ліквідацію управління капітального будівництва.

 

Ольга Трач

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #довгобуд, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: