Так само, як кожна порядна українська родина перед Великоднем намагається дати лад своїй домівці, чимало уваги віддається й прибиранню та оздобленню кладовищ, адже в цю пору завше традиційно згадуємо про тих, кого з нами уже нема. Майже на рівні зі звичними паскою та писанками, все більше зі Великоднем асоціюються також штучні квіти, букети й вінки. В принципі, людей можна зрозуміти, адже пластмасові квіти начебто служать довше, не потребують догляду, дешеві, яскраві, а отже ― навіть здалеку видно буде, що та чи інша могила прибрана-«прикрашена». Але все це так лише на перший погляд. Масова прихильність українців до цих, доволі сумнівної краси, атрибутів та їхня безумовна шкода для довкілля спонукають розібратися ― чому саме такій оздобі люди надають перевагу та чи є цьому гідна альтернатива.

 

Яскраво

 

Великодня пора ― далеко не єдина нагода для використання штучних квітів, однак аж таке насичення й різноманіття барв навряд чи можна спостерігати за інших обставин. Біля кладовищ, на ринках та привокзальних вулицях все аж рябіє від пластмасових букетів, вінків і кошиків.

Передусім, більше пластмаси та менше натуральної зелені й квітів на кладовищах маємо через елементарні лінощі та хворобу нашої доби ― відмовку про брак часу. Справжні рослини дійсно потребують трохи більше уваги й часу. Зокрема, й через те, що віднайти на ринку якісь придатні для висадження цієї пори у відкритий ґрунт квіти чи зелень, м’яко кажучи, непросто. Принаймні, якщо порівнювати із нав’язливою пропозицією пластмасової флори. І навіть якщо на ринку, привокзаллі чи біля кладовища й пощастить натрапити на якусь справжню зелень, то, в порівнянні з «довершеністю» пластмаси, вона має не так і багато шансів бути купленою. Мільйони років еволюції ― ніщо, у порівнянні з генієм людини, яка знається на продажах.

Красиво

 

Важко підібрати якісь аргументи, коли справа, хоча б певною мірою, може стосуватися смаків. Але навіть якщо на мить припустити, що якийсь букет, за певних обставин, може виглядати непогано…, то надзвичайна концентрованість яскравих барв і їхня неприродня кольоровість вбиває всю сумнівну красу такої оздоби. І, замість атмосфери спокою та умиротворення, кладовища починають бути подібні на базарні ятки. Так само як навіть дуже дорогий, по-моді куплений одяг не є гарантією, що він пасуватиме людині; а столи, що вгинаються від наїдків, не конче означають, що в домі достаток; яскраво й кольорово ― зовсім не значить гарно і доречно.

 

Одноразово

 

Довговічність цієї мертвої флори теж сумнівна, бо «цвітуть» пластмасові квітки максимум рік (значно довше прикрашатимуть надгробки дворічні чи багаторічні рослини). При тому, що, під впливом сонця, дощу й вітру, вже в перші ж місяці вони втрачають навіть свою умовну привабливість. Та навіть «свіженькими» вони навряд чи гармонійно вписуються в цвинтарний антураж. 

 

Ці квіти ― то, мабуть, також виразник темного боку традицій ― коли зовні витримується певний ритуал, але за цим уже, зовсім чи майже, немає первинного змісту. В даному випадку ― через догляд, оздоблення могили покійника, виказати свою до нього повагу, показати, що пам’ять про нього живе. Пластмасово-паперовий букет ― це радше прояв дуже невеликої поваги або ж повної її відсутності. Щось подібне на весілля друзів, улюбленому співакові, вчительці чи коханій ніхто б дарувати не додумався (а покійників у народі поважають значно більше за ще живих), то чому ж у випадку з тими, хто, хоча й фізично уже не з нами, але кого ми й далі любимо, пам’ятаємо і шануємо, дістаються явно не першосортні букети…?

 

Зрештою, мертві квіти якось зовсім не асоціюються з ідеєю свята, яке більшість українців відзначають цієї пори. Прихід весни, відродження природи й життя, повернення зі світу мертвих Ісуса Христа… Саме такої долі для своїх рідних покійників у підсумку, вочевидь, очікують люди, співаючи разом зі священиками на могилах: «Смертію смерть подолав, і тим, що в гробах життя дарував…». І тому, мабуть, інстинктивно хочеться і логічно було б бачити на могилах хай не надто яскраві, нехай не дуже багато, але живі квіти…

 

Дешево

 

Коли шукаєш логічне обґрунтування поширенню штучних квітів, чи не перше, що спадає на думку ― це ціновий фактор. Мабуть, це просто дешевше, люди ж у нас не надто заможні, та ще й криза. Але якби популярність пластмасових букетів була зумовлена саме дешевизною цього краму, то ціни на них не сягали би 100-гривневої позначки (і це ще не межа). Одним букетом мало хто себе обмежує, тож навіть коли й купують щось за кілька чи кількадесят гривень, у підсумку все одно вийде сума, достатня для оздоблення могили живими квітами впродовж цілого року, а то й довше… (кущик братиків коштує десь 5 грн, квітучих крокусів ― 25 грн, насіння більшості квітів ― від 1 до 2 грн). Тож, мабуть, справедливо буде припустити, що вся цінність пластмасової рослинності не так в грошовій дешевизні, а у тому, що, у гривневому еквіваленті, вони якраз немало вартують. Якщо дійсно саме цей фактор відіграє ключову роль, то гроші в таки грають роль, але їх не зекономити намагаються, а навпаки ― чимпобільше потратити, аби в такий специфічний спосіб, позірно, віддати шану покійнику, а насправді ж ― просто заради того, аби самому краще виглядати в очах сусідів чи родини. Годі й казати, що, як для першої, так і для другої цілей, існують варіанти набагато чесніші та ефективніші.

 

До речі, подібні підходи можна спостерігати й у багатьох інших сферах. Наприклад, у стосунку до церкви, та зокрема внутрішнього оздоблення храмів. Мабуть, усвідомивши усю примарність та неприродність (чи непристойність) такої краси (яку парафіяни масово, один поперед другого, несли у храми) деякі церковні ієрархи почали застерігати парафіян від дарувавання храмам подібних прикрас. Бо, скільки б вони не коштували, і як би багато їх не було, вони завжди виглядатимуть дешево.

 


 

Скромно

 

Сумнівну естетичну вартість пластмасово-паперових букетів і вінків, схоже, давно уже усвідомили наші близькі, й не дуже, сусіди. Чи то у Європі (тій, що на захід від нас), чи в Америці (тій, котра північна) нічого подібного не побачиш. Це не значить, що цього зовсім немає. Для прикладу, французи частенько використовувати штучні квіти на цвинтарях, через що німці, начебто, з них насміхаються. Але у будь-якому випадку ― мова йде про значно менші масштаби та суттєво іншу якість. В деяких випадках, у США, наприклад, можна спостерегти іншу крайність ― абсолютну уніфікованість та повну безликість деяких цвинтарів. Інші ж настільки захоплюють своєю красою і гармонією, що в таких місцях, здається, й жив би.

 

В Німеччині часто звертаються до родини, яка приходить на похорон, щоби не приносила квіти (вони там доволі дорогі), а пожертвувати гроші на якісь благодійні фонди. Тільки найближчі купують одну велику композицію з квітів (виключно живих). На підходах до цвинтарів облаштували свої магазини флористи. Окрім букетів зі свіжих квітів, широко предтавлені різні невибагливі довговічні рослини, які теж можуть стати окрасою будь-якої могили. А також квіти у вазонах, які або у горщику ставлять на могилу, або ж пересаджують у відкритий ґрунт. Усе штучне там або просто суспільно неприйнято, або навіть законом заборонено. Зрештою, можна оглянутися й на північний-схід, де, зокрема, влада Москви саме тепер всерйоз збирається заборонити продаж штучних квітів поблизу кладовищ, зважаючи на їхню шкоду для навколишнього середовища.

 

Байдужо

 

Ситуація на українських цвинтарях у цьому сенсі абсолютно не відрізняється. Людей, схоже, зовсім не хвилює (чи вони не бачать взаємозв’язку?), що пишні й барвисті вінки з букетами (на ринках і могилах) невідворотньо перетворюються та потворні звалища навколо цвинтарів.

 

Якщо в містах, це сміття ще більш-менш регулярно переміщають на «паспортизовані» звалища і принаймні виглядає все не так страшно (та, незалежно від місця перебування, ці  відходи ще наших правнуків переживуть). В селах же, де людей, на загал, поховано не менше, а про вивіз чи утилізацію подібного (і не тільки) сміття взагалі не йдеться, можна спостерігати, без перебільшення, гори такого непотребу. З огляду на те, що цвинтарі з часом мають особливість розширюватись, невідворотньою може стати ситуація, коли уже не земля буде для когось пухом, а суміш дротяно-пластмасового й перетрухло-плавленого сміття.

 

Альтернативно

 

Говорячи про живі квіти (чи іншу рослинність), як цілком достойну заміну пластмасово-паперовим, не йдеться про те, аби купувати величезний оберемок найдорожчих троянд. Зрештою, навіть живі квіти не можуть бути в даному випадку самоціллю. Шану й повагу можна виказувати й у інший спосіб. Запаливши свічу, приміром, чи просто частіше згадуючи про тих, кого з нами уже нема. Щодо останнього, то, власне, квіти можуть бути хорошим у цьому помічником. Важливо не тільки у природній спосіб прикрасити могили, за якими доглядаємо. Не менш цінним є й сам процес. Тому, хоч догляд за зеленню чи квітками може забрати дещо більше нашого часу й сил, але це нікчемна плата за можливість вирватися з полону думок про буденне й малозначуще та зростаючу імовірність поєднатися у спогадах із тими, хто тепер знається на вічності краще за нас. 

 

Що ж до варіантів рослинної оздоби, то їх є досить, чи навіть більше. Підсніжники, проліски й крокуси, конвалії, маргаритки, незабудки, братики, чорнобривці, нарциси й примули виглядали би ну точно не гірше за свої паперові чи пластмасові копії. А ще ж є вічнозелені мирт, барвінок, мохи, ялівець, туя, ялина й сосна; пахучі бузок, жасмин і калина…

 

Ірраціонально

У гонитві за дорогим і яскравим та у намаганні чи то виділитися, чи ж, у більшості випадків, просто не відрізнятися від інших, українці, схоже, ще нескоро позбудуться звички інвестувати гроші в купи сміття. Принаймні раз на рік саме пластмасова вакханалія на цвинтарях яскраво демонструє базарні смаки нашого суспільства (які проявляються далеко не тільки на ринках та кладовищах), а також міць суспільної думки (з її залізним аргументом «бо всі так роблять»), для якої, схоже, пам’ятник (та інші зовнішні атрибути) значать набагато більше, аніж пам’ять.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: