Кременчанин Алекс Грассхоперовський дружив з Лесею Українкою

Опубліковано:
25 Лютого, 2016

Серед українців, доля яких закинула далеко від рідної землі, на теренах Сполучених штатів вже у 30-70 роки двадцятого століття чи не найбільш популярним було  ім’я Олександра Неприцького-Грановського, або, як його ще знали як Алекса Грассхоперовського (від англ. grasshopper – коник-стрибунець) Так вдячні американські фермери називали того, хто врятував посіви цілого штату Вісконсін від нашестя цих комах-шкідників.

 

Перший українець у Сполучених Штатах,  що  здобув звання професора університету, народився 4 листопада 1887 р. в с. Великі Бережці Кременецького району. Мабуть, якби доля склалася інакше, то міг би бути не вченим-етомологом, а знаним літератором. 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великі Бережці: село, у якому були Тарас Шевченко і Леся Українка

 

З юності Олександр відчував потяг до літературної творчості,  і в 1907 році вчителька Марія Биковська, до якої приїхала гостювати  Леся Українка з Климентом Квіткою, показала поетесі його зошит із віршами ще й познайомила з автором. З того часу між ними і Олександром зародилася дружба. В той же рік перший вірш «Порожня оселя» надрукував часопис «Рідний край», де редактором була Олена Пчілка (мати Лесі), згодом були надруковані ще декілька віршів, і Олександру порадили неодмінно підготувати авторську поетичну збірку. Однак за  вільнодумні вірші, у яких вже тоді йшлося про незалежність України, та ще й проілюстровані власними малюнками зі зображенням   тризуба.  Тож друзі допомогли  йому емігрувати у 1913 році до Америки.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Леся Українка – геній тендітної незламності. До 145-річчя від дня народження поетки

 

25 лютого – 145 років від дня народження Лесі Українки

 

Все життя залишався українцем і хотів потрапити в Україну, але знав, що його арештують, і помер 4 листопада 1976 р. так жодного разу й не приїхавши на рідну землю. Повернулися додому тільки його речі, рукописи та картини, ставши експонатами музею у рідному селі.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»
21:11, 6 Травня, 2024

Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»

Блоги

ТОП новини тернопільщини: