Мобілізація на Тернопільщині: у підприємців вилучатимуть автомобілі для армії

09.03.2015 12:29   Джерело: Наш День
Опубліковано : Тарас Савчук

Потужні фірми не поспішають віддавати техніку для війська. “Поділитися” майном доведеться і невеликим господарствам.

 

З 1 березня в Україні розпочався другий етап чергової хвилі мобілізації. Тернопільщина, за словами обласного військового комісара Володимира Катинського, не виконала поставлених завдань, тож тепер “надолужуватимуть”.

 

Скільки чоловіків планують призвати до війська, не розголошують. У військкоматі, проте, сподіваються на патріотизм населення.

 

– Сподіваюся, що Тернопільщина все ж є патріотичною областю, – зазначив комісар. – Достатньо з села по одному-троє чоловіків – і ми виконаємо завдання у повному обсязі.

 

Потрібна важка техніка


Також на потреби армії вилучатимуть техніку, яка перебуває у приватній власності, але необхідна для проведення антитерористичної операції на сході країни. У військкоматі закликають підприємців бути свідомими й самим підготувати автомобілі, щоб вони могли служити військовим. Армії потрібні, зокрема, вантажівки для перевезень і проведення інженерно-будівельних робіт. Згідно із законодавством, з одного підприємства можуть вилучити до 30-ти відсотків техніки.

 

– У нас в області є величезні підприємства, що мають сотні одиниць техніки, – каже Володимир Катинський. –  Якщо вони з тих сотень дадуть для армії декілька десятків, то не буде потреби чіпати маленькі сільські господарства. Для них безболісно вилучити, скажімо, 15 автомобілів із 500, ніж підприємцю, у якого всього є 8-10 машин, віддавати хоча б дві. Для нього це катастрофа. І невеликі фірми віддають техніку, а ці велетні, на жаль, не сприяють проведенню мобілізації. Ми подали відповідні документи на агрохолдинг “Мрія”, готуються кримінальні провадження.

 

Знову на медогляд


Сьогодні в області працює 18 військово-лікарських комісій, які проводять огляд мобілізованих. У військкоматі наголошують, що призивають лише придатних до служби.

 

Разом з тим, можуть покликати на новий медогляд і тих, кого раніше комісували. За словами капітана медичної служби Максима Швеця, так зване медичне переосвідчення військовозобов’язаних передбачене законодавство кожні 5 років.

 

Депутатів-утікачів досі шукають


У військкоматі зазначили, що призвати можуть і військовозобов’язаних жінок. Хоча наразі такі випадки поодинокі. Під час попереднього етапу мобілізації з Тернопільщини призвали двох жінок. Найбільш затребувані професії – молодші медичні працівники, радіотелефоністи, радіотелеграфісти, кухарі.

 

А тим часом у розшук оголошені понад 25 тисяч жителів Тернопільщини, які ухиляються від мобілізації. За словами тимчасово виконуючого обов’язки начальника обласної міліції Олександра Богомола, за останній місяць вдалося встановити місце перебування шести тисяч втікачів і тисяча з них уже отримали повістки.

 

– Правоохоронці повісток не вручають, а лише допомагають розшукувати тих, хто є в списку громадян, – наголосив головний міліціонер Тернопільщини. – На цей час в області відкрито 39 кримінальних проваджень за ухилення від призову за мобілізацією, а також три – за перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань.

 

Продовжують уникають повісток і депутати Тернопільської обласної ради. Зі 107-ми підлягають під мобілізацію лише 9 народних обранців. Двоє з них непридатні, один оформляє документи в Нацгвардію, ще шестеро депутатів у розшуку, каже Володимир Катинський.

 

Скоро, повідомили у військкоматі, повістки готуються принести і в Тернопільську міську раду.

 

Антоніна Брик.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Наш День  

Коментарі