Лісники і Чортів камінь (ФОТО)

Опубліковано:
26 Листопада, 2014

Лісники – це передмістя Бережан, яке офіційно є його частиною. Якщо ви перебуваєте у Бережанах, обов’язково відвідайте це чудове місце. Його з Бережан можна дістатися пішки, але, якщо вам лінь йти довго, то можна під’їхати автобусом. 

 

Що ж такого цікавого є у Лісниках? А є там урочище, яке носить красномовну назву Монастирок. Перша згадка про монастир (і про самі Лісники) належить до 1320 року. Відомо, що у 1640 році монастир був спалений татарами. З XVII століття монастир належав василіанам. А останні служби відбулися тут у 1941 році. Дерев’яна церква XVII ст. була спалена у 1980 році. Зараз на її місці збудована нова невеличка капличка. А ще тут є джерело із цілющою водою (допомагає при хворобах очей). Над нею також зведена капличка із скульптурою Божої Матері. Поруч є також невеличкий цвинтар із березовими хрестами. Це могили січових стрільців. Природа тут чудова, дуже пишна зелень, високі стрункі дерева, а також мальовниче озеро. 

 

Але все ж таки головною принадою урочища Монастирок є так званий Чортів Камінь – пісковик висотою п’ять метрів. На ньому видовбано Розп’яття. Кажуть, що його автором є головнокомандувач польської армії, маршал Едвард Ридз (Сміглий), який народився у Бережанах у 1886 році. А інші джерела кажуть, що Розп’яття відомо ще з XVIIІ ст. За радянських часів Розп’яття намагалися знищити, навіть забетонували його, адже Монастирок – це відоме здавна місце прощ, куди завжди прагнуло багато людей (бували тут Іван Франко, Андрій Чайківський, Богдан Лепкий, Соломія Крушельницька тощо). У 2003 році барельєф був відтворений. 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #бережани, #лісники, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #чортів камінь
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: