Герою Небесної Сотні Сашку Капіносу 10 березня виповнилося б 31

Опубліковано:
11 Березня, 2015

Вінничани вшанували Героя Небесної Сотні Сашка Капіноса, який впродовж останніх трьох років жив у Вінниці. Цього дня, 10 березня йому мало б виповнитись 31 рік. Вечір пам’яті проходив у обласній бібліотеці ім.. Тімірязєва.

Ввечері 18 лютого він отримав смертельне поранення, а вранці 19 – помер. Перед смертю говорив, що з ним все гаразд і «Ми переможемо».

Сашко родом із села Дунаїв, Кременецького району Тернопільскої області. Приїхавши у 2007 році на роботу у Вінницю він відразу заглибився у патріотичне життя міста: створив історико-краєзнавчу організацію «Сколоти», назва походить від стародавньої назви поселень, які раніше населяли наші землі. Саме силами цієї організації було вперше у Вінниці організовано молодіжне вшанування жертв голодомору. Сашко провів ряд заходів по підтримці української мови, вшануванню вояків ОУН-УПА, відновлював українські традиції. Збережені листівки показали присутнім.

Kapinos1

 

Капінос був учасником мовного майдану проти закону Ківалова-Колісніченка, він один з тих, хто протримались найдовше. Також не дав побудуватись птахофермі на території його села, за що отримав авторитет у земляків.

Він весь час наголошував, що українці повинні бути господарями на своїй землі. Згодом Сашко довів свої слова, переїхавши на батьківщину він зумів переконати батька, брата та чоловіка сестри повернутись із заробітків та організувати сімейний бізнес.

У вільний час Сашко займався просвітництвом, грав на музичних інструментах: баяні, гітарі, сопілці, бандурі. Вів антитютюнову та антиалкогольну кампанію, облаштував у рідному селі спортзал для молоді, а також ініціював знесення радянської зірки із сільського будинку культури.

– Ми бачились з ним у Києві на Кобзарській трійці (фестиваль кобзарів – авт.), він туди приїхав щоб набратись навиків гри на старосвітській кобзі. Він жив Україною, і хоч життя його було коротким, воно сяяло, притягувало до себе інших людей, – пригадує подруга Сашка Олена Білоус.

– Звісно, біль переповнює серце від втрати такої людини. Але я не хочу, щоб ми плакали в цей день. Життя і смерть Сашка має надихати на нові дії і звершення, має вдосконалювати кожного з нас, слугувати прикладом для нових поколінь, – каже організатор заходу Володимир Барцось.

Наприкінці вечора учасники зібрали підписи під зверенням до Вінницької міської ради щодо сприяння у встановленні пам’ятної дошки на будинку де жив Сашко Капінос.

Нині в Дунаєві йому споруджено пам’ятник. Сусідня школа вже носить його ім’я. Функціонує доукомплектований спортзал, всі мрії героя – здійснились.

Kapinos2
Kapinos3
Kapinos4
Kapinos5

Фото Олександра Семененка

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Герой України, #небесна сотня, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #Сашко Капінос, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: