Інвестпроект: як у Тернополі ринок "дерибанять"

Опубліковано:
15 Лютого, 2015

Мільйони. Така ціна інвестиційної оборудки. Фірма, яку створили за вісім днів до оголошення переможця в інвестконкурсі, зможе приватизувати більше гектара міської землі на Шептицького. Місто втратить комунальний ринок та вигідний бізнес

 

 

Більшість інвестиційних проектів мерії – схема, яка дозволяє оминути аукціон з продажу землі. Ділянки безоплатно виділяють комунальним підприємствам, а потім залучають приватників, які там будують. Місто отримує сумнівну вигоду, а приватник – новобудову та землю.

 

За такою ж схемою освоюють землю на Шептицького, там, де ринок. Мова про 115 сотих міської землі, на яких з’явиться приватний ринковий комплекс. Інвестор багатомільйонного проекту ТОВ “ВІП-МАРКЕТ” засноване, згідно з даними держреєстру юросіб, у вересні 2013 року – за вісім днів до обрання інвестора. Статутний капітал товариства – 2000 гривень.

 

Бажаючих, кажуть, небуло


У 2011 році міськрада віддала в постійне користування своєму КП “Матеріально-технічного забезпечення” 80 сотих для розташування об’єктів торгівлі. У березні 2013 року КП додали ще дві ділянки поряд площею майже 8 та 27 сотих. У липні рішенням виконкому доповнили перелік інвестиційно привабливих об’єктів та розмістили на сайті міськради інформацію про пошук інвестора. Інформативність повідомлення дивує: “Оголошується конкурс з пошуку інвестора реконструкції ділянки постійно діючого ярмарку”. Ні адреси, ні площі, ні умов. Але зауважили: “До участі в конкурсі не допускаються особи, які… не надали відповідні фінансові документи, які б підтверджували їх фінансові можливості щодо забезпечення виконання умов конкурсу…”. Фірма зі статутним капіталом 2000 грн, вочевидь, таки довела свою спроможність реалізувати багатомільйонний проект. Є в ситуації й містичні прояви: фірма подала документи на конкурс тоді, коли її ще не існувало. Кінцевий термін прийому документів – 9 серпня 2013 року. ТОВ “ВІП-МАРКЕТ” зареєстроване 5 вересня 2013 року. На засіданні комісії з відбору інвестора, яка відбулась за вісім днів після реєстрації фірми, товариство одноголосно назвали переможцем конкурсу. За традицією учасник був один. Переможця затвердив виконком рішенням від 09.10.2013 року.

 

– У зв’язку з відсутністю конкурсних пропозицій термін конкурсу було продовжено до 11.09.2013 року, – повідомляє прес-служба міської ради. – 10.09.2013 року до конкурсної комісії поступили документи від ТОВ «ВІП-МАРКЕТ». Згідно з умовами конкурсу, розмір статутного капіталу та дату реєстрації підприємства не перевіряли. Адже підприємство може залучати значні додаткові фінансові ресурси. ТОВ надало конкурсній комісії привабливу пропозицію на основі залучення додаткових фінансів. Станом на 09.02.2015 року інвестиційний проект реалізовано на 60%. Це свідчить, що інвестор виконує обов’язкову умову конкурсу – виконання зобов’язань по реалізації проекту.

 

Окрім цього, запевняють в міській раді, проект соціально-важливий. Після його реалізації зникне стихійна торгівля в районі вул. Шептицького та будуть створені нові робочі місця. Покращиться ситуація з паркуванням і умовами для пішоходів.

 

Не зайвим буде ознайомити читачів зі складом комісії, яка обирає і оголошує переможців конкурсу на інвестування. Її склад затвердив виконком у 2012-му. Туди увійшли мер Сергій Надал, його заступник Володимир Камінський, начальник управління архітектури Василь Бесага, начальник управління стратегічного розвитку Юрій Дейнека, начальник відділу земресурсів Віктор Кібляр, начальник управління економіки Тетяна Крочак, начальник фінуправління Надія Кучер і за згодою депутати Костянтин Маціпура, Ірина Бурда, Іван Хімейчук (зараз заступник мера – прим. ред.).

 

 

Віддали готовий бізнес


Після затвердження результатів конкурсу уклали тристоронню інвестиційну угоду, під якою підписались виконавчий комітет міськради, комунальне підприємство і ТОВ. Згідно з договором, “ВІП-МАРКЕТ” інвестує свої чи залучені кошти в об’єкт, який потім отримує у власність. Виконком та КП отримують благоустрій території міста чи ремонт комунальної власності у розмірі 5% від проектно-кошторисної документації. На 115 сотих комунальної землі з’являться приватний ринковий комплекс загальною площею 1158 кв. м. Він вміщуватиме адмінкорпус і кафе. Передбачені криті торгові ряди на 100 місць для продажу овочів, 110 місць – для сільгоспвиробників, 30 місць – для гуртової торгівлі овочами. Запланували місце для торгівлі з машин на 40 місць. Біля ринку буде парковка. У мерії у відповідь на наш запит переконують, що “ВІП-МАРКЕТ” також капітально відремонтує комунікації. Крім основної угоди, підписали ще одну – про сплату пайового внеску (6% від суми проекту – прим. ред.) на розвиток соціальної і транспортної інфраструктури міста.

 

“Загальна сума інвестицій, яка буде вкладена в реалізацію проекту, становить 17 мільйонів гривень”, – повідомив у відповідь на наш запит заступник міського голови Володимир Камінський.

 

– ТОВ «ВІП-МАРКЕТ» повинен сплатити пайовий внесок в розмірі 6% від загально кошторисної вартості, тобто 1 мільйон 95 тисяч гривень, на створення і розвиток інфраструктури Тернополя, – розповідає начальник управління стратегічного розвитку міськради Юрій Дейнека. – Також підприємство проведе роботи з благоустрою території міста, поточний або капітальний ремонт об’єктів комунальної власності на суму 5% від суми проектно-кошторисної документації реконструкці, тобто 912 тисяч 824 гривні.

 

У міській раді також повідомили, що підприємство провело будівельні роботи з облаштування водопроводу та каналізації на більш ніж 200 тисяч гривень.

 

– Загальна сума додаткових витрат підприємства складе понад два мільйони гривень, – повідомив пан Дейнека.

 

На форумах міста питання реконструкції жваво обговорюють. Та не всі дописувачі усвідомлюють, що реконструкція відбувається в основному на території, де вже стоять торгові ряди та кіоски, місця для торгівлі з автомобілів. У 2011 році міськрада та Сергій Надал вже брались за боротьбу зі стихійною торгівлею. Для того і створили новий комунальний ринок із рядами, накриттям, кіосками. Також не всі читачі розуміють масштаби втрат бюджету.

 

– Ринкова вартість землі у центральній частині міста в останні роки – 10-20 тисяч доларів за сотку, – розповідає керівник однієї з тернопільських агенцій нерухомості Людмила Басараб. – Але тернопільським забудовникам зручніше отримувати ділянки в довгострокову оренду та будувати. Важко сказати, чи готовий хтось зараз із представників місцевого бізнесу купувати землю. Що стосується, приміром, київських інвесторів, то вони можуть платити такі суми, але їм цікаві ділянки меншого розміру.

 

Разом з тим, якщо землю продавати на аукціоні, то знайти покупця можна за цінами, нижчими від ринкових. Приміром, можуть зацікавитись бізнесмени, зауважила жінка, які погодяться платити, скажімо, по 7000 доларів за сотку. Це спокуслива ціна землі ринку.

 

Можливі доходи від продажу на аукціоні при заниженій ціні – 7000 за сотку – могли б бути у межах 805 тис. доларів, або майже 6,5 млн грн (за курсом станом на 2013 р. – прим. ред.). Можлива виручка від продажу землі переважає ту вигоду, яку може отримати місто та КП, у три з половиною рази.

 

Та з такими підрахунками в міській раді не погодяться. Ціна землі на їх переконання, яку озвучили, м’яко кажучи шокує.

 

– Вартість 0,01 га у центрі міста при продажі на аукціоні становить приблизно 3500 грн, – повідомляє прес-служба міської ради. – При загальній площі 1,16 га ця сума становила б приблизно 410 тис. грн.

Звідки в міській раді беруть такі цифри, важко сказати…

 

Офіс фірми – хата у Пронятині


Звідки гроші на такий масштабний проект та чому, власне, вирішили за нього взятися, ми поцікавились у ТОВ “ВІП-МАРКЕТ”. Його засновники, які скинулись по тисячі на статутний капітал, – Іван Сопронюк та Василь Будник. Керівник – Іван Сопронюк. За телефонним номером, вказаним при реєстрації, ніхто не брав слухавки. Тому ми поїхали за місцем реєстрації товариства – у Пронятин, на вулицю Калинову, 6. Офісом там “не пахне” – звичайна одноповерхова хата з мансардою.

 

– Так, то тут, а що ви хотіли? – запитав чоловік, якого ми зустріли на подвір’ї. Ми представились, пояснили мету візиту. – Ой, ну з цим я вам не допоможу. Залиште телефон, перетелефонують.

 

Ми залишили свій номер. Та дзвінка так і не дочекалися.

 

Виділяти землю комунальним підприємствам без аукціону можна, кажуть фахівці. Та чи виправдані такі дії – питання непросте.

 

– Згідно з Земельним кодексом та законами України, передбачено, що продаж земельних ділянок комунальної власності або прав на них здійснюється виключно на земельних торгах, – коментує юрист Роман Суслов. – Земельні торги проводять у формі аукціону, за результатами проведення якого укладається договір купівлі-продажу чи оренди земельної ділянки з учасником, який запропонував найвищу ціну за земельну ділянку або найвищу плату за користування нею. Проте у законах є виняток для комунальних підприємств. Їм можна надавати ділянки у користування без проведення торгів і на безоплатній основі.

 

Юрист вважає, що землі КП варто передавати для здійснення ними статутної діяльності та заробітку.

 

– Чи зараховують до такої діяльності участь в інвестпроектах і чи виграє від того комунальне підприємство, питання складне, – говорить юрист. – Потрібно бачити угоду і знати всі деталі проекту.

 

Міська влада, через КП, віддала під інвестпроект більше гектара міської землі, яка з часом стане приватною. Місто втратило шмат ринкового бізнесу, адже на місці реконструкції діє комунальний ринок… Зробили це все, припускаємо, зважаючи на фінансові можливості інвестора та його створення за вісім днів до визнання переможцем, “прозорість” конкурсу та перипетії з обранням – “не за дякую”… Або ж, можна припустити, що за фірмою стоять “свої”. Можливо, окремі чиновники міськради розуміють: перебування біля “комунально-бюджетного корита” не вічне, тож дбають про комфортне майбутнє, поки можуть. Просимо правоохоронців перевірити законність описаної схеми “залучення інвестора” та законність його перемоги і надати редакції результати перевірки.

 

Андрій Шкула

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: