Чому «Тернопіль вечірній» стає яблуком розбрату для протернопільської більшості в міській раді

Опубліковано:
6 Вересня, 2016

«Уже пройшов майже рік з часу виборів, а «Тернопіль вечірній» так і не висвітлює діяльність депутатів, роботу виконавчих структур Тернопільської міської ради, у виданні нема інформації про роботу начальників управлінь. Проблема навіть у тому, щоб запросити керівника газети на сесію міськради та почути від нього, яким він далі бачить подальший розвиток газети на наступний рік, які плани з висвітлення діяльності міської ради тощо. Залежно від результатів зустрічі і буде прийматися рішення», – каже депутат Тернопільської міської ради Іван Зінь. Саме він 5 вересня зареєстрував проект рішення про призначення головного редактора газети «Тернопіль вечірній».

 

Так-так, саме той депутат Іван Зінь, якого виборці не бачили на окрузі від початку каденції. І якби не заляпаний фарбою бігборд з його звітом, то, напевно, більша частина виборців з 9 округу його б і не знала.

 

Мають зауваження до роботи газети «Тернопіль вечірній» також інші депутати.

 

На одній із сесій депутат від «Самопомочі» Андрій Шкула (до речі, теж обраний у тому ж 9-му окрузі, що і Зінь) порушив питання фінансування видання. Народні обранці вимагають прозвітувати про кількість інформаційних повідомлень в розрізі згадок про депутатів та міського голову.

 

Депутати планують серйозно взятися за це питання і або переформатувати газету, або ж ліквідувати її. Частина обранців пропонує передбачені на видання кошти поділити між депутатами, аби кожен міг розпоряджатися ресурсом на власний розсуд.

 

Депкорпус незадоволений тим, що бюджетні кошти йдуть на піар лише однієї особи. А це сотні тисяч гривень. Бюджет лише міської газети на рік становить близько 700 тис. грн. Крім того, мерія укладає договори на висвітлення новин ради з окремими комерційними виданнями.

 

Отож, кричать найбільше ті депутати, які самі ж мають стосунок до ЗМІ (можна самим із собою укласти договори на висвітлення), або ж не бачать, як по-іншому себе пропіарити.

 

А ще, мабуть, дістанеться «на горіхи» і сайту міської ради.

 

Як повідомив на своїй сторінці у ФБ голова фракції «Самопоміч» у міськраді Андрій Грицишин, депутати зареєстрували звернення до міського голови про висвітлення депутатської діяльності.

 

«Просимо висвітлити окремими новинами на головній сторінці сайту Тернопільської міської ради інформацію про прийняті на пленарному засіданні останньої сесії міської ради рішення та запити, авторами яких є депутати, з вказанням їх авторів та з короткими коментарями авторів.

 

Надалі просимо обов’язково висвітлювати на головній сторінці сайту та проводити офіційну розсилку ЗМІ інформацію про діяльність депутатів, котру співробітники відділу зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації можуть збирати та систематизовувати самостійно або ж отримувати у голів фракцій», – йдеться у повідомленні.

 

Ні для кого не секрет, що власне Андрій Грицишин має неабияке відношення до медіа-простору. Та й сам він це підтверджує. І така активність не може не насторожувати, бо депутат знає про сайти, які можуть розміщують «заказуху» за гроші і, мабуть, знає, хто її замовляє.

 

 

Варто зазначити, що якщо депутати самі скаржаться на погану якість роботи газетярів «Тернополя вечірнього» і на те, що видання не виконує тих функцій, які б мало виконувати, то тоді постає питання: навіщо ж міськрада витрачає на цю газету міські кошти? До слова, за минулої каденції секретар Тернопільської міської ради Ігор Турський був куратором видання і не факт, що не мав впливу на редакційну політику (хоч це і заборонено законодаством). Адже буквально в середині серпня вже цього року колектив газети задекларував свою вірність Ігорю Турському в оригінальний спосіб.

 

Так, 18 серпня на сайті газети виходить відразу 5 статей підряд про Ігоря Турського. Все це подано під соусом дня народження депутата.

 

Відповідно, мешканцям міста стало цікаво, за які такі заслуги пішла хвиля хвалебних од Ігорю Турському, причому за гроші тернополян? Фінансування роботи редакції здійснюється за кошти з місцевого бюджету і видання мало б висвітлювати теми з життя міста, діяльність депутатів і звітувати про роботу КП і управлінь, а не піарити одного депутата Турського.

 

Буквально за кілька годин після виходу публікацій у редакції «Тернополя вечірнього» схаменулися або хтось таки дав вказівку, тому що всю рекламу Турського швиденько прибрали. Тепер про «плідну» роботу редакції і піар депутата залишилася лише одна світлина із сайту видання…

 

 

Звісно, незаперечним фактом є те, що до таких жалюгідних справ в редакції газети має стосунок і теперішній депутат міської ради, а ще донедавна редактор газети Святослав Півторак. Адже саме за його «редагування» у виданні почався початок кінця.

 

І ще один цікавий нюанс. Теперішній редактор газети у статусі «в. о.». У проекті рішення пропонують з «в. о.» призначити у «в. о.». Невже депутат Зінь, який вносить проект рішення, не може розібратися в ситуації?

 

Цікаво побачити прозорий конкурс, із залученням громадськості, громадські слухання – все як годиться і як декларується депутатами. Чи будуть вони такі вимогливі до себе, як до інших? Навіть не хочу припускати, що протернопільська більшість візьме і працевлаштує якогось свого безробітного (по життю) колегу.

 

А починалось усе з благих намірів зекономити кошти бюджету і переформатувати газету на об’єктивне видання для містян.

 

Це не корупція, навіть не подумайте! Це лише «справедливі» вимоги ринку. Заводи штучно робили банкрутами і різали на металобрухт з такими ж благими намірами…

 

То чи можуть цій газеті довіряти люди, якщо самі депутати «плужать» з нею, і чи мають взагалі бажання її читати?

 

Чи має така газета право на існування в такому вигляді і ще й за кошти з міського бюджету, які можна потратити на інші важливі речі?..

 

Газета «Тернопіль вечірній» уже не перший рік є каменем спотикання і яблуком розбрату. Та тепер ситуація найцікавіша – складається враження, що довівши газету до краху, намагаються перекласти відповідальність на когось.

 

Нагадаємо, раніше інтернет-видання повідомляли про те, що працівників комунальних підприємств змушують передплачувати видання міської ради.

 

P. S. На День міста тернополяни у кожну скриньку отримали газету «Тернопіль вечірній» зі звітом мера. Логічно, що перед Днем міста міський голова традиційно прозвітував. Цікавим є те, що в газету була дбайливо вкладена листівка ВО «Свобода». Як відомо, фракція «Свободи» на чолі з Романом Навроцьким у повному складі увійшла до так званої протернопільської більшості. То, може, цей весь «двіжняк» – то лише полювання на відьом?

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: