Конфлікт між мером Тернополя та ультрас: як місцева влада знищує ФК Нива (документи)

Опубліковано:
23 Листопада, 2014

Тернопільський футбол стає все цікавішим та яскравішим, а спостерігати за поведінкою вболівальників та “ультрасів” стає подекуди цікавіше, ніж спостерігати за тим, що відбувається на футбольному полі. Нещодавно на Тернопільському стадіоні відбулося дербі двох місцевих команд ФК Нива та з муніципалами ФК Тернопіль. Рахунок завершився нічиєю, проте сам процес матчу став скандальним, як і через протистояння між ультрасами, так і конфліктом на стадіоні, коли розлючені фани почали скандувати образливі слова в бік мера Тернополя:  «Надал х…о».

 

Також після гри почали поширюватися чутки, що нібито матч був куплений, бо ФК Нива, який програвав у першому таймі з рахунком 2:0, вже у до кінця гри зрівняв рахунок. Були і думки, що букмекери протягом матчу зменшили коефіцієнт на нічию і це при тому, що «муніципали» вигравали. Усе це якщо вдуматися у зміст для того, щоб нівелювати ФК Нива, як обласний футбольний клуб, вважають фани Ниви.

 

MQRqf-LYizQ

 

Тож чому так сталося і чи справі комусь вигідно, щоб ФК Нива зникла з футбольного простору Тернопілля, вирішила з’ясувати Тернопільська Липа.

Насамперед ми звернулися до ультрасів Ниви, проте ніхто не захотів говорити з нашим кореспондентом, мотивуючи це тим, що ніяких коментарів щодо цих подій вони не надають.

 

1111

 

Проте на цьому ми не зупинились і все таки взялися за пошуки людини, яка б нам про все розповіла. І кореспонденту Тернопільської Липи таки вдалося поспілкуватися з особою із близького оточення до ФК Нива, яка погодилася все розповісти про цю ситуацію з умовою, що ім’я ми не розголошуємо.

–  Всі прекрасно знають, що в Тернополі наразі існують два професійні клуби – Нива і ФК Тернопіль, які колись були навіть однією структурою, а зараз грають в одній лізі і є прямими конкурентами. Є різниця у формі власності команд: Нива – це повністю приватна структура, а ФК Тернопіль – муніципальний клуб, який є комунальною власністю і який власне і створила міська рада та частково фінансує його з бюджету міста. Почесним президентом клубу є мер Сергій Надал. Фактично таке гостре протистояння між клубами розпочалося ще 2 роки тому, коли обидві команди грали в Другій лізі. Тоді на одне з дербі фан-сектор Ниви не пропустили на матч, змушуючи купувати квитки. Хоча загальна практика всіх клубів – фани гостьової команди проходять на матч безкоштовно у більшості випадків. Але зараз апогеєм всього конфлікту став цей сезон, коли ФК Тернопіль підвищився у класі і виступає з Нивою в одній лізі. Знову ж таки перед першим дербі, коли господарем поєдинку був ФК Тернопіль, фанатів Ниви теж відмовлялися безкоштовно пропускати на матч. Але у підсумку Нива викупила для фанів 120 квитків, а гроші за ці квитки були передані на допомогу бійцям АТО, – розповідає достовірне джерело Тернопільської Липи. – Вже на тому матчі ультрас висловлювали свій протест проти таких дій ФК Тернопіль. 

Проте на цьому конфлікт не закінчився і протистояння продовжилося ще і за участю керівництва міського стадіону, каже наш співрозмовник.

 

– Ще більше протистояння загострилося вже перед грою 16 листопада. Коли керівництво міського стадіону відмовилося надати Ниві стадіон для проведення матчу, адже саме Нива виступила господарем у цьому поєдинку. Керівництво стадіону мотивувало це тим, що Нива винна за користування ареною більш ніж 64 тисячі гривень. Проте лише 26 тисяч з цього боргу були дійсно доведені у суді і судячи з відповідних документів , Нива, згідно з договором про реструктуризацію боргів, сплачувала по частинах наявну заборгованість. Проте компромісу було не досягнуто. Для вирішення проблеми у Тернопіль приїхав навіть представник Профсійної футбольної ліги, який намагався залагодити конфлікт, щоб матч все таки відбувся. Але справа у тому, що і тернопільський міський стадіон і ФК Тернопіль є власністю комунальною. Тому меру, як фактичному керівнику цих об’єктів, було вигідно, щоб матч не відбувся і його команда могла б отримати технічну перемогу та три очки до турнірної таблиці. 


Проте ці аргументи були недостатні для керівників міста та стадіону. Тоді ультра Ниви вирішили пікетувати Тернопільську міську раду, і раптом мер міста Сергій Надал змінив «гнів на милість» та дозволив таки ФК Нива грати на тернопільському стадіоні.

–          Що ж до позиції ультрас Ниви, то таким чином на матчі був висловлений протест проти мера, який всіляко заважає Ниві, намагаючись залишити в місті лише муніципальний клуб. Проте наш мер вже давно відзначається не лише тим, що вставляє палки у колеса Ниві. Всім добре відомо що у місті зараз відбувається дерибан землі, забудовують парки. Фанатам Ниви з власних джерел відомі випадки, коли мер вимагав з підприємців гроші, за вирішення певних питань, які мали б спрямовуватися на фінансування ФК Тернопіль, – закінчує розповідь наш співрозмовник.


7PLkICia4t8

 

Можливо саме через ці вражаюче неприємні факти  більшість представників «ультрас» тернопільської Ниви і бояться починати говорити, щоб врятувати свою команду від діяльності Тернопільської міської ради.

Редакція Тернопільської Липи в подальшому готова вислухати позицію, як місцевої влади, так і представників ФК Тернопіль.

 

Марія Бойко,

Тернопільська Липа

Документи надані співрозмовником кореспондента

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Надал, #нива, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #ультрас, #футбол
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: