Міськрада Тернополя - найменш прозора в Україні

12.11.2014 21:12   Джерело: http://te.20minut.ua/
Опубліковано : Тарас Савчук

У тернопільській міськраді – низький рівень публічності. Відтак вона посідає аж 18 місце серед 24 обласних центрів України. Лідирують Івано-Франківськ та Вінниця.

 

Такі результати досліджень, які упродовж чотирьох місяців проводили представники Львівського представництва громадянської мережі "Опора" разом із тернопільською молодіжною громадською організацією "Спілка молодіжного самоврядування". Активісти цих організацій аналізували рівень відкритості, прозорості та підзвітності міських рад. 

 



- За результатами досліджень – рівень публічності міського голови Тернополя  – 48%, тобто низький, публічність органів виконавчої влади – 50%, депутатів – 42%, які є теж низькими, - розповідає голова правління громадської організації "Спілка молодіжного самоврядування" Ігор Процик. – Загалом тернопільська міськрада отримала 46% і посіла 18-те місце за рівнем публічності серед міськрад інших областей України. 
Мета дослідження – дати рекомендації міськрадам, на що їм варто звернути увагу, щоб бути більш відкритими для громади, додає пан Процик.

Дослідники також вивчали контент сайтів міськрад і приміром, на сайті міськради у розділі "Міський голова" нема опису його повноважень. Відтак пересічні громадяни, які не розбираються в законах, не знають з якими саме проблемами можна йти до міського голови.

 
До слова, на засідання прес-клубу 11 листопада, де Ігор Процик розповідав про дослідження рівня публічності міськрад, прийшли і представники міськради. Зокрема, керівник прес-служби міськради Катерина Калуш та начальник патронатного відділу Максим Черкашин. Від  результатів дослідження вони були не в захваті. 



 

- Щоб щось коментувати, треба спершу вивчити дані, - каже Максим Черкашин. - Звичайно з такими цифрами я не згоден, бо я детально не ознайомлений з методологією, як саме це вивчали, коли це вивчали, які запити надавали, коли на них відповідали... Наприклад, в мене є питання, якщо ми говоримо про доступність та відкритість міського голови, то чи оцінювалася його сторінка у соцмережі Facebook чи оцінювалося те, що він проводить щотижня прямі ефіри на радіо, де може зателефонувати кожен і задати питання. Чи оцінювали те, що найбільш структурні підрозділи міськради ведуть свої сторінки у Facebook і контактують з громадянами, хоча це не передбачено законодавством і цього можна і не робити. Ми говоримо про сучасні методи комунікації, коли ми дійсно хочемо помогти чи ми говоримо просто про цифри? Підхід міськради – бути максимально наближеними до громадян.

 

Євгенія Цебрій

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: http://te.20minut.ua/  

Коментарі