Депутатів Турського, Сороколіта і Навроцького можуть позбавити мандатів

Опубліковано:
28 Грудня, 2015

Втретє за останніх кілька місяців у Тернополі побувало вище партійне керівництво ВО «Свобода». І вкотре з однієї і тієї ж причини: загасити бунт свободівської «солодкої» трійці.

 

Йдеться про депутатів Тернопільської міської ради від ВО «Свобода» Романа Навроцького, Ігоря Турського та Івана Сороколіта, які, з точки зору свободівського політбомонду, постійно переходять межу партійної субординації.

 

Недільного дня, коли християни, зазвичай, ходять до церкви, партійне зібрання за участю голови партії Олега Тягнибока, народних депутатів України Андрія Іллєнка та Михайла Головка, голови Волинської парторганізації Анатолія Вітіва, членів політради партії Андрія Мохника, Олег Панькевича і Олега Гелевея тривало майже п’ять годин. Увесь цей час свободівські начальники намагалися переконати місцевий актив затвердити головою міської організації Володимира Стаюру, звільнивши, натомість, з цієї посади Романа Навроцького. Але безуспішно. Делегати не дійшли навіть до голосування, адже у залі не було достатньої кількості людей для кворуму. Та й сам Навроцький вирішив пропустити це партійне зібрання, дременувши на відпочинок за кордон. Зрештою, на зібранні було присутнє його «воззваніе к народу», в якому він звинувачував Тягнибока в партійній диктатурі і нав’язуванні місцевим партійним осередкам «своїх» контрольованих людей.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Революція Гідності в Тернополі перемогла: регіонали завершили формування влади?

 

За відсутності Навроцького цапом-відбувайлом призначили Ігоря Турського. Але той, як стало відомо з джерел наближених до керівництва партії, злякавшись розбору польотів, погодився підписати документ, в якому зобов’язався голосувати тільки так, як скаже партія, інакше – здає партбілет і йде з депутатства.

 

Та найбільше, шо роздратувало Тягнибока, що на фракції перед голосуванняв на сесії всі питання погоджуються в присутності голови обласноїх організаії «Свободи» Олега Сиротюка, а на сесії Навроцький, Турський і Сороколіт, які мають більший авторитет та вплив, дають команду молодим депутатам голосувати по-іншому. Отже, голова партії питання зараз ставить дуже жорстоко – негайний розпуск міської організації. Але це питання відклали до кінця січня, давши час «революціонерам» одуматися. Можливо, на таке відкладення вплинула позиція Ігоря Турського. В свободівський колах поговорюють, що після минулої сесії міської ради, він вже дав задню і їздив до високих “свободівців” проситися назад. Невідомо чи буде він «дружити» з Сороколітом і Навроцьким тепер, знаючи шо заграза позбавлення членства партії над ним висить «дамоклівим» мечем.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Господарка по-тернопільськи: чи довго тернополян матимуть за дурнів?

 

Словом, на Навроцькому у «Свободі» вже точно поставили хрест, хоча він єдиний з свободівців, який отримав на свій округ 100 000 грн – гроші від партії, які мали отримати 5 округів, але керівник забрав їх собі. Так принаймні кажуть його однопартійці. З Турським, вочевидь, ще будуть вести профілактичні бесіди, а от що робити з Сороколітом – це непросте питання для партійного керівництва.

 

Сорокаліт скаржився, що фракція міської ради не хоче підпорядковуватись обласному комітету на чолі з Сиротюком.

 

Річ у тім, що депутат від «Свободи» Іван Сороколіт загруз у кредитних боргах. Подейкують, начебто він в одному із банків узяв кредит на купівлю житла. Сума кредиту – 100 тисяч доларів. Погасити такі кошти самотужки йому не під силу, тож він мав надію, що зможе стати центром впливу при прийнятті рішень у місцевій «Свободі», а заодно і в міській раді.

 

А Роман Навроцький, як керівник міської партійної організації, хотів очолити «земельний» напрямок, де іноді за «правильно проголосоване» питання можна «відбити» ледь не половину зі згаданої суми. Але тут йому на дорозі став голова обласної «Свободи» Олег Сиротюк, а на місце Навроцького керувати тернопільськими свободівцями майже силоміць «запхали» Стаюру.

 

Подейкують, що влітку Сороколіт проходив психологічний тренінг в «Самопомочі». До цього його підштовхнув давній товариш по «Порі», а нині ідейний «самопомічівець» Назар Зелінка. Тоді мізки тернопільського свободівця «промив» один із кращих вітчизняних психотерапевтів Олег Березюк – керівник «Самопомочі» у Верховній Раді. Як стверджують знайомі Сороколіта, з того часу він суттєво змінився і в його голові з’явилася ідея про те, що він – така собі «зірочка», а якщо так, то може собі дозволити щось таке, чого інші не можуть. Наприклад, балотуватись на мера від тієї ж «Самопомочі». Однак ряд обставин тоді не дозволили йому це зробити. Тож він вирішив, що відіграється, будучи депутатом свободівської фракції у міській раді. Але раптом вище партійне керівництво сказало, що їх не влаштовує на посаді голови міської «Свободи» Навроцький і в Сороколіта знову голові дилема: з одного боку, гостра необхідність в коштах (бо заставлена квартира), а значить треба голосувати настільки «правильно», щоб ці кошти повернулися, з іншого – партія каже голосувати по-партійному, інакше, користуючись імперативним мандатом, його виключать з партійних лав, а отже, й депутатства.

 

Наразі чергову звітно-виборчу конференцію «Свободи» вирішили скликати на кінець січня-початок лютого вже наступного року. Тягнибок і Ко сподіваються, що їхні «заблудші побратими» спам’ятаються і «Свободі» не доведеться розпускати всю міську партійну організацію, як це свого часу було зроблено на Львівщині.

 

 

P.S. Кілька днів тому у парламенті був зареєстрований законопроект №3693, яким пропонують Раді дозволити партіям відкликати депутатів місцевих рад без права на оскарження.

 

Зокрема, законопроектом пропонується внести до підстав для відкликання депутатів місцевих рад від тієї чи іншої партії «невходження депутата до фракції місцевої організації партії, за виборчим списком якої він обраний», або «виключення його з фракції за невиконання рішень фракції».

 

Згідно з проектом закону, рішення керівного органу партії про відкликання депутата є остаточним і не може бути оскаржене в суді.

 

Якщо цей законопроект набуде чинності – а наразі є всі підстави це припускати, адже його авторами є голови всіх парламентських фракцій, що входять до коаліції – і керівництво «Свободи» розпустить міську організацію партії, то своїх депутатських місць позбудуться не лише Навроцький, Турський і Сороколіт, а й уся фракція «Свободи» в Тернопільській міській раді.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: