Більше чотирьох гектарів землі віддали кільком людям для ведення особистого селянського господарства

Опубліковано:
23 Травня, 2015

Вже звичним є те, що мерія «заганяє» тернопільські землі безоплатно через КП та інвестиційні угоди. Та, схоже, є ще один спосіб робити це – тишком-нишком через домовленість із Держземагентством

 

Більше чотирьох гектарів – загальною кількістю чотири ділянки – на вулиці Львівській обласне Держземагентство безоплатно віддало кільком людям для ведення особистого селянського господарства (ОСГ – прим. авт.). Згодом вже міський відділ Держземагентства провів поділ двох більших ділянок площею 1,64 та 2,00 гектара на десяток менших.

 

Так освоїли вузьку смугу, яка відділяла дачне товариство «Тернопільське» від траси. Майже на всій цій ділянці є лісосмуга. То ж аби ділянки були “голими”, зрубали до грома дерев.

 

 

Вирізали 300 дерев

 

Виділення землі відбулось непомітно. Адже розробили схему, де мерія не світиться. Ми помітили дерибан після того, як у редакцію звернулись дачники і поскаржились на вирубку лісосмуги на 30 сотках (рубали на одній з утворених після поділу ділянок — прим. авт.).

 

Можу говорити за ту ділянку, яка майже наприкінці лісосмуги, при виїзді на дорогу, – каже Михайло Черхавський. – Тут на ділянці завширшки метрів 30 довгою смугою росли дерева. Це була частина лісомуги, що відділяє поля від дороги. У землі тут прокладений кабель зв’язку, який йде на Балкани. Зверху – високовольтна лінія на 10 тисяч вольт. Тобто шматок лісосмуги з кабелем та електролінією просто комусь віддали. Я цікавився цим питанням. У ділянки є кадастровий номер. Власниця, певно, підставна – жінка з якогось села Львівської області. Минулого року наприкінці листопада приїхали хлопці, вирізали, викорчували, вивезли дерева. На тих кількох десятках сотих було більше 300 дерев.

 

Власники дач садово-дачного товариства «Тернопільське» переконані, що ніхто сільським господарством займатися не буде. Землі забудують. Електролінії та кабель перенесуть. З тим проблем не буде, бо причетні, як вважають, високопосадовці.

 

Зважаючи на масштаби дерибану, адже ділянка, на яку нарікали дачники, – лиш вершина айсберга, підозри цілком виправдані. Загалом, як ми з’ясували, йдеться про чотири з лишком (!!!) гектари. Межі частини ділянок з товариством, коли розробляли проект землеустрою, не погоджували. Це вже є підставою скасувати виділення землі. Та це лише одна з причин…

 

 

Хлопці, схоже, намутили

 

Затверджували проекти землеустрою чотирьох земельних ділянок під ведення особистих сільгоспгосподарств, тобто погоджували приватним особам за часів керівництва обласним Дерземагентством Романа Папіровського. Проекти затверджували наказами. Всі чотири ділянки – 30 сотих, 20 сотих, 1,64 га та 2,00 га – передали у власність рішеннями від 31 грудня 2013 року. Тож, як бачимо, державні структури працювали у поті чола навіть у передноворічний день. Формулювання, яким, вочевидь, обгрунтовують, чому саме Держземагентство, а не міська рада роздає землю, – заплутане: “за межами населеного пункту на території Тернопільської міської ради”. У межах міста, нагадаємо, виділяти землю може лише сесія міської ради. Але було б дивно, якби мерія погодила чотири ділянки під ведення особистого селянського господарства. Приміром, дачне товариство “Тернопільське”, що поряд із тими чотирма гектарами, перебуває під опікою мерії. А ділянки там – по шість сотих. Тобто ощасливити декількох людей халявними чотирма гектарами міська рада, схоже, не ризикнула. Є підозра, що відбулась змова: міська рада “закрила очі” на відведення тернопільської землі, а Дерземагентство, порушуючи закони, видало накази. Крім того, в наказах вказано, що землю дають із числа земель запасу – пасовища. Лісосмуга і пасовище, м’яко кажучи, відрізняються. Крім того, у Тернополя немає належним чином затверджених меж міста. Тобто аргументація Дерземагентства “за межами населеного пункту на території Тернопільської міської ради” – окозамилювання.

 

У Держземагентстві у відповідь на запит повідомили, що документація з межами міста є. “Затверджена рішенням виконавчого комітету Тернопільської обласної ради народних депутатів №517, від 25 листопада 1974 року”, – написали в обласному Дерземагентстві. Проте, згідно з земельним кодексом, ці межі мала б затвердити Верховна Рада УРСР.

 

Вказані чотири кавалки майже рік ніхто не чіпав. Лише в 2014-2015 роках їх “порізали” на менші з цільовим призначенням “Для ведення індивідуального садівництва”. Поділ ділянок здійснював міський відділ Держземагентства, що також підтверджує – земля міська.

 

Ми двічі питали у міської ради про ці землі. Хотіли з’ясувати, чому їх виділяла не сесія, а Держземагентство, а також де ті землі офіційно: у межах міста чи за межами і на основі яких документів. Відповіді, одна за підписом Камінського В. В., а інша – Остапчук В. О., були відписками. Пан Камінський написав, що в мерії не ведуть облік за кадастровими номерами ділянок. А пані Остапчук, коли замість кадастрових номерів надіслали декілька знімків з Google maps (з різним масштабуванням та позначенням ділянок – прим. авт), запевнила: “згідно долучених додатків неможливо встановити розташування ділянок”. Залишався єдиний варіант – завести когось із чиновників міської ради за ручку, але такий механізм незаконний.

 

Хто саме спочатку отримав чотири шматки під “особисте селянське господарство”, а потім дрібніші ділянки у межах цих наділів, ані в обласному управлінні Держземагентства, ані в міському відділі не кажуть. Там посилаються на охорону персональних даних. Хоча познайомитись із прізвищами щасливців було б цікаво. Приміром, там можуть бути родичі високих чинів, начальників або ж чиїсь бабусі зі Львівщини…

 

 

Кримінальна справа

 

Аби дізнатися, чи цікавляться ситуацією з землею на Львівській правоохоронці, ми надіслали інформаційні запити.

 

У прокуратурі області інформації нам не надали. Наш запит на інформацію розглянули як звернення через призму Закону “Про звернення громадян”, хоча ми звертались не зі зверненням, а таки з запитом. То ж чи знає прокуратура про виділення землі і чи захищає Закон – невідомо. Змістовніше відповіли в обласній міліції. “… повідомляємо, що СУ УМВС України в Тернопільській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні від 19.03.2015 року №12015210000000152, внесеному до ЄДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України, в рамках якого досліджується законність виділення та державної реєстрації земельних ділянок…”, – повідомили у відповідь на запит в обласній міліції. Водночас там зауважили, що відомості досудового розслідування розголошувати не можуть.

 

Звернулися ми за інформацією і до Держекоінспекції. Їх запитали, чи знають про вирубку кількох сотень дерев. Там мають інформацію щодо вирубки лише на частині ділянок.

 

“В процесі розгляду листа СВ МВ УМВС Державною екологічною інспекцією встановлено, що земельні ділянки із кадастровими номерами 6110100000:17:001:2184 та 6110100000:17:001:2185 перебувають у приватній власності жительки с. Чишки Пустомитівського району Львівської області. Для належного розгляду листа СВ МВ УМВС інспекція листом від 06.01.2015 року направлено запит власниці щодо надання копій матеріалів проекту землеустрою… Станом на 13.03.2015 року відповіді не отримали”, – повідомили екологи. Щодо перевірок пояснили: не можуть їх проводити через мараторій.

 

Сподіваємося, міліції вдасться об’єктивно, без тиску і впливу зі сторони (бо ж очевидно, що до схеми причетні “поважні дядьки” – прим. авт.) вдасться провести розслідування. У прокуратури також вимагаємо провести перевірку та скасувати в суді накази Держземагентства, якими виділяли землю. Щодо самих земельників, то копію публікації з проханням провести внутрішню перевірку надішлемо в Державне агентство земельних ресурсів України.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: