Леся Романчук

Леся Романчук

письменниця, поетка, блогер

Гей ви, стрільці січовії...

11.03.2016 09:13   Джерело: Блог Лесі Романчук
Автор : Леся Романчук

12 березня о 18.00 в Тернопільській обласній філармонії відбудеться репрезентація книжки Миколи Лазаровича «Леґіон українських січових стрільців: формування, ідея, боротьба».

 

Микола Лазарович – наш давній друг.. Разом починали Майдан у Тернополі.. Разом вірили, мріяли.

 

Професор Лазарович відстоював ідеали Січового Стрілецтва не тільки теоретично – у своїх книгах, у хвилину небезпеки для України він узяв до тонких професорських пальців зброю.. Бути гідним героїв своєї книги – достойний чоловічий вчинок.

 

Січовим стрільцем був Андрій Коковський зі Зборова, дід Тараса Коковського, тому тема Стрілецтва близька нашій родині.

 

12809782_10208466568160189_6407421222382566094_n

Січовий стрілець Андрій Коковський.

 

До цього родинного дерева належить і відомий правник, письменник та перекладач з Бережан Франц Коковський, що видав кілька статей про боротьбу січовиків проти більшовицько-денікінських армій. У вересні 1940-го Франц Коковський загинув від рук енкаведистів у Тернопільській тюрмі. У той час там сидів і дід Тараса по матері – Лука. У травні 1941-го до Тернопільської катівні привезли на суд Івана Романчука.. Хто знає, чи не в одній камері сиділи вони, чи не одних пісень співали.. Діда Луку і сина Франца Коковського Степана розстріляли у червні 1941-го.. Іван Романчук пішов етапом на Колиму.. Так перетнулися долі наших близьких.

 

Січове стрілецтво було не лише військовим авангардом українства, але й бездонною криницею пісенної творчості. Брати Левко і Богдан Лепкі залишили нам десятки мелодійних пісень, що й досі є взірцем для сучасників. Кілька з них ми з Тарасом заспіваємо родинним дуетом на сцені філармонії під час репрезентації книги проф. Лазаровича.

 

І ще – анонс сюрпризу.

 

За останні роки не написала жодної пісні.. не до пісень було.. Та, мабуть, світла аура стрілецької музики запалила вогник натхнення. Той, хто прийде до філармонії 12-го березня, почує.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Блог Лесі Романчук  

Коментарі