Два фестивалі в один день відбулися в Борщеві (Фото)

18.09.2016 22:58   Джерело: Соціальні мережі
Опубліковано : Тарас Савчук

Всі поціновувачі українських традицій мали змогу сьогодні відвідати IX обласний фольклорно-мистецький фестиваль «Борщівська вишиванка» у місті Борщів Тернопільської області.

 

Своє самобутнє мистецтво на фестивалі презентували кращі колективи та виконавці району, області та гості. В рамках фестивалю відбудуться виставки вишивок, виробів декоративно-вжиткового мистецтва майстрів Тернопільщини, фестиваль борщу «Борщ’їв-2016», на якорму відбувався майстер-клас з приготування борщу від народного артиста України Григорія Драпака.

 

Також у рамках фестивалю пройшла благодійна  акція по збору коштів для потреб воїнів АТО.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, коли закінчиться збройне протистояння на Донбасі

 

Довідково: Фестиваль був заснований у 2007 році. Його мета – відродження техніки вишиття борщівської сорочки, збереження автентичності українського національного костюма. Характерна риса борщівської вишиванки – чорне, густе вишиття по рукавах і конопляне полотно.

 

Борщівська вишиванка вже віддавна стала своєрідною візитівкою Тернопільщини. За легендою її поява пов`язана з подіями XV-XVII ст., коли Борщівський край потерпав від нападів турків і татарів. Після одного з таких набігів у кількох наддністрянських селах загинули всі чоловіки. Тоді дівчата й жінки заприсяглися протягом кількох поколінь носити жалобу за загиблими і вінчатися у сорочках, вишитих чорними нитками.

 

Якщо в Україні відомо понад 100 технік, то на Борщівщині майстрині користуються понад 50-ма техніками у вишитті борщівських сорочок. Нитки використовують шерстяні, бавовняні, муліне в поєднанні з металічними нитками. До речі, вишивка з металічними нитками, якими оздоблювалася уставка на  сорочках, практикувалася лише на Борщівщині.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Соціальні мережі  

Коментарі