«Байда-SICH» скликає художників України на Тернопільщину (Фото)

Опубліковано:
5 Жовтня, 2015

Золота осінь – чи не найкраща пора для живописців. У цей час справжньому митцю залишається «небагато» – побачити усю багатобарвну палітру, осягнути її душею і відтворити на полотні. А коли буде серед золотої осені старовинний палац чи замок, то така картина взагалі «заговорить», справить на глядача незабутнє враження.  

 

Екватор нинішньої осені й було обрано для проведення на Тернопільщині першого Всеукраїнського живописного пленеру «Байда-SICH. Вишнівець-2015». Про це розповів його керівник, знаний в Україні художник, лауреат літературно-мистецької премії імені Михайла Бойчука, наш земляк із Теребовлі Микола Шевчук.

 

– Чому виникла ідея проведення такого пленеру саме зараз? Перш, ніж відповісти на це, хотів би, щоб ми із дня сьогоднішнього оглянулись трішки на історичне минуле, – каже  митець. – Нині черговий раз за свою багатовікову історію Україна виборює власну Волю і Незалежність. Вільнолюбний дух генетично вкорінився в українців. Одна з найяскравіших сторінок їхньої боротьби – козацька доба.

 

Запорозька Січ, Хортиця – серце буремних подій. Тернопілля з його достойними синами-патріотами відіграло у них чи не визначальну роль. Понад п’ять століть тому саме наш краянин зі Збаражчини, Дмитро-Байда Вишневецький, почав розбудову укріп-районів на Хортиці. Він став одноосібним володарем першого на Запоріжжі, на Малій Хортиці, оборонного замку – прообразу майбутньої Січі. І мало хто нині знає, що саме Дмитро-Байда на Черкащині заснував Донське козацтво, яке з плином часу опинилося на теперішній території нашого ворога-агресора і трансформувалось, за принципом яничарства, в антиукраїнське збройне формування.

 

Козацька вольниця, її дух сьогодні знову відродилися через повторну навалу кремлівської орди на Україну. Народ згуртований довкола спільної біди. Кожен свідомий громадянин не може залишатися байдужим і кожен, в тому числі й митці, в міру власних сил бере участь у боротьбі за кращу долю для України».

 

 

Цього року з ініціативи Заслуженого діяча мистецтв України, львів’янина Ореста Скопа тернопільські митці взяли участь у проекті «Мамай єднає Україну». Художні полотна-Мамаї від кожного району нашого краю тепер зберігаються на сході України, у  Кам’янському (Дніпродзержинському) музеї історії міста. А у день відкриття виставки наших Мамаїв у Тернопільському художньому музеї, голова облдержадміністрації Степан Барна озвучив ідею щодо започаткування на Тернопіллі козацького історичного проекту із вшанування пам’яті нашого славетного земляка Дмитра-Байди Вишневецького.

 

З цією пропозицією керівник області звернувся до Миколи Шевчука як досвідченого організатора попередніх живописних пленерів, заслуженого художника України Богдана Ткачика та автора цих рядків із пропозицією продумати реалізацію такого проекту на Тернопільщині. Микола Шевчук одразу запропонував свій, вдалий і остаточний варіант назви майбутнього живописного пленеру – «Байда-SICH. Вишнівець-2015». 

 

   

У цих вишнівецьких куточках творитимуть учасники живописного пленеру

 

До розробки проекту вже долучились заступник голови ОДА Віктор Шумада, начальник обласного департаменту культури, релігії та національностей Григорій Шергей, генеральний директор Національного заповідника «Замки Тернопілля» Анатолій Маціпура і керівництво Збаразької райдержадміністрації.

 

Чому задіяні представники Збаражчини? Та тому, що саме там проходитиме пленер. Художники просто неба творять картини про рідні місця Дмитра-Байди Вишневецького – родовий замок-палац, околиці Вишнівця, тутешні храми і живописні куточки.

 

– У пленері, попередньо, візьмуть участь митці з Київської, Луганської, Харківської, Полтавської, Львівської, Івано-Франківської, Рівненської та Тернопільської областей, – каже Микола Шевчук. – Почесний гість пленеру – український художник, графік, лауреат Шевченківської премії Валерій Франчук. Очікується, що він приїде в останні дні пленеру й братиме участь у відкритті виставки за підсумками цієї мистецької акції. 

 

Микола Шевчук

 

Цьогорічний пленер «Байда-SICH» матиме своє логічне продовження. Уже є попередні домовленості із митцями та музейниками Запоріжжя, Дніпропетровщини, Харківщини про співпрацю, обмін пленерними виставками і розширення географії проведення такого мистецького заходу.

 

– Пленер триватиме з 12 по 22 жовтня, – зазначив пан Микола. – Завершальну виставку плануємо відкрити 22 жовтня в залі Вишневецького палацу. По дві роботи кожен автор подарує фонду Національного заповідника «Замки Тернопілля», адміністрація якого вирішить, які з картин залишаться у Збаразькому замку, а які прикрасять зали Вишневецького палацу. Всі інші створені полотна та етюди кожен присутній на виставці зможе придбати за авторськими цінами. Зібрані кошти від продажу картин частково будуть передані на підтримку наших бійців-захисників України на її східних рубежах.

 

Переконаний, сама назва пленеру «Байда-SICH. Вишнівець-2015», відображає його сутність, уособлюючи нерозривний духовний, історичний зв’язок між заходом та сходом України. Бо родинний наконечник Байдової стріли гартувався тут, у Вишнівці, а натягнута тетива козацького лука посилала з Хортиці точно у ціль ту стрілу у ворога, ще на підступах до нашого краю.

 

Так і ці картини, які створять митці України, прокладуть своєрідний духовний місток від сучасності до минулого, від Вишнівця – до Січі, цієї ранньої християнської республіки, де вперше в Європі ідеї свободи, вольності та незалежності закладалися духовним батьком Запорізької Січі – Дмитром-Байдою Вишневецьким.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: