Міжнародний інвестиційний форум «Тернопільщина invest 2016» відбувся на високому рівні

Опубліковано:
27 Травня, 2016

Знаковою подією для Тернопілля став Міжнародний інвестиційний форум «Тернопільщина invest 2016», який відбувся 19-20 травня на базі Торговельно-розважального центру «Подоляни» та Збаразького замку. Взяти участь приїхало 25 іноземних делегацій з 18 країн світу, представники міжнародних фондів та організацій-донорів, органів місцевого самоврядування з 12 областей України, українські та іноземні підприємці. Форум також відбувся за участю керівництва Мінрегіону, Мінекономрозвитку, МЗС, Державної регуляторної служби.

 

 

Захід організували Тернопільська обласна державна адміністрація, Тернопільська обласна рада та Тернопільська міська рада. Партнерами форуму стали Програма USAID «Лідерство в економічному врядуванні», Тернопільське регіональне представництво Українського національного комітету Міжнародної Торгової Палати (ICC Ukraine), громадська організація «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій», Торговельно-розважальний центр «Подоляни», Національний заповідник «Замки Тернопілля».

 

Серед шановних гостей були представник Адміністрації Президента України Ярослав Сидорович, голова Державної регуляторної служби України Ксенія Ляпіна, представник МЗС України у Львові – В’ячеслав Войнаровський, президент Американської торгівельної палати в Україні Андрій Гундер, генеральний секретар ICC Ukraine Володимир Михайлов, омбудсмен Альгідрас Шемета, голова Української Координаційної Ради Михайло Ратушний, начальник управління туризму і курортів Мінекономрозвитку Іван Ліптуга, голова Європейського Конгресу українців Ярослава Хортяні, голова Світового конгресу українських молодіжних організацій Мирослав Гочак.

 

 

Форум «Тернопільщина invest-2016» не оминув увагою Президент України Петро Порошенко, який у своєму відеозверненні побажав конструктивної роботи. «До вашого заходу прикута надзвичайна увага. Понад 400 учасників підтвердили свою зацікавленість Тернопільським краєм, який сьогодні гостинно відкривається перед нами, демонструючи увесь інвестиційний потенціал. Впевнений, що результатом проведення заходу стане залучення іноземних інвестицій, відкриття підприємств і створення нових робочих місць, а отже економічний розвиток Тернопільщини та всієї України», – наголосив гарант.

 

 

Голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна привітав всіх учасників форуму та підкреслив, що для області вкрай важливо активно продовжувати комунікацію з гостями та партнерами, які взяли участь в інвест-форумі. На його думку, цей захід є підґрунтям для розвитку краю, але  ефект від цієї роботи буде тільки за умови втілення конкретних проектів і вони мають розпочатися у найкоротші терміни.

 

 

Президент Американської торгівельної палати в Україні Андрій Гундер детальніше зупинився на колосальному потенціалі України і Тернопільщині зокрема. « Перспективи України чималі, хоча й ризики залишаються серйозними. Щотижня є потенційний інвестор, який придивляється до вашої країни. Щоправда, поки що не вистачає рішучості і конкретних дій. Попри складну і непередбачувану ситуацію, деякі інвестори наважуються зайти на український ринок. Потенційні інвестори цікавляться не лише традиційними напрямами сільського господарства. Нині у світі є величезний попит на органічну продукцію. Цей рік стане роком економічного зростання і підйому. Україна виростила патріотів, які покладають величезні надії на свою Батьківщину. Вони не хочуть емігрувати, шукати кращої долі у розвинених країнах. Єдина їх мета – побудувати нову, насправді сильну і незалежну Україну. Допоки такі люди є – є і надія», – сказав Андрій Гундер.

 

 

Генеральний секретар Міжнародної торгової палати ICC Ukraine Володимир Михайлов під час свого виступу наголосив на тому, що Міжнародна торгова палата – це впливова всесвітня організація, яка користується беззаперечним авторитетом у розробці сучасних правил та стандартів, які визначають ведення транскордонного бізнесу. Вона представлена у 127 країнах світу та має 93 Національних Комітети. Це провідний лідер у сегменті міжнародного співробітництва та партнер для всіх стейкхолдерів – бізнесу, влади та світової  спільноти. За його словами, Міжнародна торгова палата сприяє розвитку міжнародної торгівлі та інвестицій з впровадженням кращих світових практик.

 

Володимир Михайлов висловив подяку віце-президенту з регіонального розвитку ICC Ukraine Тарасу Демкурі та директору Сумського представництва ICC Ukraine Володимиру Демурі за активну позицію в підтримці ділових та партнерських стосунків між підприємцями в Україні та за її межами, а також у проведенні інвестиційних форумів.

 

«Ми сьогодні спеціально для цього заходу розробили каталог «Узбекистан-Україна». Перспективи взаємодії», в якому згадана Тернопільщина. Ми плануємо вам певні напрямки співробітництва. Ми розглядаємо Україну як плацдарм для створення підприємств, які будуть експортувати нашу продукцію за кордон», – сказав у своєму виступі Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Узбекистан в Україні Алішер Абдуалієв.

 

 

Вітаючи гостей, голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук наголосив: «Форум проводиться в рамках виконання заходів Програми міжрегіонального та зовнішньоекономічного співробітництва Тернопільської області на 2014 – 2017 роки. Тернопільщина йде шляхом модернізації системи господарювання та побудови процвітаючої європейської громади. У зв’язку з цим першочергове значення для області набуває робота із залучення інвестицій».

 

 

Учасників зібрання привітав і міський голова Сергій Надал.  Він зазначив, що ключовим завданням місцевої влади є створення умов для успішної роботи інвестора. У Тернополі уже успішно реалізовується низка міжнародних інфраструктурних проектів та проектів міського планування, які покликані підвищити інвестиційну привабливість міста. Загалом в місті успішно працює 78 підприємств з іноземними інвестиціями, а до п’ятірки основних країн-інвесторів, на які припадає 88,9% загального обсягу прямих інвестицій, входять Естонія, Польща, Бельгія, Кіпр, Німеччина.

 

 

Під час пленарного засідання було представлено потенціал Тернопільської області, відбулися презентації актуальних інвестиційних проектів.

 

 

Основною складовою форуму стали панельні дискусії у таких напрямках, як «Туризм — перспективи розвитку», «Агропромисловий комплекс: нові можливості», «Економічно спроможні громади — сильна Тернопільщина: час реформ», «Платформа для ділового спілкування: стратегічні інвестиційні проекти Тернопільщини», «Енергоефективність та альтернативні види енергії», «Бізнес та влада: партнерство заради процвітання». Обговорення цих важливих тем відбулося в другій половині дня 19 травня в Збаразькому замку.

 

 

Однією з найвагоміших панельних дискусій була «Туризм – перспективи розвитку», модератором якої виступив начальник відділу туризму Тернопільської ОДА Назар Яворський. В обговореннях взяли участь представники органів державної влади, органів місцевого самоврядування, фахівці та міжнародні експерти, науковці, бізнесмени, представники громадських організацій та туристичного бізнесу.

 

Панельну дискусію своєю доповіддю про державну стратегію розвитку туризму в Україні відкриє директор департаменту туризму і курортів Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Іван Ліптуга.

 

Потім свою доповідь «TERNOPIL’YA: new emotions» представив Назар Яворський. На тему «Туристична асоціація Тернопілля – ключовий інструмент розвитку туристичної індустрії регіону» доповіла голова ГО «Туристична асоціація Тернопілля» Наталія Волощук. Про діловий туризм та його значення в регіональному аспекті розповів президент Української асоціації ділового туризму Вадим Грабарчук.

 

Голова Української асоціації активного та екологічного туризму Сергій Підмогильний  доповів на тему «GreenWays для Тернопілля. Модель комплексного розвитку потенційних туристичних територій», а керівник Польської туристичної організації в Україні Влодзімєж Щурек – на тему «Інвестиційна діяльність в галузі туризму та розвиток туристичного бізнесу: досвід Польщі на прикладі Свєнтокшиського воєводства».

 

 

Після цього відбулося представлення інвестиційних проектів Тернопілля в галузі туризму.  Про інвестиційні можливості розвитку екосадиб на території Дністровського каньйону розповів віце-президент ICC Ukraine з питань регіонального співробітництва Тарас Демкура.

 

Голова Зборівської РДА Ігор Яворський представив проект «Історико-культурний заповідник Поле Зборівської битви 1649 року», голова Заліщицької РДА Борис Шипітка – проект «Червоногород – відлуння давнини».

 

Про будівництво, введення в експлуатацію та організація надання послуг туристично-відпочинковим комплексом «Завалів» (на базі земель загального користування Завалівської сільської ради) доповів начальник відділу економіки Підгаєцької  РДА Надія Федорчак. Про туристично-етнографічний комплекс «Лемківщина» (на базі урочища Бичова) розповів перший заступник голови Монастириської РДА Павло Дронь, а представник Західноукраїнської спілки горизонтальної спелеології, Борщівська РДА Тетяна Єрмакова – про надання послуг спелеотуристичним комплексом «Королівка».

 

Лектор-екскурсовод Бережанського краєзнавчого музею, голова Бережанської міської громадської організації «Рідне місто», представник кластеру сільського туризму «Мальовнича Бережанщина» Алла Соколовська представила присутнім проект «Бережанщина – комфортна проектна платформа».

 

 

Наступного дня, 20 травня, офіційні іноземні делегації, гості форуму працювали за окремими програмами та мали можливість ознайомитися з туристично-рекреаційним потенціалом, архітектурними пам’ятками Тернопільщини, успішними промисловими та агропромисловими підприємствами області з метою перспектив налагодження двостороннього інвестиційного та торгівельного співробітництва.

 

 

Свій ранок 20 травня понад 100 осіб офіційних делегацій розпочали з відвідин нововідкритого музею старожитніх автомобілів «Ретро-кортеж». Вони були приємно вражені рідкісними моделями ретрокарів в цьому закладі. Кожен відзначав чималі перспективи діяльності музею. За словами учасників форуму «Ретро-кортеж» уже є родзинкою Тернополя, яка приваблюватиме туристів.

 

У рамках форуму підписано угоду про міжрегіональне співробітництво між Тернопільською ОДА та Радою регіонального розвитку Тауразького повіту Литовської Республіки.

 

Загалом під час заходу було представлено більше 30 інвестиційних проектів зі всіх районів Тернопільської області і міста Тернополя. Під ці проекти  було виставлено, як пропозицію, понад 50 земельних ділянок, які можуть бути передачі потенційним інвесторам безкоштовно за умови створення умов для бізнесу і нових робочих місць в Тернопільській області.

 

 

«Тернопільський інвестиційний форум пройшов на високому рівні і став місцем нових знайомств та налагодження ділових стосунків! Від імені керівництва Міжнародної торгової палати ICC Ukraine хочу подякувати голові Тернопільської облдержадміністрації Степану Барні, голові Тернопільської обласної ради Віктору Овчаруку, міському голові Сергію Надалу та оргкомітету за чітку і скоординовану підготовку форуму. Ми досить високо підняли планку престижності, перспективності та інвестиційної привабливості нашого краю і тепер не маємо права її опускати! Тепер є нагода робити якнайкраще та продуктивніше!», – зазначив Тарас Демкура.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: