Країна пенсіонерів

Опубліковано:
3 Лютого, 2016

За 2015-ий рік населення України скоротилося на 155 тисяч осіб — до 42,8 млн., а середній вік зріс ще на чотири роки. За цими сухими цифрами статистики — ознаки демографічної катастрофи, яка вже невдовзі чекає на нашу державу. Україна все далі провалюється у прірву визначення “країна пенсіонерів”.

Наприкінці грудня минулого року стали відомі остаточні цифри бюджету Пенсійного фонду України. Він зріс з 80-ти мільярдів гривень (таким він був у 2015-ому) до майже 145 мільярдів. Загалом Держбюджет України складає трішки менше… 600 мільярдів гривень. При цьому переважна більшість пенсіонерів отримує мізерні пенсії 1000-1300 грн., а чимало й того менше. Звідки ж тоді такий колосальний бюджет? В Україні нині понад 12,2 мільйона (!) пенсіонерів, з них приблизно 9,5 мільйона отримують пенсію за віком.

Якщо таку величезну кількість пенсіонерів спроектувати на не менш вражаючі показники, а саме на друге місце за рівнем смертності в світі та перше місце на планеті за рівнем природного зменшення населення (близько 15 осіб на 1000 щороку), то стає зрозуміло, що це вже не просто демографічна криза — ми переживаємо незворотні процеси.

 

 

При цьому, що цікаво, показник тривалості життя в Україні в останні роки суттєво зріс. Чоловіки в Україні в середньому тепер живуть до 66 років, жінки — до 76-ти. Експерти пов’язують такий статистичний “фокус” переважно зменшенням народжуваності в країні, а відповідно й зменшенням смертності серед дітей. Видавалося б, бодай один позитивний момент щодо демографії, але й він на тлі пенсійних проблем дуже сумнівний…

А от прошарок працездатного населення (вік — від 16 до 59 років) стрімко звужується і складає вже близько 50%. Відомо також, що, за різними оцінками, 6-10 мільйонів громадян України поневіряються нині в пошуках заробітку за кордоном, та й “візові” черги до польських банків аж ніяк не стають коротшими.

 

Такими темпами ганебний показник, коли в країні один пенсіонер припадає на одного працюючого, ми вже давно перевищили і, не зупиняючись, прямуємо до демографічної безодні. Сьогодні в Україні лише 10 мільйонів працюючих постійно сплачують єдиний соціальний внесок, тобто пенсіонерів приблизно на 2,2 мільйона більше, ніж працюючих, тож де брати гроші надалі бодай на копійчані українські пенсії? Наразі це питання риторичне…

 

Денис Лучка

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: