«Черешні» Анатолія Горчинського виповнилося 25 років

Опубліковано:
18 Квітня, 2016

«Ви в пам’яті залишитесь, Маестро!» Саме так назвали творчий вечір працівники відділу гуманітарної освіти та виховання ТНЕУ, з нагоди 25-річчя легендарної пісні «Росте черешня в мами на городі», автором якої є народний артист України Анатолій Горчинський.

 

На урочисте пошанування творчості відомого митця завітали найвідданіші друзі сім’ї Горчинських: заслужена артистка України Віра Самчук,  письменники — Богдан Мельничук та Марія Баліцька, голова міського осередку «Просвіта» Дарія Чубата, київська поетеса Ніна Бай. У концертному дійстві прозвучали пісні на музику та слова Маестро, Ніни Бай, Богдана Мельничука, Наталі Зубицької та інших. Серед виконавців відомі співаки нашого краю – заслужений працівник культури України Світлана Сорочинська, Василь Хлистун, Ігор Вовчак, творчі колективи тернопільського вишу. А легендарна пісня «Росте черешня в мами на городі» на слова Миколи Луківа прозвучала у виконанні дуету Зоряни Вовк та Павла Тютюнника.


DSC_2403DSC_2422DSC_2413DSC_2414

 

Про ще дві значимі дати у своєму житті розповіла дружина Горчинського пані Олена: «Цьогоріч минає 5 років з дня виходу книги – спогадів «Люблю — і все» про Анатолія Аркадійовича Горчинського. Друзі, актори, співаки, поети – всі, кого він добре знав, долучились  до її написання. Він любив, як співав. Якщо хочете знати яким він був як людина, слухайте його пісні. Головними натхненниками його творчості завжди були поети. Справжні поети надихали його на справжню творчість. Слово для нього було головним, не музика, це було зрозуміло само по собі. А ще цьогоріч виповнюється 15 років з дня нашого одруження. Я дуже вдячна Богу за цю зустріч у моєму житті».

 

DSC_2407

 

У Горчинського був особливий, тільки йому притаманний стиль написання. Мабуть тому його пісні легко впізнавані. Якою насправді має бути пісня? Як її виконати так, щоб вона запанувала в серцях людей? Над цим митець замислювався ще тоді, коли робив перші кроки в музиці. «Поет і композитор – це два крила, — казав він, — а виконавець – це душа пісні. Якщо це є, то вона обов’язково дійде до людей і стане улюбленою».

 

Про плідну співпрацю із тернопільським композитором, розповіла Ніна Бай, присвятивши йому вірш «Музика сонячного маестро».

 

DSC_2409

 

Згадує Віра Самчук: «Коли Анатолій Аркадійович виходив на сцену, ми забували скільки йому років. Він розчинявся у пісні, бо жив нею на сцені. А кожна його пісня була життєстверджуючою та оптимістичною».

 

DSC_2425

 

Завдяки творчості Маестро, про наше місто над ставом  дізнались у різних куточках України. А знаменита «Мамина черешня» зазвучала над всією Європою, оскільки там живе і працює багато українців.

 

DSC_2430

 

На думку заслуженого діяча мистецтв України, відомого тернопільського письменника Богдана Мельничука, Горчинський був дуже прискіпливий та уважний у відборі пісенних текстів, не допускав жодних банальностей. А все тому, що на відміну від багатьох представників сучасного естрадного щоу бізнесу, відчував не лише силу слова, а й відповідальність за написане.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: