Антон Веселий

Антон Веселий

блогер, журналіст

Чи стане Сиротюк головою обласної ради? (Рахуємо голоси)

08.12.2015 09:09   Джерело: TeNews
Автор : Антон Веселий

Ми вже спробували порахувати, чи зможе Блок Петра Порошенка "Солідраність" назбирати необхідну кількість голосів за свою кандидатуру на посаду голови Тернопільської обласної ради. Детальніше про це можна дізнатися тут.


Після низки публікацій на місцевих анонімних сайтах про те, що іншим претендентом може стати свободівець Олег Сиротюк, спробуємо спрогнозувати, чи зможе він відшукати необхідні 33 голоси, щоб стати головою обласного партламенту.


Звісно, назбирати свободівцям депутатів-однодумців буде важче, адже тягнибоківці не володіють адмінресурсом. Хоча, з іншого боку, ті, на кого тисне влада, зможуть проголосувати в знак протесту, адже голосування - таємне.


Таким чином, Сиротюк гарантовано зможе розраховувати на своїх однопартійців, яких є 13.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найвищі шанси стати головою обласної ради має «порошенківець»


До них варто додати 10 депутатів від "Батьківщини". Голосувати разом зі свободівцями їх змушує домовленість двох партійних лідерів. Хоча Деревляному під завісу своєї політичної карєри вигідніше було би співпрацювати з владою. З партійної посади його вирішили зняти, а в союзі з Барною він би ще міг виторгувати пару посад чи взяти участь в декількох грошовитих проектах. Нагадаємо, що першим заступником голови ОДА залишається представник "Батьківщини" Іван Крисак, який поки що виступає гарантом взаємної любові людей Порошенка та Тимошенко в області.


"Самопоміч" в міській раді обласного центру знаходиться в опозиції до більшості, кістяк якої становить "Свобода" та БПП "Солідраність". Не виключено, що вище партійне керівництво змусить депутатів обласної ради від Садового притримуватися такої ж лінії, щоб не замарати себе звязками зі свободівцями, які добряче попсували імідж "Самопомочі" перед місцевими виборами. Ці дві маргінальні галицькі партії продовжують бути антагоністами, тому Сиротюк навряд чи зможе отримати від них бодай голос. Крім того, депутат Л.Крупа працює в підпорядкуванні Барни і, швидше за все, не захоче ризикувати посадою.


Радикалам, по великому рахунку, все одно під кого "лягати". Головне для них питання - посади та бізнес. Пригадаймо скандали з аптекою 178, де Сергій Тарашевський був повязаний з неоднозначними скандальними рішеннями. Зрештою, під керівництвом свободівця Хомінця перший номер радикалів працював попередні 6 років. З Сиротюком, який не проявив себе, як вмілий мереджер, хитрому Тарашевському буде ще легше. От тільки чи запропонують йому посаду, яка його влаштує настільки, щоб аж вся фракція проголосувала за висуванця свободівців.


В "Народному контролі" та "Громадянській позиції" найбільш досвідченими та, в той же час, з непомірними амбіціями є лише лідери - давні соратники з часів джоджикової УНП Володимир Болєщук та Лириса Римар. Обидвоє мають політичну "чуйку" і добре знаються на тому, як розіграти "золоту" акцію. Але чи зможе Сиротюк задовільнити їхні амбіції? Не виключено, що пил і Болєщука і Римар буде збитий прагматичним розрахунком - їхніх голосів все одно замало, тому в цій грі "золотою" акцією будуть не вони. Для Лариси Римар додатковим аргументом може стати вказівка партійного шефа, депутата міської ради П.Ландяка. Бажаючи помститися свободівцям Надала та порошенківцям, Ландяк зможе заставити підіграти Сиротюку.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні в новообраній обласній раді – перша сесія (Порядок денний)


В підсумку, Сиротюк може розраховувати на 23 гарантованих голоси від свободівців та вимушених союзників тимошенківців, 9 (при найоптимістичніших прогнозах) дадуть "Народний контроль" та "Громадянська позиція".


Один голос, який забезпечить бажаний результат, може дати будь-хто, з ким домовляться персонально. Голосування все ж таємне.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі