Ольга Чорна

Ольга Чорна

кореспондент, журналіст, "Наш День"

Чому зарплата на мирній Тернопільщині впала нижче, ніж на знищеній війною Донеччині?

06.08.2015 11:44   Джерело: Наш День
Автор : Ольга Чорна

У гарячі серпневі дні від прогнозів прем’єра віє тривогою і холодом: українці взимку можуть мати неабиякі проблеми зі світлом та опаленням. Бо в енергетичному секторі країни, за словами Арсенія Яценюка, ситуація катастрофічна.       

 

Під час засідання Антикризового енергетичного штабу прем’єр заявив: Україні не вистачає вугілля для забезпечення теплом громадян у зимову пору року. І зазначив, коли йшлося про теплопостачання: є два сценарії – поганий і дуже поганий. Згідно із експертним звітом, при поганому сценарії, коли температура повітря сягатиме п’яти градусів морозу, не вистачить сім мільйонів тонн ​​вугілля. А при дуже поганому, коли на вулиці буде мінус двадцять, дефіцит палива складе 11 мільйонів тонн.

 

Готують українців і до погодинного вимкнення електрики. У Міненерго вже попередили про можливі відключення електроенергії в осінньо-зимовий період, якщо на складах не накопичать достатньо палива. «На цю зиму готуємо графіки погодинного відключення. Це – вимушений захід. Проте, ми не передбачаємо його застосування у тому випадку, якщо на складах буде 2,7 мільйона ​​тонн вугілля», – сказав заступник міністра Олександр Светелик.

 

Наразі заготовили тільки півтора мільйонна тонн палива. Через проблеми з поставками. Чиновник наголосив: у випадку введення графіка погодинних відключень, населення не буде залишатися без електроенергії більше, ніж на 2,5 години.

 

Прем’єр вимагає від міністра палива та енергетики гарантій, що взимку в Україні все-таки не буде віялових відключень світла. І поцікавився у Володимира Демчишина: «У нас хіба безкоштовно видається електроенергія? Та ні, наче… Громадяни платять, підприємства платять… Куди ви гроші діваєте?»

 

Крім вугілля, держава повинна запастися й газом. За словами Демчишина, до опалювального сезону потрібно закупити, як мінімум, 5-6 мільярдів кубометрів газу. Однак немає коштів. А це досить велика сума – більше мільярда доларів. В уряді сподіваються, що грішми допоможуть міжнародні фінансові інститути, з якими українська влада веде перемовини. Наразі успіхом потуги урядовців не увінчалися.

 

Керівник «Нафтогазу» Андрій Коболєв, у свою чергу, наголосив: наявного у сховищах газу на зиму не вистачить. Наразі у газосховищах є 13 мільярдів кубометрів газу, а потрібно 19 мільярдів.

 

До опалювального сезону залишилось трохи більше двох місяців. Чому Арсеній Яценюк та його підлеглі аж тепер схопилися за голову? Україні, до речі, щоб уникнути проблем узимку, доведеться купувати паливо у всіх постачальників, у тому числі і в російських. Міністр енергетики та вугільної промисловості Демчишин з цього приводу заявив: «Вугілля, як очікується, будем завозити морським шляхом з Південної Африки, зі Сполучених Штатів та з інших країн. Крім того, і з Росії. Це також деякий фактор ризику, але у рамках підготовки до опалювального сезону я не бачу іншої можливості, крім, як купувати вугілля у всіх постачальників».

 

Коли припливе рятівне паливо? Скільки воно коштуватиме? З уст міністра Демчишина пролунало звинувачення у саботажі щодо поставок палива на адресу холдинга Ріната Ахметова. Урядовець заявив: підприємство саботує постачання вугілля на ТЕЦ, у зв’язку з чим ті змушені зупинятися. Під загрозою зриву опинився опалювальний сезон. Представник ДТЕК, у свою чергу, на це зауважив, що компанія зазнає збитків через нерозрахунки за вже завезене на ТЕЦ вугілля. У відповідь міністр сказав, що ДТЕК також має борги перед державою. І пригрозив у разі продовження саботажу запровадити у холдингу Ахметова зовнішнє, тобто урядове управління.

 

Де обіцяна президентом боротьба з олігархами? Хоче Ахметов – постачає паливо, хоче – ні. Захотів, аби подорожчали телефонні розмови – будь ласка.

 

І, взагалі, якщо потрібно підвищити тарифи для населення – без проблем. Влада ставить людей перед фактом і ті змушені платити. Ні Яценюка, ні Демчишина, ні президента не цікавить, звідки збіднілі українці візьмуть гроші на оплату компослуг. Чому люди повинні хвилюватися, чи будуть з теплом і світлом через недопрацювання урядовців та підкилимні ігри олігархів? Коли міністри, їхні заступники стануть менеджерами, а не лише чиновниками?

 

Про себе ж урядовці дбають. Приміром, річне утримання автопарку Кабміну обходиться українцям у 25 мільйонів гривень. За ці кошти обслуговують 113 автомобілів, зазначає юрист Олександр Леменов. Як відомо, вітчизняні чиновники полюбляють «Мерседеси». Цих автівок уряд бідної, воюючої країни має 21, чеських авто марки «Шкода» – 22, комфортабельних німецьких «Фольксвагенів» – 19.

 

Народу шикувати не доводиться. Реальна зарплата українців у цьогорічному червні зменшилася аж на 26,3 відсотка, порівняно з червнем 2014-го, повідомила Державна служба статистики. Скорочення платні спостерігалося не лише у проблемних Луганській та Донецькій областях, а й у багатьох інших регіонах. Найперше, це стосується Заходу країни, у тому числі й Тернопільщини, де зарплата зменшилася на 29,4 відсотка. Парадокс у тому, як зазначають фахівці, що реальна платня у мирній Західній Україні впала нижче, ніж у знищеній війною Донеччині. Там відсоток рівня падіння складає 19,5. А на західних теренах – майже 30 відсотків.

 

Найвищий рівень зарплат минулого місяця зафіксований у Києві – 6,779 тисячі гривень, найнижчий – на Тернопільщині – 3,193. Це – середній показник. Чимало жителів нашого краю отримують за свою працю скромну мінімалку.

 

Петро Порошенко під час передвиборної кампанії обіцяв українцям, серед інших благ, європейські пенсії і зарплати. Але розраховувати на підвищення соціальних стандартів наразі не доводиться. До європейського рівня виросли тільки тарифи на комуналку.

 

І ще один цікавий для порівняння факт: у Японії, де проживає 128 мільйонів населення, налічується лише дев’ять тисяч чиновників. Україна має трохи більше 42 мільйонів громадян і майже 300 тисяч чиновників. Навіщо утримувати таку потужну армію «слуг народу», якщо у цьому році Україні надали статус країни з найгіршою економікою у світі?


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Наш День  

Коментарі