Аграрна партія Україна — очікувана несподіванка місцевих виборів

Опубліковано:
4 Листопада, 2015

Головною несподіванкою місцевих виборів-2015 політологи називають результат Аграрної партії України. Ще під час виборчої кампанії соціологи та аналітики воліли не помічати цієї політичної сили одразу ставлячи її у ряди “політичних аутсайдерів”. Однак, разом з тим, ще на початку виборчої кампанії, оцінюючи ідеї можна було спрогнозувати початок успішного повернення Аграрної партії України у велику політику. І оцінюючи попередні результати, можна зробити висновок, що це сталося.

 

Мовою цифр

Підрахунок голосів ще триває. Але вже зараз можна підбити окремі підсумки. Аграрна партія України завела 2086 депутатів різного рівня у місцеві ради та отримала 181 очільника територіальної громади (міста, селища, села).

 

На сьогодні це четверта політична сила за кількістю депутатів обласних, районних, міських, селищних та сільських рад у загальному рейтингу, якщо оцінювати кандидатів, котрі висувалися політичними партіями. При цьому Аграрна партія України змагалася з “Батьківщиною”, БПП та партією “Наш край”, які лише за приблизними оцінками потенційних бюджетів політичної реклами, на виборчу кампанію витратили значно більше.

 

Причина успіху

Більшість столичних політологів та соціологів, Аграрну партія України не розглядали, як серйозного конкурента. Її переважно не згадували у політичних оглядах. Помітною боротьба проти аграріїв стала вже в останні місяці перед виборами, коли щодо партії та її членів почали застосовувати брудні технології. Однак, час було втрачено конкурентами. І аграрії отримали той успіх, над яким працювали останній рік.

 

Загалом можна виділити кілька основних причин успіху аграріїв на цих виборах:

 

1. Аграрна партія вирізнялася серед проектів популістського спрямування. Більшість українських політичних партій сьогодення будувалися на принципах популізму, коли передвиборчі обіцянки майже нічого не варті, а даються лише з одною метою — прихід до влади. Люди стомилися від проектів і перебувають в очікуванні партій, як інструмента самоорганізації населення. Аграрна партія показала, що може бути таким інструментом політичної організації навколо спільних ідей.

 

2. Аграрна партія вийшла на політичну арену з чіткими ідеями традиційними для українців. Якщо описати їх коротко — то це економічна перспектива у глобальному світі, де виграє той, хто має конкурентну перевагу і таку перспективу дає на сьогодні лише аграрний сектор. Друга ідея — це потреба збереження того, що найбільш цінне для українця — духовності, культури, самобутності, землі. Тим самим аграрії зайняли порожню нішу центристських партій з елементами європейського консерватизму, який базується на повазі до традицій та сприянні розвитку середнього класу. Такий клас господарів, які дають робочі місця, розвивають громаду і одночасно цінують не лише гроші та права людини, як у ліберальних ідеологіях, але традиції, історію, загальнонаціональні цінності побачили у Аграрній партії. Це у першу відзначила інтелігенція, котра розуміє, що без власної історії, традицій, самобутності, поваги до українця не буде сильної держави. Якщо згадаємо початок Незалежної України, то вона починалася саме з відродження культури, мови, традицій. Відбувалося це у першу чергу у селах, селищах і невеликих містах. Загальна ніша прихильників центризму коливається у межах 25-30 %. Звідси і отримала свою підтримку Аграрна партія.

 

3. У своїй публічній кампанії лідери Аграрної партії України робили акцент на потребі обирати у владу місцевих політиків, управлінців, яких люди добре знають. Це прояв ще однієї традиційної для українців риси — самоуправління на місцях. Аграрна партія висунула майже 10000 кандидатів у депутати. У переважній більшості йшлося про місцевих політиків. В цьому виборець побачив альтернативу людям, які приходять на округ лише для того, щоб потрапити у владу, а потім зникають.

 

Таким чином, Аграрна партія України зуміла частково змобілізувати людей, які хочуть економічного розвитку з паралельним захистом традиційного для України.

 

Основа для майбутнього

Звичайно поки що рано говорити про тотальну перевагу партії на загальноукраїнському рівні. Проте вже зараз зроблено серйозну заявку на повернення у велику політику політичної сили загальноукраїнського масштабу.

 

Про це свідчать географічні особливості підтримки Аграрної партії України. На відміну від багатьох проектів, які створювалися під вибори і обмежувалися одним ареалом, аграрії отримали більш-менш рівномірну підтримку по всій території України, навіть у тих регіонах, де раніше була тотальна перевага інших політичних сил (на Сході і Півдні). Знаково, що аграрії йшли з українськими цінностями, де ставка робиться на самоорганізацію і самодостатність громадянина, а не на “доброго пана”. Тобто основою підтримки партії стала активна частина суспільства. Це перевага над політичними проектами, що звертаються до часів минулого, коли все вирішувала держава.

 

Рівномірна підтримка по всій Україні, поки що на низовому рівні (сільські, селищні, районні ради), вказує на позитивну основу для партії. По-перше — це вже загальнонаціональна політична сила, оскільки вона присутня у всіх куточках нашої держави. По-друге — це не проект, а справжня партія, котра будується “знизу”, поступово. Якщо провести аналогії, то зараз збудований фундамент. На цій основі можна будувати будинок. Цим Аграрна партія знову ж таки відрізняється від коротко тривалих проектів, які розвалюються практично після виборів, коли досягнуто мети — отримано владу.

 

Прогнозовано можна очікувати поступового зростання впливу партії і в центральних органах влади. Якщо подивитися на європейські аналогії, то саме таким шляхом йшла партія Фінляндських центр, яка на перших виборах після створення у 1906 році набрала лише 5 %, але починаючи з 1919 року і до сьогодні це фактично правляча партія Фінляндії. Таку ж помірковану і стабільну політичну альтернативу на сьогодні пропонує Аграрна партія українцям.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: